Jean Lannes: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pompidombot (overleg | bijdragen)
Regel 21: Regel 21:


== Biografie ==
== Biografie ==
Jean Lannes werd geboren in het zuiden van Frankrijk als vijfde kind in het gezin van een kleine handelaar. Door zijn achtergrond had hij slecht weinig onderwijs genoten, maar door zijn lichaamskracht en sportieve kwaliteiten werd hij in [[1792]] verkozen tot sergeant-majoor van de vrijwilligers uit [[Gers]]. Hij deed zijn eerste ervaring in het leger op tijdens de [[Pyreneeënoorlog]]. In [[1796]] meldde hij zich als vrijwilliger aan voor het leger dat in Italië ging vechten. Jean Lannes wist zich hier te bewijzen en hij werd door [[Napoleon Bonaparte|Napoleon]] tot brigadegeneraal gemaakt.
Jean Lannes werd geboren in het zuiden van Frankrijk als vijfde kind in het gezin van een kleine handelaar. Door zijn achtergrond had hij slechts weinig onderwijs genoten, maar door zijn lichaamskracht en sportieve kwaliteiten werd hij in [[1792]] verkozen tot sergeant-majoor van de vrijwilligers uit [[Gers]]. Hij deed zijn eerste ervaring in het leger op tijdens de [[Pyreneeënoorlog]]. In [[1796]] meldde hij zich als vrijwilliger aan voor het leger dat in Italië ging vechten. Jean Lannes wist zich hier te bewijzen en hij werd door [[Napoleon Bonaparte|Napoleon]] tot brigadegeneraal gemaakt.


Hij stond ook aan Napoleons zijde tijdens diens [[Expeditie van Napoleon naar Egypte|expeditie naar Egypte]]. Lannes raakte gewond tijdens de [[Slag bij Abukir]] en keerde daarop met Napoleon terug naar Frankrijk. Nadat het [[Eerste Franse Keizerrijk]] werd uitgeroepen werd Lannes benoemd tot [[Maarschalk van Frankrijk]]. In die hoedanigheid was hij aanwezig bij de [[slag bij Austerlitz]]. In [[1808]] werd Lannes naar Spanje gestuurd. In ditzelfde jaar werd hij door Napoleon benoemd tot hertog van Montebello. In Spanje wist hij een paar belangrijke overwinningen binnen te slepen voor het keizerrijk. Eerst bij [[Slag bij Tudela|Tudela]] en later bij [[Beleg van Zaragoza (1809)|Zaragoza]].
Hij stond ook aan Napoleons zijde tijdens diens [[Expeditie van Napoleon naar Egypte|expeditie naar Egypte]]. Lannes raakte gewond tijdens de [[Slag bij Abukir]] en keerde daarop met Napoleon terug naar Frankrijk. Nadat het [[Eerste Franse Keizerrijk]] was uitgeroepen werd Lannes benoemd tot [[Maarschalk van Frankrijk]]. In die hoedanigheid was hij aanwezig bij de [[slag bij Austerlitz]]. In [[1808]] werd Lannes naar Spanje gestuurd. In ditzelfde jaar werd hij door Napoleon benoemd tot hertog van Montebello. In de [[Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog]] wist hij een paar belangrijke overwinningen te behalen voor het keizerrijk, eerst bij [[Slag bij Tudela|Tudela]] en later bij [[Beleg van Zaragoza (1809)|Zaragoza]].


Tijdens de [[slag bij Aspern-Eßling]] raakte hij door een kanonskogel gewond. Hierdoor verbrijzelde een van zijn knieschijven. Hierop werd een van de benen van Lannes geamputeerd en later ook zijn andere been. Hij stierf uiteindelijk op 31 mei aan zijn verwondingen. Zijn lichaam werd ten ruste gelegd in de [[Hôtel des Invalides]], maar een jaar later werd zijn lichaam begraven in een tombe in het [[Panthéon (Parijs)|Panthéon]] in [[Parijs]].
Tijdens de [[slag bij Aspern-Eßling]] raakte hij door een kanonskogel gewond. Hierdoor verbrijzelde een van zijn knieschijven. Hierop werd een van de benen van Lannes geamputeerd en later ook zijn andere been. Hij stierf uiteindelijk op 31 mei aan zijn verwondingen. Zijn lichaam werd aanvankelijk ter ruste gelegd in de [[Hôtel des Invalides]], maar een jaar later werd zijn lichaam overgebracht naar een tombe in het [[Panthéon (Parijs)|Panthéon]] in [[Parijs]]. Er is in Parijs ook een boulevard naar hem genoemd.


== Bronnen ==
== Bronnen ==

Versie van 13 nov 2014 00:40

Jean Lannes
Jean Lannes, geportretteerd door François Gérard
Bijnaam De Roeland van de Grande Armée
Geboren 10 april 1769
Vlag van Frankrijk Lectoure, Frankrijk
Overleden 31 mei 1809
Ebersdorf, Oostenrijk
Land/zijde Koninkrijk Frankrijk
Vlag van Frankrijk Eerste Franse Republiek
Vlag van Frankrijk Franse Keizerrijk
Onderdeel Grande Armée
Dienstjaren 1792 - 1809
Rang Maarschalk van Frankrijk
Slagen/oorlogen Eerste Coalitieoorlog
Napoleontische oorlogen
Onderscheidingen Legion d'Honneur

Jean Lannes (Lectoure, 10 april 1769 - Ebersdorf, 31 mei 1809) was een Frans maarschalk en was Hertog van Montebello.

Biografie

Jean Lannes werd geboren in het zuiden van Frankrijk als vijfde kind in het gezin van een kleine handelaar. Door zijn achtergrond had hij slechts weinig onderwijs genoten, maar door zijn lichaamskracht en sportieve kwaliteiten werd hij in 1792 verkozen tot sergeant-majoor van de vrijwilligers uit Gers. Hij deed zijn eerste ervaring in het leger op tijdens de Pyreneeënoorlog. In 1796 meldde hij zich als vrijwilliger aan voor het leger dat in Italië ging vechten. Jean Lannes wist zich hier te bewijzen en hij werd door Napoleon tot brigadegeneraal gemaakt.

Hij stond ook aan Napoleons zijde tijdens diens expeditie naar Egypte. Lannes raakte gewond tijdens de Slag bij Abukir en keerde daarop met Napoleon terug naar Frankrijk. Nadat het Eerste Franse Keizerrijk was uitgeroepen werd Lannes benoemd tot Maarschalk van Frankrijk. In die hoedanigheid was hij aanwezig bij de slag bij Austerlitz. In 1808 werd Lannes naar Spanje gestuurd. In ditzelfde jaar werd hij door Napoleon benoemd tot hertog van Montebello. In de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog wist hij een paar belangrijke overwinningen te behalen voor het keizerrijk, eerst bij Tudela en later bij Zaragoza.

Tijdens de slag bij Aspern-Eßling raakte hij door een kanonskogel gewond. Hierdoor verbrijzelde een van zijn knieschijven. Hierop werd een van de benen van Lannes geamputeerd en later ook zijn andere been. Hij stierf uiteindelijk op 31 mei aan zijn verwondingen. Zijn lichaam werd aanvankelijk ter ruste gelegd in de Hôtel des Invalides, maar een jaar later werd zijn lichaam overgebracht naar een tombe in het Panthéon in Parijs. Er is in Parijs ook een boulevard naar hem genoemd.

Bronnen