Diogenesbunker: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Bartlindeboom (overleg | bijdragen)
k Dode link verwijderd: * [http://home.kpn.nl/witie/Diogenes.htm De Bunker Diogenes]
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 17: Regel 17:
==Externe links==
==Externe links==
* [http://www.bunkerpictures.nl/pictures/nederland/schaarsbergen/outside/aanvang.html Foto's op www.bunkerpictures.nl]
* [http://www.bunkerpictures.nl/pictures/nederland/schaarsbergen/outside/aanvang.html Foto's op www.bunkerpictures.nl]
* [http://www.ede.nl/cultuur/cultuur-en-kunst/gemeentearchief/kennisbank/15-verkeer-en-vervoer/deelen-vliegkamp/ Geschiedenis van Vliegveld Deelen]
* https://www.ede.nl/gemeente/gemeentearchief/geschiedenis-van-ede/15-verkeer-en-vervoer/deelen-vliegkamp/
* {{Link rijksmonument|id=516908}}
* {{Link rijksmonument|id=516908}}



Versie van 3 nov 2014 16:01

Achterkant van de Diogenesbunker

De Diogenesbunker is een bunker die ligt aan de Koningsweg in Schaarsbergen (naast de ingang van De Hoge Veluwe). Deze bunker vormde het commandocentrum van de Derde Jachtdivisie (3. Jagddivision) van de Luftwaffe en vormde tijdens de Tweede Wereldoorlog het zenuwcentrum van de luchtverdediging van Nederland, de noordelijke helft van België, het Ruhrgebied en een strook Duitsland langs de Nederlandse oostgrens. Diogenes had rechtstreeks contact met het hoofdkwartier van de Luftwaffe in Berlijn. De Duitsers hadden meerdere van dergelijke commandocentra. Zo lagen er bunkers in Stade bij Hamburg, in Grove en in Metz.

De bouw van de bunker is begonnen in augustus 1942. De afmetingen waren 40 x 60 x 16 meter en de muren hadden een dikte van 3 tot 4 meter. Voor de aanvoer van de circa 33.000 kubieke meter beton maakte men gebruik van een speciaal aangelegde spoorlijn. In juli 1943 werd het gebouw opgeleverd en twee maanden hierna was ook de inrichting klaar. De bunker bestond uit drie verdiepingen waarvan één onder de grond.

Het hart werd gevormd door de centrale zaal waarin zich een glazen kaart bevond, die het operatiegebied van de Duitse bezetter voorstelde. Op de kaart van 12 x 9 meter stonden alle vliegvelden en radarposten vermeld. Tijdens luchtaanvallen werd er op de kaarten precies weergegeven waar welke vliegtuigen zich bevonden. In totaal zorgden 600 personeelsleden ervoor dat alle vliegbewegingen erop bijgehouden werden. De posities van vijandelijke vliegtuigen werden door vrouwen in de centrale zaal op de tribune met schijnwerpers op de kaart geprojecteerd. Aan de hand van deze informatie werden de Duitse vliegtuigen naar hun doel gestuurd.

Aan het begin van Operatie Market Garden, dachten de Duitsers dat de geallieerden de bunker wilden innemen. Op de avond van 17 september 1944 probeerden de Duitsers daarom tevergeefs de betonnen kolos op te blazen. Alleen de inventaris werd volledig verwoest. Toen men was teruggetrokken naar Duisburg bleek deze actie bovendien te voorbarig, omdat de geallieerden slechts op weg waren naar de John Frostbrug in Arnhem.

Na de oorlog werd het gebouw gebruikt als munitiedepot. Door onbekende oorzaak kwamen op 8 juni 1948 vijf mensen om het leven tijdens het verplaatsen van explosieven.[1] Later werd het gebouw gebruikt als hulpdepot van het rijksarchiefdienst en deels als opslag voor Park de Hoge Veluwe. Het gebouw is niet opengesteld voor publiek. Wel is het mogelijk om rondleidingen te volgen.

De bunker heeft de status rijksmonument.

Referenties

Externe links