Irène Joliot-Curie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
52 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k (taal)
k
 
== Biografie ==
De in [[Parijs]] geboren Irène Joliot-Curie raakte geïnspireerd door het onderzoek naar radioactiviteit van haar moeder die daarvoor de [[Nobelprijs voor de Natuurkunde]] en de [[Nobelprijs voor de Scheikunde]] kreeg. Zijzelf ontving in 1935 de [[Nobelprijs voor de Scheikunde]] voor haar ontdekking van kunstmatige radioactiviteit. Marie en Irène Curie zijn tot nu toe de enigeenigen die als moeder en dochter diebeiden (maar apart van allebeielkaar) de Nobelprijs kregen.
 
Tijdens de [[Eerste Wereldoorlog]] reisde Irène samen met haar moeder Marie naar het front. In ambulances die omgebouwd waren tot mobiele radiotherapeutische wagens, werden gewonde soldaten behandeld. Na de oorlog werkte ze als haar moeders assistent op het Radiuminstituut. In 1925 voltooide ze haar promotie met een proefschrift over de emissie van alfastralen uit [[polonium]], het element dat haar ouders hadden ontdekt.
 
[[Bestand:Curie Joliot 1934 London.jpg|thumb|left|Irène + Frédéric (1934)]]
In 1926 trad ze in het huwelijk met de scheikundige [[Frédéric Joliot-Curie|Frédéric Joliot]], die als assistent werkzaam was in het laboratrium van haar moeder. Elf maanden later werd hun dochter Hèlene geboren – die later een bekend natuurkundige werd en zou trouwen met Michel Langevin, de kleinzoon van [[Paul Langevin]]. Hun tweede kind, zoon Pierre, een bioloog, werd in 1932 geboren.
 
Samen met haar man deed ze onderzoek naar radioactiviteit, enin danhet met namebijzonder de productie van kunstmatige radioactieve elementen. In 1934 wisten ze [[Boor (element)|boor]] te transformeren in radioactief [[stikstof (element)|stikstof]], [[magnesium]] in [[silicium]] en radioactieve isotopen van [[fosfor]] uit [[aluminium]]. Twee jaar daarvoor, in 1932, hadden ze ontdekt dat [[beryllium]] hoog-energetische straling uitzendt bij beschieting met [[alfadeeltje]]s. Aanvankelijk dachten ze dat dit een nieuwe vorm van [[gammastraling]] betrof maar kort na hun publicaties<ref>{{Citeer journal
|author=Irène Curie and Frédéric Joliot,
|year=1932
|doi=}}</ref> in ''Comptes Rendus'' bewees [[James Chadwick]] dat deze straling uit [[neutron]]en bestond.
 
Het leven van Irène Joliot-Curie vertoont vele parallellen met dat van haar moeder, [[Marie Curie]]. WaarMaar waar Marie niet politiek niet actief was, was Irène dit echter wel. Marie en Irène Curie zijn ook belangrijke figuren in de geschiedenis van de [[vrouwenemancipatie]]. Ze hebben beidebeiden veel dingen bereikt die voor vrouwen in die tijd nagenoeg onmogelijk waren.: Dede beperkte toegang van vrouwen tot de universiteit hebben ze verbreed, hun carrières in de natuurkunde en baanbrekende ontdekkingen, de benoeming van Irène tot de eerste vrouwelijke minister in Frankrijk.
 
Net als haar moeder overleed Irène aan de gevolgen van [[leukemie]], door haar levenslange werk met radioactieve elementen.
11.892

bewerkingen

Navigatiemenu