Beşiktaş JK: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Wijzigingen door 95.97.107.234 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door MoiraMoira
Regel 55: Regel 55:


=== Jaren 50: het eerste kampioenschap ===
=== Jaren 50: het eerste kampioenschap ===
In het seizoen 1956-57 word de club 1ste in de ''Federasyon Kupası'', nu beter bekend als de [[Süper Lig]]. In de rangschikking was de club 1ste met 17 punten, wat 3 punten meer was dan Galatasaray dat zich op de 2de plaats bevond. Dit was zowel het eerste kampioenschap voor Beşiktaş. Het jaar daarna in het seizoen 1957-58 werd de club voor de tweede keer kampioen, door in de finale Galatasaray twee keer met 1-0 te verslaan. In 1958-59 mocht de club zo dus uitkomen in de [[Europacup I 1958/59|Europacup I]]. In de voorronde won de club tegen [[Olympiakos Piraeus]], omdat de tegenstander zich terugtrok van de beker. In de eerste ronde verloor de club dan toch tegen de iets sterkere [[Atlético Madrid]], met 0-2 en 1-1 scores. In 1959-1960 werd de club kampioen in de ''Milli Lig'', nu beter bekend als Süper Lig. Met 60 punten, 5 punten minder dan de kampioen, werd Fenerbahçe gerangschikt op een 2de plaats.Muhammed yilmaz
In het seizoen 1956-57 word de club 1ste in de ''Federasyon Kupası'', nu beter bekend als de [[Süper Lig]]. In de rangschikking was de club 1ste met 17 punten, wat 3 punten meer was dan Galatasaray dat zich op de 2de plaats bevond. Dit was zowel het eerste kampioenschap voor Beşiktaş. Het jaar daarna in het seizoen 1957-58 werd de club voor de tweede keer kampioen, door in de finale Galatasaray twee keer met 1-0 te verslaan. In 1958-59 mocht de club zo dus uitkomen in de [[Europacup I 1958/59|Europacup I]]. In de voorronde won de club tegen [[Olympiakos Piraeus]], omdat de tegenstander zich terugtrok van de beker. In de eerste ronde verloor de club dan toch tegen de iets sterkere [[Atlético Madrid]], met 0-2 en 1-1 scores. In 1959-1960 werd de club kampioen in de ''Milli Lig'', nu beter bekend als Süper Lig. Met 60 punten, 5 punten minder dan de kampioen, werd Fenerbahçe gerangschikt op een 2de plaats.


=== Jaren 80 ===
=== Jaren 80 ===

Versie van 20 jan 2015 22:27

Beşiktaş JK
CompetitiesterCompetitiester
Beşiktaş JK
Beşiktaş JK
Naam Beşiktaş Jimnastik Kulübü
Bijnaam Kara Kartallar
(De Zwarte Adelaars)
Opgericht 19 maart 1903
Plaats Istanboel
Stadion Vodafone Arena
Capaciteit 41.903
Voorzitter Vlag van Turkije Fikret Orman
Trainer Vlag van Kroatië Slaven Bilić
(Hoofd)sponsor Vodafone
Begroting € 106 miljoen
Competitie Vlag van Turkije Süper Lig
Vlag van Turkije Turkse Beker
Vlag van Europa Champions League
Website http://www.bjk.com.tr/en
Thuis
Uit
Alternatief
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Beşiktaş Jimnastik Kulübü is een Turkse voetbalclub uit Istanboel.

De club speelt sinds de oprichting in van de Süper Lig in 1959 onafgebroken in de hoogste divisie . De club is opgericht in 1903 en speelt haar thuiswedstrijden in het BJK Inönüstadion. De bijnaam van de club is Kara Kartallar, wat "De Zwarte Adelaars" betekent. Beşiktaş is een van de drie topclubs in Turkije, samen met Fenerbahçe SK en Galatasaray SK. Tot nu toe werd de club 13 keer landskampioen, 9 keer Turkse beker winnaar, 8 maal Turkse supercup winnaar en ook nog 11 keer de winnaar van de Istanboel competitie.

