Nucleaire rente: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
18 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k
De '''nucleaire rente''' is het verschil tussen hetgeen effectief betaald wordt aan een kernproducent en hetgeen hem zou moeten betaald worden, wil hij bereid gevonden worden om zijn stroomproductie op het huidige peil te houden.<ref>Dit is de toepassing van de definitie van economische rente op de nucleaire sector: zie The Economist, [http://www.economist.com/economics-a-to-z/r#node-21529784 Economics A–Z Terms beginning with R: RENT] (bezocht op 30 oktober 2012).</ref> Ze kan beschouwd worden als economisch niet verantwoorde en dus excessieve winst.
 
== Beschrijving ==
Veelal is het de overgang van een [[Centraal geleide economie|geplande]] naar een [[vrije markt|vrije]] prijsvorming die aanleiding geeft tot het ontstaan van dergelijke rentes.<ref>M. COOPER, [http://www.aaup.luc.edu/law/activities/publications/clrdocs/vol19issue4/mark_cooper.pdf The Failure of Federal Authorities To Protect American Energy Consumers From Maket Power and Other Abusive Practices], ''Loyola Consumer Law Review'' 2007, Vol. 19:4, p. 340</ref> In een systeem van prijsregulering kan het stroomtarief worden afgestemd op de werkelijke langetermijnkost van de producent, terwijl de prijs in een vrijgemaakte markt van uur tot uur fluctueert, gestuurd door de [[marginale kosten|marginale kost]] van de laatst ingezette eenheid (bijv. een gascentrale). Alle goedkopere eenheden die op dat moment ook draaien (bijv. een kerncentrale), genieten dan een ''inframarginale rente''.<ref>F.COPPENS en D. VIVET (2006), [http://www.nbb.be/doc/ts/publications/wp/wp84En.pdf The single European electricity market: A long road to convergence], National Bank of Belgium, Working Paper Document n° 84, p. 14-16</ref> Dit is het verschil tussen hun marginale kost en van de prijsbepalende centrale. Deze rente is economisch verantwoord voor zover zij toelaat om de [[vaste kosten]] van de inframarginale eenheden te recupereren. Het deel ervan dat daar niet toe dient is de nucleaire rente.<ref>Merk op dat het probleem van de rente zich dus net zogoed kan stellen voor andere opwekkingswijzen die regelmatig inframarginaal opereren, zoals steenkool- of waterkrachtcentrales.</ref>
 
 
== België ==
 
=== Ontstaan van de rente ===
België kent een hevig en regelmatig heroplevend maatschappelijk debat over de nucleaire rente. Dit wordt ten dele verklaard door de wijze waarop ze tot stand is gekomen en ten dele doordat ze ten goede komt aan buitenlandse groepen ([[GDF Suez]] en in mindere mate [[EDF]] en [[E.ON]]).
24.821

bewerkingen

Navigatiemenu