Los Angeles Lakers: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 50: Regel 50:


== Bekende (oud-)spelers ==
== Bekende (oud-)spelers ==
* {{NL-VLAG}} [[Nick Roozeboom]]
* {{US-VLAG}} [[Kobe Bryant]]
* {{ES-VLAG}} [[Pau Gasol]]
* {{ES-VLAG}} [[Pau Gasol]]
* {{US-VLAG}} [[Magic Johnson]]
* {{US-VLAG}} [[Magic Johnson]]

Versie van 19 nov 2014 00:01

Los Angeles Lakers
Los Angeles Lakers
Clubnaam Los Angeles Lakers
Vroegere namen Detroit Gems
(1946-1947)
Minneapolis Lakers (1947-1960)
Los Angeles Lakers
(1960-heden)
Opgericht 1946
Plaats Vlag van Verenigde Staten Los Angeles
Stadion Staples Center
Capaciteit 18.997
Voorzitter Vlag van Verenigde Staten Jerry Buss
Trainer Vlag van Verenigde Staten Mike D'Antoni
Competitie NBA
Website De officiële site van de Lakers
 
Thuiskleuren jersey
Thuiskleuren jersey
 
Thuiskleuren shorts
Thuiskleuren
 
Uitkleuren jersey
Uitkleuren jersey
 
Uitkleuren shorts
Uitkleuren
Geldig voor 2010-2011
Portaal  Portaalicoon   Sport
Basketbal

De Los Angeles Lakers is een basketbalploeg uit de NBA, die als thuisbasis Los Angeles heeft. De Lakers zijn één van de meest succesvolle ploegen van de NBA. Ze hebben het hoogste aantal NBA-finaleplaatsen (31) en alleen de Boston Celtics wonnen de NBA-titel vaker (16 om 17).

De Lakers hebben ook het record van de meeste opeenvolgende overwinningen in één seizoen, namelijk 33. De bekendste spelers die nu bij de Lakers spelen zijn Kobe Bryant, Steve Nash en Pau Gasol.

Teamgeschiedenis

De Lakers zijn ontstaan wanneer in 1947 Ben Berger en Morris Chalfen de Detroit Gems kochten van de National Basketball League, voor een bedrag van 15.000 US$. De ploeg kreeg een nieuwe thuisbasis in Minneapolis. Omdat de Gems de slechtste ploeg was van de NBL, mochten de Lakers als eerste kiezen tijdens de 'draft'. George Mikan werd als eerste gekozen. Later zou uitwijzen dat dit zeker geen slechte keuze was, want Mikan zou ontwikkelen tot de beste centers van zijn tijd. De Lakers met Mikan, de nieuwe trainer John Kundla en een pak jonge spelers van de Universiteit van Minnesota wonnen het NBL kampioenschap voor het seizoen 1947-48. Daarna verhuisde de Lakers samen met nog vier andere teams naar de Basketball Association of America. De Lakers werden kampioen in deze competitie in het seizoen 1948-49. De NBL en de BAA smolten samen in 1949 en zo werd de NBA gevormd.

De Minneapolis Lakers waren één van de dominerende ploegen in de eerste jaren van de NBA. Met Hall of Famers George Mikan, Vern Mikkelsen en Clyde Lovellette wonnen de Lakers vier kampioenschappen in vijf jaar (1950, 1952, 1953 en 1954).

Na hun verhuizing naar Los Angeles in 1960, bestond de ploeg uit Hall of Famers Elgin Baylor, Jerry West, Gail Goodrich en Wilt Chamberlain. Ondanks het vele talent in de ploeg, slaagden de Lakers er niet in om een kampioenschap te winnen en dit door toedoen van hun aartsrivalen, de Boston Celtics. De Lakers verloren zes finales in acht jaar tijd. Pas in 1972 slaagden ze erin om een kampioenschap te winnen onder leiding van trainer Bill Sharman. Het is ook tijdens dit seizoen dat ze hun record vestigden van de meeste opeenvolgende overwinningen (33).

Ondanks de aanwezigheid van Kareem Abdul-Jabbar, slaagden de Lakers er niet in om nog een kampioenschap te winnen. Pas in 1979 konden ze, door de aankomst van Earvin "Magic" Johnson, nog eens een kampioenschap winnen door de Philadelphia 76ers te verslaan. Daarna domineeerden de Lakers de jaren tachtig, waarin ze zeven keer de finale bereikten, waarvan er vier werden gewonnen. Zij waren ook de eerste ploeg na Boston (1969) om opeenvolgende kampioenstitels te behalen (1987 en 1988).

In 1991 behaalden ze nog de finale, maar voor de rest van de jaren negentig konden de Lakers geen vuist maken. Pas tijdens het seizoen 1999-2000 bereikten ze opnieuw de finale. Daarin tonen Shaquille O'Neal, Kobe Bryant en Phil Jackson dat ze samen een winnende combinatie zijn. Ze slagen erin om drie opeenvolgende kampioenschappen te winnen. Nadat ze in 2003 een minder jaar kennen, wordt de ploeg versterkt met Karl Malone en Gary Payton, maar worden in de finale gestopt door de Detroit Pistons.

De daaropvolgende zomer werd de ploeg uit elkaar gehaald. Persoonlijke conflicten tussen Shaq en Kobe zorgden ervoor dat Shaq naar de Miami Heat verhuisde. Malone stopte met spelen, Payton vertrok naar de Boston Celtics en Phil Jackson werd als trainer vervangen door Rudy Tomjanovich.

In het seizoen 2004-2005 leidde Kobe een jonge ploeg, maar het tekort aan ervaring van zijn medespelers zorgde ervoor dat de Lakers voor het eerst in 11 jaar de play-offs niet behaalden. In 2005 kwam Phil Jackson terug als hoofdtrainer. De fans hoopten dat hij de ploeg weer terug op het goede spoor kon zetten. Dat lukte behoorlijk. De Lakers halen de play-offs weer, maar worden in de eerste ronde net uitgeschakeld door titelfavoriet Phoenix Suns.

De Lakers met president Barack Obama na het kampioenschap in 2010

Enkele jaren later, in het seizoen 2008-2009, begonnen de Lakers als titelfavoriet aan het seizoen, nadat het jaar ervoor van de Celtics was verloren in de finale. De Lakers maakten deze status als titelfavoriet waar met een goede start van het seizoen. Een plek in de playoffs kwam niet in gevaar. In de finale van de play-offs was Orlando Magic de tegenstander, maar de Lakers hadden het thuisvoordeel. Op 14 juni 2009 wonnen de Lakers voor de tweede keer in Orlando waarmee de eindstand op 4-1 was gebracht en de 16e titel een feit was. In 2010 werden de Lakers weer kampioen, door in de Finals te winnen van de Boston Celtics met 4-3. Het seizoen erop verliep dramatisch voor de Lakers, in de tweede ronde van de play-offs werd het team uitgeschakeld door de latere kampioen Dallas Mavericks. Dit was ook het laatste seizoen onder coach Phil Jackson. Na het seizoen werd bekendgemaakt dat Mike Brown de nieuwe coach zou worden. Brown coachte eerder al de Cleveland Cavaliers. [1]

Bekende (oud-)spelers

Externe links

Referenties

Zie de categorie Los Angeles Lakers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.