Filibert van Chalon: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  5 jaar geleden
k
spelfoutje eruit gehaald
(enige historische onjuistheden eruit gefilterd en tevens referenties toegevoegd.)
k (spelfoutje eruit gehaald)
'''Filibert van Chalon''' ([[Lons-le-Saunier]], [[18 maart]] [[1502]] – nabij [[Florence (stad)|Florence]], [[3 augustus]] [[1530]]) was prins van [[Oranje (land)|Oranje]]. Na zijn dood werd zijn neef [[René van Chalon]] de eerste [[Huis Nassau|Nassau]] die de titel [[Prins van Oranje]] voerde.
 
Filibert was een zoon van [[Jan IV van Chalon-Arlay]] en Filiberte van Luxemburg. Hij werd na de dood van zijn vader, 3 weken nadat hij geboren was, streng opgevoed door zijn Moeder. In 1517 kreeg hij een aanbod van [[keizer Karel V]] om zich onder diens hof te scharen. Eenzelfde aanbod van Frans I van Frankrijk afslaande, nam Filibert het aanbod van Karel V met beide handen aan.<ref>http://www.academia.edu/384752/_De_lotgevallen_van_een_held_uit_de_Franche-Comt%C3%A9_Filibert_van_Chalon_prins_van_Oranje_1502-1530_in_Jaarboek_Oranje-Nassaumuseum_2003_6-19</ref> Onder zijn leiding, doch zonder zijn goedkeuring vond in 1527 de [[plundering van Rome (1527)|saccasacco di Roma]] plaats.<ref>http://www.academia.edu/384752/_De_lotgevallen_van_een_held_uit_de_Franche-Comt%C3%A9_Filibert_van_Chalon_prins_van_Oranje_1502-1530_in_Jaarboek_Oranje-Nassaumuseum_2003_6-19</ref> Hij had het commando overgenomen van [[Karel III van Bourbon]], die tijdens de beklimming van een der stadsmuren gesneuveld was. Na drie dagen van vreselijke misstanden door de keizerlijke troepen, gaf Filibert het sein om de plundering te stoppen. Maar de ongedisciplineerde soldaten negeerden zijn bevel en zouden de pauselijke stad nog bijna een jaar lang teisteren.
 
In zijn testament stelde Filibert zijn neef [[René van Chalon|''Regney de Nassaou'' (René van Nassau)]], kind van zijn zuster [[Claudia van Chalon]] en [[Hendrik III van Nassau-Breda| Hendrik III van Nassau]], aan als universeel erfgenaam. René van Nassau voerde na de dood van zijn oom de titel prins van Oranje en ging de naam "Chalon" gebruiken.
31

bewerkingen

Navigatiemenu