Geschiedenis

Oprichting

Beşiktaş werd in maart 1903 opgericht onder de naam Beşiktaş Bereket Jimnastik Kulübü. In die tijd waren sportclubs en sportactiviteiten in Turkije echter verboden. Desondanks wisten 26 jonge mensen de club op te richten, waarna binnen korte tijd veel meer jongeren zich aansloten. Şamil Osman Bey was de eerste voorzitter van de club die actief was in verschillende sporten, zoals worstelen, boksen, gewichtheffen en gymnastiek. Op 3 augustus 1909 werd er een wet aangenomen die het bestaan van sportclubs accepteerde en sindsdien hoefde de club niet meer in het geheim te opereren. Op 20 januari 1910 werd de club officieel opgericht onder de naam Beşiktaş Ottoman Jimnastik Kulübü en Sükrü Pasha werd de nieuwe voorzitter. Hiermee werd Beşiktaş de eerste officieel geregistreerde sportclub in Turkije. In die tijd waren er twee voetbalclubs in de wijk Beşiktaş in Istanboel, namelijk "Validecesme" en "Basiret". Zowel de leiding van Beşiktaş als van deze twee verenigingen vonden het verstandig samen te gaan werken, wat in 1911 geschiedde. Voetbal werd vanaf dat moment al snel de belangrijkste sport binnen de vereniging. Şeref Bey was de eerste trainer van de club van 1911 tot 1925. Met 14 jaar is hij de langstzittende trainer ooit bij Beşiktaş. Toen Beşiktaş werd opgericht speelde het in rood-witte tenues, dezelfde kleuren die ook aanwezig zijn in de vlag van Turkije. Na de Balkanoorlog in 1912 en 1913 verloor het Ottomaanse Rijk veel van zijn territorium in de Balkan. Onder de slachtoffers waren ook enkele sporters die lid waren van Beşiktaş. Beşiktaş besloot de clubkleuren aan te passen naar zwart-wit om te rouwen en de verliezen te verwerken. Men zou de kleuren weer terugbrengen naar de originele staat wanneer de Turken de verloren gebieden weer heroverd hadden. Aangezien dit nooit gebeurde zijn de kleuren nog altijd zwart-wit. De bijnaam "De Zwarte Adelaars" kreeg de club naar aanleiding van de kampioenswedstrijd in het amateurkampioenschap van Istanboel in het seizoen 1932/1933. Beşiktaş speelde in een onderling duel tegen Fenerbahçe en moest winnen om kampioen te worden, anders zou de titel naar Fenerbahçe gaan. Ondanks dat een dag voor de grote wedstrijd de grondlegger van Beşiktaş, Şeref Bey, overleed, ging de wedstrijd gewoon door. Om hem zijn laatste eer te bewijzen speelde de club in compleet zwarte tenues. Ondanks dat de wedstrijd in 0-0 eindigde en de club geen kampioen werd, werd gezegd dat ze aanvielen als adelaars. Dat in ogenschouw nemend in combinatie met het tenue in die wedstrijd leverde de bijnaam op.[bron?] Beşiktaş is een van de weinige club die toestemming heeft van de Turkse voetbalbond om een Turkse vlag in het logo te hebben. Dit omdat de club het nationale elftal van Turkije vertegenwoordigde in een interland tegen Griekenland op 16 mei 1952.

Jaren 50: het eerste kampioenschap

In het seizoen 1956-57 word de club 1ste in de Federasyon Kupası, nu beter bekend als de Süper Lig. In de rangschikking was de club 1ste met 17 punten, wat 3 punten meer was dan Galatasaray dat zich op de 2de plaats bevond. Dit was zowel het eerste kampioenschap voor Beşiktaş. Het jaar daarna in het seizoen 1957-58 werd de club voor de tweede keer kampioen, door in de finale Galatasaray twee keer met 1-0 te verslaan. In 1958-59 mocht de club zo dus uitkomen in de Europacup I. In de voorronde won de club tegen Olympiakos Piraeus, omdat de tegenstander zich terugtrok van de beker. In de eerste ronde verloor de club dan toch tegen de iets sterkere Atlético Madrid, met 0-2 en 1-1 scores. In 1959-1960 werd de club kampioen in de Milli Lig, nu beter bekend als Süper Lig. Met 60 punten, 5 punten minder dan de kampioen, werd Fenerbahçe gerangschikt op een 2de plaats.

