Rollo: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
14 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
Robotgeholpen doorverwijzing: Amiens - Koppeling(en) gewijzigd naar Amiens (stad)
k (Robotgeholpen doorverwijzing: Amiens - Koppeling(en) gewijzigd naar Amiens (stad))
Rollo heeft zich goed aan de afspraak gehouden om de Seine tegen andere Vikingen te verdedigen. Maar wel bleef hij zelf oorlog voeren en plundertochten houden in de rest van [[West-Francië]]. Hij breidde zijn macht uit tot de rivier de [[Vire (rivier in Frankrijk)|Vire]] maar bracht na verloop van tijd wel rust in zijn eigen graafschap. Daardoor konden de kloosterlingen van Rouen terugkeren naar hun kloosters, met hun relieken en kostbaarheden.
 
In 923 hield Rollo nog een plundertocht, samen met de Vikingen die zich aan de [[Loire (rivier)|Loire]] hadden gevestigd. Koning [[Rudolf I van Frankrijk|Rudolf]], [[Herbert II van Vermandois]] en [[Hugo de Grote]], probeerden hem te onderwerpen maar werden in 924 door Rollo verslagen. Rudolf was gedwongen om Rollo ook de omgeving van Bayeux en [[Caen]] in leen te geven. Daarmee kreeg [[Normandië]] ongeveer zijn huidige vorm. In 925 hield Rollo een veroverings- en plundertocht naar [[Vlaanderen]], [[Amiens (stad)|Amiens]] en [[Noyon]]. Koning Rudolf en Herbert van Vermandois vielen daarop Normandië binnen, maar werden door Rollo tegengehouden. Wel kreeg hij toen te maken met een opstand in de regio rond Bayeux en een tegenaanval van [[Arnulf I van Vlaanderen]]. Die veroverde [[Eu (Seine-Maritime)|Eu]] en verbrandde de versterking met allen die daarin waren. Door bemiddeling van Hugo de Grote werd een vrede gesloten waarbij Rollo al zijn Vlaamse veroveringen weer afstond.
 
Rollo was weliswaar gedoopt maar bleef zijn leven lang zijn oude geloof trouw en voedde ook zijn kinderen daarin op. Volgens de overlevering liet hij voor zijn dood 100 christelijke gevangenen doden, ter ere van de Noorse goden en verdeelde hij 100 [[Pond (massa)|pond]] goud over een aantal kerken, blijkbaar om zich zo dubbel te verzekeren van een goed hiernamaals. Rollo is begraven in de [[kathedraal van Rouen]].
420.033

bewerkingen

Navigatiemenu