Evenementiële geschiedenis: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Addbot (overleg | bijdragen)
k Robot: Verplaatsing van 1 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q1349928
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Evenementiële geschiedenis''' (''histoire événementielle'') is de geschiedenis van feiten en gebeurtenissen van de korte termijn. De term ontstond rond 1900 als reactie op de toen dominante [[Politieke geschiedenis|politieke]] en [[krijgsgeschiedenis]]. Onder meer [[Paul Lacombe]] en [[François Simiand]] verzetten zich hier tegen. Voor hen lag de nadruk niet op het individu en de enkele gebeurtenissen, maar op het collectief en de structurele patronen.
'''Evenementiële geschiedenis''' (''histoire événementielle'') is de geschiedenis van feiten en gebeurtenissen van de korte termijn, de ''courte durée''. De term ontstond rond 1900 als reactie op de toen dominante [[Politieke geschiedenis|politieke]] en [[krijgsgeschiedenis]]. Onder meer [[Paul Lacombe]] en [[François Simiand]] verzetten zich hier tegen. Voor hen lag de nadruk niet op het individu en de enkele gebeurtenissen, maar op het collectief en de structurele patronen.


De nieuwe historiografische richting [[Annales-school|''Annaliste'']] legde juist de nadruk op de ''[[longue durée]]'', de lange termijn waarin historische patronen waren te ontdekken.
De nieuwe historiografische richting [[Annales-school|''Annaliste'']] legde juist de nadruk op de ''[[longue durée]]'', de lange termijn waarin historische patronen waren te ontdekken.

Versie van 18 okt 2014 15:47

Evenementiële geschiedenis (histoire événementielle) is de geschiedenis van feiten en gebeurtenissen van de korte termijn, de courte durée. De term ontstond rond 1900 als reactie op de toen dominante politieke en krijgsgeschiedenis. Onder meer Paul Lacombe en François Simiand verzetten zich hier tegen. Voor hen lag de nadruk niet op het individu en de enkele gebeurtenissen, maar op het collectief en de structurele patronen.

De nieuwe historiografische richting Annaliste legde juist de nadruk op de longue durée, de lange termijn waarin historische patronen waren te ontdekken.