Jaren 80

In het seizoen 1980-81 is de club 5de geworden. In het seizoen 1981-1982 werd de club voor de vierde keer kampioen met 1 punt meer dan Trabzonspor. In het seizoen 1984-85 werd de club tweede met evenveel punten als Fenerbahçe. Omdat Fenerbahçe dat seizoen een beter doelpuntensaldo had, miste Beşiktaş nipt het landskampioenschap. In 1985-86 werd de club dan toch voor de 5de keer kampioen met 7 punten meer dan de tweede. Zo kreeg de club ook meteen de eerste ster op het logo. Het seizoen daarna miste de club weer net het kampioenschap, met 1 punt minder dan Galatasaray. In 1987-88 kwam onder leiding van voorzitter Süleyman Seba, Gordon Milne de ploeg trainen. Maar weer werd de club tweede achter Galatasaray met 12 punten minder. Ook in het seizoen 1988-89 werd de club 2de geplaatst op de rangschikking, met 10 punten minder dan Fenerbahçe. Toch werd de club na lange tijd in het seizoen 1989-1990 kampioen met 5 punten voor Fenerbahçe, die dat seizoen eindigde op een tweede plaats. Tevens werd voor de eerste keer de 'dubbel' gehaald: zowel het kampioenschap als de Turkse beker.

Jaren 90

In het seizoen 1990-91 werd de club kampioen voor de 9e keer, met 5 punten meer dan Galatasaray SK. In Europa deed de club het dat seizoen echter wel slecht. Het verloor meteen in de eerste ronde van de Europacup I tegen de Zweedse club Malmö FF, met 2-3 en 2-2 scores. In het seizoen 1991-1992 werd de club voor het tiende keer kampioen en deze keer met 5 punten meer dan Fenerbahçe SK. De club verloor dat seizoen geen enkele wedstrijd. Maar in Europa werd de club weer meteen uitgeschakeld. Deze keer verloor de club tegen PSV, met scores van 1-2 en 1-1. In 1992-93 werd de club 2de met dezelfde hoeveelheid punten als kampioen Galatasaray. Omdat Galatasaray een betere doelsaldo had miste Beşiktaş weer nipt het kampioenschap. In de Turkse beker deed de club het deze keer wel goed. Maar net verloor de club, in de finale weer van Galatasaray. In 1994-95 werd de club weer kampioen met 79 punten. In 1996-97 eindigde de club de competitie op een 2de plaats. In de beker wist Beşiktaş wel de halve finales te bereiken. Daar verloor de club uiteindelijk van Kocaelispor, met 0-1 maar wist thuis wel met 2-1 te winnen, ook al was deze score niet genoeg om de ploeg voor de finale te plaatsen. In het seizoen 1997-98 werd de club na een slecht seizoen geplaatst op een 6de plaats. Dit seizoen wist de club wel de Turkse beker te winnen. In de halve finale schakelde de club deze keer Kocaelispor wel uit, en plaatste zich zo in de finale, waar het moest opnemen tegen Galatasaray. Omdat er in de eerste wedstrijd 1-1 gelijk werd gespeeld moesten de twee ploegen het nog eens tegen elkaar opnemen. Ook de tweede wedstrijd eindigde op een 1-1 score, en er moest dus een winnaar komen van de strafschoppenserie. Daar won Beşiktaş met 4-2 wist zo winnaar te worden van de Turkse beker. In 1998-99 werd de club 2de met 77 punten. Dit was 1 punt minder dan kampioen Galatasaray. Ook in de Turkse beker verloor de club in de finale tegen Galatasaray met een 0-2 score. In het seizoen 1999-2000 werd de club weer tweede achter Galatasaray met 75 punten. Ook in de Turkse beker deed de club het niet goed. Beşiktaş werd uitgeschakeld in de 3de ronde met een 0-1 score tegen Çanakkale Dardanelspor.

2000-2009

In het seizoen 2002/03 werd de Roemeen Mircea Lucescu trainer van deze club. Na de trainersverandering kocht de club ook vele nieuwe spelers zoals; Sergen Yalçın, Pascal Nouma en Daniel Pancu. In de competitie werd de club kampioen met 85 punten, dit was 8 punten meer dan Galatasaray SK dat op de 2de plaats stond. De Turkse voetbalbeker was niet al te goed voor Beşiktaş. De club werd uitgeschakeld in de kwartfinale tegen Gençlerbirliği SK. De club mocht zo naar de UEFA Champions League, maar dit was niet zo een succes. Beşiktaş werd uitgeschakeld in de groepsfase, en ging naar de UEFA Cup. Ook daar werd meteen in de eerste wedstrijd de club uitgeschakeld. Dit was in de 3de ronde tegen de Spaanse club Valencia CF. In het seizoen 2008-2009, het jaar dat de finale van de Uefa-cup in Istanboel werd gespeeld, werd Beşiktaş voor de tweede keer winnaar van de 'dubbel': het kampioenschap, met Sivasspor op de tweede plaats, én de Turkse beker, door op 13 mei in de finale met 4-2 van Fenerbahçe te winnen. De grote regisseur op het middenveld was de Duitser Fabian Ernst. Het vervolg in de Championsleage viel tegen, ondanks dat van Manchester United werd gewonnen. Met 4 punten uit 6 wedstrijden eindigde het onderaan in de poule.

