Charles-Irénée Castel: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
RobotE (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Kant
RobotE (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Verlichting
Regel 1: Regel 1:
'''Charles Irénée Castel, Abbé de St.Pierre''' (18 februari 1658 - 29 april 1743) was een Franse politiek [[filosoof]]. Hij is het meest bekend vanwege zijn geschriften over de [[vrede]], en is een belangrijke figuur in de beginjaren van de Franse [[Verlichting]].
'''Charles Irénée Castel, Abbé de St.Pierre''' (18 februari 1658 - 29 april 1743) was een Franse politiek [[filosoof]]. Hij is het meest bekend vanwege zijn geschriften over de [[vrede]], en is een belangrijke figuur in de beginjaren van de Franse [[De Verlichting|Verlichting]].


== Leven ==
== Leven ==

Versie van 11 jun 2006 21:05

Charles Irénée Castel, Abbé de St.Pierre (18 februari 1658 - 29 april 1743) was een Franse politiek filosoof. Hij is het meest bekend vanwege zijn geschriften over de vrede, en is een belangrijke figuur in de beginjaren van de Franse Verlichting.

Leven

Abbé de St. Pierre werd geboren in Normandië, en was afkomstig uit een familie van kleine adel. Hij studeerde onder de Jezuieten, en werd later ingewijd als geestelijke. Als snel doet hij belangrijke contacten op, zoals met Fontenelle, en wordt in 1695 toegelaten tot de Académie Francaise. In 1714 is hij aanwezig in Utrecht bij de vredesonderhandelingen die een einde moeten maken aan de Spaanse successieoorlogen.

Werk

Rond de tijd van de Utrechtse vredesbesprekingen schrijft St.Pierre zijn bekendste boek, het Projet pour rendre la paix perpétuelle en Europe dat in 1713 verschijnt. Hij beargumenteert hierin dat vrede in Europa alleen kan worden gevestigd als de Europese vorsten en leiders zich zouden verenigen in een groot congres, waarbij geschillen op vreedzame wijze zouden moeten worden bijgelegd. Ook zou er een internationaal hof moeten komen dat bindende uitspraken moet kunnen doen. In 1718 verschijnt La Polysynodie ou la pluralité des conseils, waarin St.Pierre kritiek uit op de despotistische regeerwijze van Lodewijk XIV.

Hoewel St.Pierre in zijn eigen dagen een bekend schrijver was, dankt hij zijn huidige reputatie aan Jean-Jacques Rousseau, die in 1754 een Extrait du Projet de Paix Perpétuelle schrijft, en in 1756 een commentaar op St.Pierre uitbrengt, Jugement du Projet de paix perpétuelle de Monsieur l'Abbé de Saint-Pierre. Zijn ideeën werden daarna gebruikt door o.m. Vattel en Kant.