Bestelwagen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 12: Regel 12:


==Nederland==
==Nederland==
Wanneer een bestelwagen met [[belasting (fiscaal)|belastingvoordeel]] is gekocht (zonder [[Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 | BPM]]) zijn er beperkingen aan de zijruiten. Over zitplaatsen wordt door de belastingdienst geen melding gemaakt.
Wanneer een bestelwagen met [[belasting (fiscaal)|belastingvoordeel]] is gekocht (zonder [[Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 | BPM]]) zijn er beperkingen aan de zijruiten; de regelgeving verschilt per type bestelwagen. Over zitplaatsen wordt door de belastingdienst geen melding gemaakt.
De regelgeving omtrent bestelwagens in Nederland is al jaren een discussiepunt.
De regelgeving omtrent bestelwagens in Nederland is al jaren een discussiepunt.



Versie van 7 dec 2014 03:54

Bestelbus
Volkswagen Caddy Bestelwagen
Citroën Berlingo en Renault Kangoo, als bestelwagentjes bij De Post

Een bestelwagen, bestelbus of bestelauto is een auto bedoeld voor het vervoeren van goederen en spullen. In Nederland zijn deze voertuigen uitgevoerd met een grijs kenteken. Om in Nederland een bestelwagen te mogen besturen kan volstaan worden met rijbewijs B. Het totale gewicht van de auto plus belading mag in dat geval niet meer dan 3500 kg zijn.

Kleinere modellen worden meestal bestelwagen of bestelauto genoemd. Vroeger werden deze gebouwd op een (aangepast) chassis van een personenwagen: aan de achterzijde van een personenauto werd dan een laadruimte geplakt. Een voorbeeld hiervan is de originele Citroën AK400 of Besteleend. Ook de Seat Terra en eerste generaties van de Volkswagen Caddy en Opel Combo zijn voorbeelden van gemodificeerde personenwagens. Moderne generaties bestelauto's zijn vaak als op zichzelf staande modellen ontwikkeld.

Een kenmerk van grotere bestelbussen zijn de modulaire chassis, waardoor verschillende lengtes, hoogtes en opbouwen mogelijk zijn. Deze bestelbussen zijn in allerlei varianten leverbaar: met of zonder cabine, kipper, laadbak, boxline, koelombouw, etc.

Voorbeelden van kleinere bestelwagens: Citroën Berlingo, Renault Kangoo en Volkswagen Caddy. Voorbeelden van middelgrote bestelbussen: Ford Transit, Mercedes-Benz Vito en de Renault Trafic. Voorbeelden van grote bestelbussen: Fiat Ducato en Iveco Daily.

Nederland

Wanneer een bestelwagen met belastingvoordeel is gekocht (zonder BPM) zijn er beperkingen aan de zijruiten; de regelgeving verschilt per type bestelwagen. Over zitplaatsen wordt door de belastingdienst geen melding gemaakt. De regelgeving omtrent bestelwagens in Nederland is al jaren een discussiepunt.

Zie ook

Zie de categorie Minibuses van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.