2010-

In het seizoen 2010-2011 werd er in Europa en over de hele wereld veel gesproken over Beşiktaş, wegens bekende transfers zoals; Ricardo Quaresma, Guti Hernández en Roberto Hilbert. Ook wilden de supporters een trainer met veel ervaring, de voorzitter bracht zo dus Bernd Schuster aan de leiding van de ploeg, zo waren de verwachtingen dus hoog. In de eerste helft van het seizoen vond de club zich op een 5de plaats, dus moest het dringend iets doen om mee te doen voor de kampioenschap. Zo versterkte de club zich weer met een paar bekende voetballers zoals; Hugo Almeida en Manuel Fernandes, in de hoop van mee te doen voor het kampioenschap. Ook dat bleek geen goede zet te zijn, na 34 speeldagen vond de club zich weer op een 5de plaats. In het Turkse beker wist de club wel kampioen te worden. Beşiktaş won in de finale in de strafschoppenseries 4-3 tegen Istanbul BB. Ook in Europa deed de club nog goed werk. In de Europa League groepsfases wist de club als 2de van de groep zicht te kwalificeren voor de 2de ronde, waar het moest opnemen tegen FC Dynamo Kiev. Daar verloor de club wel met ruime scores, zoals 1-4 en 0-4. In het seizoen 2011-12 word Tayfur Havutçu gebracht als trainer voor de club. In de competitie eindigde de club op een vierde plaats, en mocht zo dus Spor Toto Süper Final spelen. Daar bereikte de club geen grote prestaties en bleef dus op een vierde plaats. In de Turkse beker werd de club meteen in de 4de ronde uitgeschakeld door Boluspor, met een 0-1 score. In de Europa League wist de club als groepsleider zich te kwalificeren voor de laatste 32. Daar moest de club het opnemen tegen SC Braga. In Portugal wist Beşiktaş met 2-0 te winnen, maar thuis verloor de club met 0-1. Toch mocht de club door naar de volgende ronde, waar het moest opnemen tegen Atlético Madrid. Deze twee wedstrijden verloor de club wel met ruime scores zoals 1-3 en 0-3. In het seizoen 2012-13 kreeg de ploeg straf van het UEFA en mocht zo dus 1 jaar niet meedoen in een Europese beker. In de competitie eindigde de ploeg op een 3de plaats, met 3 punten minder dan Fenerbahçe. Zo kwalificeerde de club zich voor de Play-offs van de Europa League in 2013-14. Later bleek dit niet door te gaan. Vanwege het omkoopschandaal in 2011 werd besloten de club voor 1 jaar uit het Europese voetbal te weren, Fenerbahçe werd voor twee jaar gestraft. In het seizoen 2014-2015 is de Turkse club gekoppeld aan stadionclub Feyenoord in de derde voorronde van de Champions League. [bron?]

Selectie 2014/2015

Nr. Positie Speler
1. Vlag van Turkije DM Cenk Gönen
2. Vlag van Turkije V Serdar Kurtuluş
3. Vlag van Turkije V İsmail Köybaşı
5. Vlag van Argentinië M José Sosa
6. Vlag van Tsjechië V Tomáš Sivok
7. Vlag van Turkije M Gökhan Töre
8. Vlag van Oostenrijk M Veli Kavlak
9. Vlag van Senegal A Demba Ba
10. Vlag van Turkije M Olcay Şahan
11. Vlag van Turkije A Mustafa Pektemek
13. Vlag van Canada M Atiba Hutchinson
15. Vlag van Turkije M Oğuzhan Özyakup
Nr. Positie Speler
19. Vlag van Colombia V Pedro Franco
20. Vlag van Turkije M Necip Uysal
21. Vlag van Turkije M Kerim Frei
22. Vlag van Turkije V Ersan Gülüm
23. Vlag van Turkije A Cenk Tosun
25. Vlag van Turkije M Harun Gauri
28. Vlag van Turkije V Umit Karaal
29. Vlag van Turkije DM Tolga Zengin Aanvoerder
31. Vlag van Brazilië V Ramon Motta
33. Vlag van Turkije V Atınç Nukan
41. Vlag van Turkije DM Enes Fidayeo
99. Vlag van Turkije DM Emre Metin

