Model United Nations: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.378 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Troep weg na bezoek botte bijl)
[[Bestand:MUNBW2006StuttgartGermany.jpg|thumb|280px|MUNBW 2006, Stuttgart (Duitsland)]]
 
Een '''Model United Nations''' ('''MUN''') is een conferentie, georganiseerd voor (en meestal door) studenten of scholieren over de hele wereld. Hierbij worden de onderdelen van de [[Verenigde Naties]] nagebootst, doorgaans volledig in het [[Engels]], hoewel er ook MUNs in het [[Frans]] bestaan. Allerlei commissies en raden worden gesimuleerd, van de [[Veiligheidsraad van de Verenigde Naties|Veiligheidsraad]] tot de [[ECOSOC]]. Vaak worden er ook bepaalde "Special Conferences" georganiseerd.
 
De participanten nemen deel in een rollenspel als diplomaten. Ze vertegenwoordigen een natie of NGO in een gesimuleerde vergadering van een commissie van de Verenigde Naties, bijvoorbeeld de [[Veiligheidsraad van de Verenigde Naties|Veiligheidsraad]] of de [[ECOSOC]]. Deelnemers onderzoeken een land, verdiepen zich in internationale vraagstukken, debatteren, schrijven resoluties en ontwikkelen oplossingen voor maatschappelijke en internationale problemen.
De vergaderingen worden geleid door een ''Chair'' en een ''Deputy Chair''. Open dialogen zijn niet toegestaan, deze gaan uitsluitend via de voorzitters.
 
Tijdens een conferentie moeten de deelnemers over een grote verscheidenheid aan vaardigheden beschikken, waaronder kritisch denken, groepscommunicatie, spreken in het openbaar, onderzoek, beleidsanalyse, actief luisteren, onderhandelen (''lobbyen''), het oplossen van conflicten, het maken van notities en technisch schrijven. Model United Nations is er om deze vaardigheden te ontwikkelen, en verbeteren en wordt meestal georganiseerd als een congres welke één tot en met vijf dagen kan duren.
 
In de afgelopen decennia is MUN sterk verbeterd en uitgebreid. Het wordt over de hele wereld beoefend in het basis- secundair- en bacheloronderwijs.
De meerderheid van de conferenties betrekken over het algemeen van 50 tot en met honderden afgevaardigden, waarvan het grootste aantal participanten uit eigen regio afkomstig is. De grootste conferenties betrekken duizenden deelnemers uit alle landen van de wereld.
[[Categorie:Verenigde Naties]]
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu