9-darter: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
Typo.
k (Typo.)
 
== Geschiedenis ==
{{Zieook|Zie voor een volledige lijst van gegooide 9-darters op televisietoernooien [[ljstlijst van 9-darters]].}}
De eerste 9-darter die op televisie werd uitgezonden werd op [[13 oktober]] [[1984]] gegooid door [[John Lowe]] tijdens de [[World Matchplay (darts)|World Matchplay]]; in 1990 gooide [[Paul Lim]] de eerste negendarter op het wereldkampioenschap van de BDO (destijds [[World Professional Darts Championship|Embassy]]). Tot 2002 bleven dat enige perfecte legs op belangrijke toernooien.
 
In 2002 gooide [[Shaun Greatbatch]] tijdens de [[Dutch Open (darts)|Dutch Open]] de eerste 9-darter op een toernooi dat rechtstreeks op televisie werd uitgezonden; later dat jaar gooide [[Phil Taylor]] de eerste tijdens een toernooi van de in 1992 opgerichte [[Professional Darts Corporation]] tijdens de [[World Matchplay (darts)|World Matchplay]] (dat sinds 1994 door de PDC werd georganiseerd).
 
9-darters kwamen op de grote toernooien ook tot 2006 nog zelden voor. In 2007 werden er relatief veel gegooid. Daarna breidde dat aantal zich gestaag uit. [[Michael van Gerwen]] was in 2007 tijdens de [[Masters ofOf Darts]] de eerste speler onder de 18 die tijdens een toernooi een negendarter gooide. Ook waren [[Phil Taylor]] en [[Tony O'Shea]] er tijdens de [[International Darts League]] in 2007 verantwoordelijk voor dat er voor het eerst in hetzelfde toernooi twee 9-darters werden gegooid. Tijdens de [[PDC World Darts Championship 2009]] wierp [[Raymond van Barneveld]] de eerste perfecte leg tijdens het PDC-wereldkampioenschap.
 
Op 8 oktober 2011 gooide de Noord-Ier [[Brendan Dolan]] tijdens de [[World Grand Prix]] in Ierland in de halve finale tegen James Wade een 9-darter in de spelvariant dubbel-in-dubbel-uit. Dit was de eerste keer dat iemand op een televisietoernooi op die manier een 9-darter gooide. Hij opende met dubbel 20, triple 20 en triple 20, vervolgde met een 180 en gooide uit met triple 20, triple 17 en bullseye. [[James Wade]] en [[Robert Thornton]] deden dit na op 8 oktober 2014 en gooiden daarmee de twee en derde 9-darter met openingsdubbel, maar waren tevens de eerste tegenstanders die op een televisietoernooi beiden in hun wedstrijd een perfecte leg gooiden. Twee negendarters in één wedstrijd door dezelfde speler was al voorgekomen toen [[Phil Taylor]] op 24 mei 2010 in de [[Premier League Darts]] twee 9-darters liet noteren.
115.507

bewerkingen

Navigatiemenu