Ganzlin: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pompidombot (overleg | bijdragen)
k WPCleaner v1.34 - Link naar doorverwijspagina aangepast. Help mee! - Buchberg
BotteHarry (overleg | bijdragen)
k Z&V: km.
Regel 25: Regel 25:


== Geografie ==
== Geografie ==
De gemeente Ganzlin ligt circa 25 kilometer ten noorden van [[Pritzwalk]] en ongeveer 7,5 km. zuidelijk van [[Plau am See]]. Aan de noordoostelijke rand van de gemeente ligt de [[Plauer See]]. Grote delen van de gemeente zijn bebost, waaronder de ''Ganzliner Holz''. De Buchberg is met 118,3 m. [[Normalhöhennull|NHN]] het hoogste punt van de gemeente. [[Ortsteil]]en van de oude gemeente zijn Dresenow, Dresenower Mühle, Ganzlin en Twietfort. Sinds de heroprichting van de gemeente op 25 mei 2014 bestaat de gemeente daarnaast uit de ortsteile Gnevsdorf, Hof Retzow, Klein Dammerow, Retzow, Tönchow, Wagelin en [[Wendisch Priborn]].
De gemeente Ganzlin ligt circa 25 kilometer ten noorden van [[Pritzwalk]] en ongeveer 7,5 km zuidelijk van [[Plau am See]]. Aan de noordoostelijke rand van de gemeente ligt de [[Plauer See]]. Grote delen van de gemeente zijn bebost, waaronder de ''Ganzliner Holz''. De Buchberg is met 118,3 m. [[Normalhöhennull|NHN]] het hoogste punt van de gemeente. [[Ortsteil]]en van de oude gemeente zijn Dresenow, Dresenower Mühle, Ganzlin en Twietfort. Sinds de heroprichting van de gemeente op 25 mei 2014 bestaat de gemeente daarnaast uit de ortsteile Gnevsdorf, Hof Retzow, Klein Dammerow, Retzow, Tönchow, Wagelin en [[Wendisch Priborn]].


== Geschiedenis ==
== Geschiedenis ==

Versie van 27 dec 2014 13:31

Ganzlin
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Ganzlin (Mecklenburg-Voor-Pommeren)
Ganzlin
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren Mecklenburg-Voor-Pommeren
Landkreis Ludwigslust-Parchim
Amt Plau am See
Coördinaten 53° 23′ NB, 12° 15′ OL
Algemeen
Oppervlakte 87,94 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
1.419
(16 inw./km²)
Hoogte 86 m
Burgemeester Jochen Koch
Overig
Postcode 19395
Netnummer 038737
Kenteken PCH
Gemeentekernen 11 Ortsteile
Gemeentenr. 13 0 76 166
Website www.amtplau.de
Locatie van Ganzlin in Ludwigslust-Parchim
Kaart van Ganzlin
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Ganzlin is een gemeente in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, en maakt deel uit van het Landkreis Ludwigslust-Parchim. Ganzlin telt 1.419 inwoners.[2]

Geografie

De gemeente Ganzlin ligt circa 25 kilometer ten noorden van Pritzwalk en ongeveer 7,5 km zuidelijk van Plau am See. Aan de noordoostelijke rand van de gemeente ligt de Plauer See. Grote delen van de gemeente zijn bebost, waaronder de Ganzliner Holz. De Buchberg is met 118,3 m. NHN het hoogste punt van de gemeente. Ortsteilen van de oude gemeente zijn Dresenow, Dresenower Mühle, Ganzlin en Twietfort. Sinds de heroprichting van de gemeente op 25 mei 2014 bestaat de gemeente daarnaast uit de ortsteile Gnevsdorf, Hof Retzow, Klein Dammerow, Retzow, Tönchow, Wagelin en Wendisch Priborn.

Geschiedenis

Dorpskerk van Ganzlin

Ganzlin werd voor het eerst in 1346 in een verkoopcontract genoemd. De adellijke Iwan van Below verkocht het dorp Ganzlin aan het klooster Stepenitz. Aan het begin van de 20e eeuw brandde de kerk in het dorp af, maar werd reeds in 1903 weer opgebouwd.

Op 25 mei 2014 fuseerden de gemeenten Buchberg, Ganzlin en Wendisch Priborn tot een nieuwe gemeente Ganzlin.

Referenties

  1. (de) Statistisches Amt M-V – Bevölkerungsstand der Kreise, Ämter und Gemeinden 2020 (XLS-bestand) (inwonersaantallen op basis van de census 2011)
  2. (de) Statistisches Amt M-V – Bevölkerungsstand der Kreise, Ämter und Gemeinden 2020 (XLS-bestand) (inwonersaantallen op basis van de census 2011)