Erelijst

Competitie Aantal Jaren
Nationaal
Landskampioen 13x 1957, 1958, 1960, 1966, 1967, 1982, 1986, 1990, 1991, 1992, 1995, 2003, 2009
Turkse voetbalbeker 9x 1975, 1989, 1990, 1994, 1998, 2006, 2007, 2009, 2011
Turkse supercup 1x 2006
President cup 7x 1967, 1974, 1986, 1989, 1992, 1994, 1998
İstanbul Futbol Ligi 13x 1924, 1934, 1939, 1940, 1941, 1942, 1943, 1945, 1946, 1950, 1951, 1952, 1954

Algemeen

BJK Inönüstadion

Zie BJK Inönüstadion voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het Inönüstadion is al sinds de opening, het stadion van Beşiktaş. Dit stadion is geopend in het jaar 1947 en is ook nog eens vernieuwd in 2004. Sinds 1952 werd dit stadion Mithatpaşa genoemd. In 1973 werd de naam veranderd naar Dolmabahçe. Maar ook dit werd veranderd, deze keer was het Inönüstadion. Het stadion heeft in totaal 32.000 zitplaatsen te bieden, en is een van de luidste stadions van Turkije. Het stadion werd dan toch uiteindelijk gesloten op 11 mei 2013, omdat er een nieuw stadion zal worden gebouwd voor de club.

Nieuwe Stadion Vodafone Arena

In mei 2013 werd bekendgemaakt dat er een nieuw stadion zal worden gebouwd op de huidige plaats van Inönüstadion voor Beşiktaş. Dit stadion zal een capaciteit hebben van in totaal 41.903 zitplaatsen. Vodafone Arena zal klaar zijn in medio 2015, dus zal de club ondertussen zijn thuiswedstrijden in een ander stadion moeten spelen. In het nieuwe stadion zullen naar verluidt winkelcentra, restaurants, een grote parkeerplaats en nog veel meer dingen aanwezig zijn. Ook zou het dak van het stadion dicht kunnen gaan bij regenachtig weer of sneeuw.

Supporters

De supportersgroep van Beşiktaş de luidste groep van het land . De groep is bekend met de naam Çarşı en hun slogan is Çarşı, her şeye karşı! wat Çarşı is tegen alles betekent. Deze groep is opgericht in het jaar 1982, en is meestal te vinden bij de Kapalı Tribune van het stadion.

BJK TV

Beşiktaş Televizyonu of BJK TV is geopend in 19 april 2005, en is de televisiezender van de club. Na Galatasaray en Fenerbahçe is Beşiktaş de derde club in Turkije die een eigen televisiezender heeft. In 2008 werd de zender voor eventjes stilgelegd. Doğan Holding die ook eveneens een eigenaar is van de zender, opende de zender pas terug in 20 januari 2011.

Beşiktaş JK in Europa

Zie Lijst van Europese wedstrijden van Beşiktaş JK voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Beşiktaş JK speelt sinds 1958 in diverse Europese competities. Hieronder staan de competities en in welke seizoenen de club deelnam:

1992/93, 1995/96, 1997/98, 1999/00, 2000/01, 2003/04, 2007/08, 2009/10
1958/59, 1960/61, 1966/67, 1967/68, 1982/83, 1986/87, 1990/91, 1991/92
2010/11, 2011/12
1975/76, 1977/78, 1984/85, 1989/90, 1993/94, 1994/95, 1998/99
1974/75, 1985/86, 1987/88, 1988/89, 1996/97, 2002/03, 2003/04, 2004/05, 2005/06, 2006/07, 2008/09

Bekende (ex-)spelers

Beoefende sporten

Hier een overzicht van andere sporten die ook door Beşiktaş worden beoefend.

Externe link

Zie de categorie Beşiktaş JK van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.