Venlo Greenpark: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
PeterKeijsers (overleg | bijdragen)
k Torval heeft de pagina Venlo Greenpark naar Greenport Venlo hernoemd: Naam zoals omschreven in officiele stukken
k Paulbe heeft de pagina Greenport Venlo hernoemd naar Venlo Greenpark over een doorverwijzing: Artikel gaat over het concrete terrein V Greenpark (ook wel GreenPark). Greenport V gaat over een groter gebied en heeft geen formele begrenzing, zie...
(geen verschil)

Versie van 19 nov 2014 16:23

Venlo Greenpark is een bedrijventerrein in de Nederlandse gemeente Venlo.

Omschrijving

Ontwerp Floriade 2012: Villa Flora groenste gebouw van Nederland, ontwerp Jón Kristinsson
Innovatoren

Floriade

In 2012 was dit terrein het toneel voor de Floriade. Daarbij werd gebruik worden gemaakt van het Cradle to cradle-principe. Door samenwerking tussen bedrijven en de overheid moest de Floriade een voorbeeld zijn van Cradle to cradle in Nederland. Het ontwerp is van 2007 tot 2010 gemaakt en de eerste boomaanplant was in 2008. Voor de Floriade kwamen hier twee imposante gebouwen: De Villa Flora van Jón Kristinsson en de Innovatoren van Jo Coenen die als toegangsgebouw diende. De tentoonstelling was van 5 april tot 7 oktober 2012 te zien.

Ontwikkeling na 2012

Venlo Greenpark is onderdeel van het regionale samenwerkingsverband Klavertje 4, oftewel Greenport Venlo. Daarin neemt het gebied een prominente rol in met betrekking tot duurzame ontwikkeling van bedrijventerreinen.

Na afloop van de Floriade bleven de permanente gebouwen Villa Flora en Innovatoren bestaan, waarbij de ruimte, die in 2012 worden bezet door tijdelijke paviljoens, werd omgevormd tot duurzame permanente bebouwing. Daarbij is een rol weggelegd voor bedrijven die op innovatieve en duurzame wijze werkzaam zijn in de agribusiness. Als projectontwikkelaar treedt een werkmaatschappij van enkele overheden op onder de naam Development Company Greenport Venlo (DCGV), die ook betrokken is bij de gehele ontwikkeling van het gebied Klavertje 4.

Instellingen en ondersteunende bedrijven worden zo veel mogelijk samengebracht in bedrijvenverzamelgebouwen zoals de Innovatoren en de Villa Flora.

Infrastructuur

Naast de rijkswegen A67 en A73 zorgt sinds 2012 ook de Greenportlane (N295) voor ontsluiting van het gebied.

Externe link