Emoticon: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Ed de Jonge (overleg | bijdragen)
-/- stopwoorden en opleukende zinsneden
YurikBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: bg:Емотикон
Regel 127: Regel 127:
[[Categorie:Humor]]
[[Categorie:Humor]]


[[bg:Емотикон]]
[[cs:Emotikon]]
[[cs:Emotikon]]
[[da:Emoticon]]
[[da:Emoticon]]

Versie van 15 jun 2006 00:05

Emoticons (soms: emoticonen) zijn emoties die door middel van een plaatje of door speciale tekens worden weergegeven. Een bekend voorbeeld is deze lettercombinatie:

:-)

Dit voorbeeld is een smiley.

Een emoticon is een korte ASCII-symbolenreeks die een gezichtsuitdrukking uitbeeldt en waarmee de schrijver van een tekst een gevoel wil uitdrukken. Vooral bij computertoepassingen als e-mail, sms en chat, waar vaak korte berichten uitgewisseld worden, helpt de smiley om de bedoeling van de schrijver toe te lichten.

Om de smileys goed te kunnen lezen, moet het hoofd een kwartslag naar links worden gedraaid. Op deze manier zijn de gezichtjes te herkennen. Om de smileys te begrijpen is wel wat fantasie nodig, hoewel er toch enige regelmaat in de schrijfwijze zit. De dubbele punt stelt meestal de ogen voor, het minteken de neus, en het openings- of sluitingshaakje de mond.

De smileys die het meest gebruikt worden, en ook door de meeste lezers wel herkend worden, zijn wel de :-) en de :-( : een blij en een teleurgesteld gezichtje. Andere smileys zijn vrij onbekend en worden nauwelijks gebruikt. Voor sommigen is de smiley een cultsymbool geworden, waarmee ze zich van de grote massa kunnen onderscheiden.

Uitvinding van de smiley

Op 19 september 1982 typte Scott Fahlman, een onderzoeker bij IBM, de eerste :-). Dit is de geboorte van de smiley. Fahlman was werkzaam aan de Carnegie-Mellon Universiteit. Hij gebruikte de smiley voor het eerst op een bulletin board. Er was een behoefte aan een symbool dat aangaf dat een bericht grappig bedoeld was.

Het bericht zag er als volgt uit:

19-Sep-82 11:44    Scott E  Fahlman             :-)
From: Scott E  Fahlman 

I propose that the following character sequence for joke markers:

:-)

Read it sideways.  Actually, it is probably more economical to mark
things that are NOT jokes, given current trends.  For this, use

:-(

De smiley werd een succes. Vandaag de dag zijn er allerlei varianten in gebruik. Het originele bericht was jaren onvindbaar. Pas in 2002 zijn, na uitgebreid onderzoek, de opgeslagen backup-tapes teruggevonden. Fahlman ziet zijn uitvinding als 'zijn cadeautje aan de wereld'. Hij heeft er nooit geld mee verdiend.

Voorbeelden

Voorbeelden van veel gebruikte smileys:

 :-) of :)   - vrolijk
 :-( of :(   - droevig
 ;-) of ;)   - knipoog
 :-o of :o   - verbaasd

Bekend citaat

"The English language, complete with irony, satire, and sarcasm, has survived for centuries without smileys. Only the new crop of modern computer geeks finds it impossible to detect a joke that is not Clearly Labelled as such." — Ray Shea (op de nieuwsgroep rec.music.misc), [1]

Tegenwoordig worden voornamelijk (bewegende) plaatjes (animated gif) gebruikt om de emoties weer te geven. De bekendste emoticon is de smiley , waarop inmiddels vele varianten zijn gemaakt. De grens tussen wat nog een emoticon is en wat als animated gif of als plaatje moet worden beschouwd is niet echt aan te geven, maar emoticons zijn over het algemeen klein. Emoticons vormen een aanvulling op de tekst.

Op internet zijn vele gratis emoticons te vinden, maar er zijn ook veel sites die geld vragen voor het downloaden van emoticons.

Gebruik van emoticons

Emoticons worden voornamelijk gebruikt bij het chatten of bij het versturen van e-mail. Door de opkomst van nieuwe communicatiekanalen wordt de emoticon ook gebruikt in weblogs en sms.

Overzicht Emoticons

Code Emotie Emoticon Code Emotie Emoticon
:-) of :) blij ;-) of ;) knipoog
:-D of :D hardop lachen, tanden X-D hard lachen
:-O of :O verrast :-P of :P tong eruit
:-S of :S vertwijfeld 8-) cool
:") of :$ blozend :'( huilend
:-| egaal, onbesloten :-( of :( droevig
>:-( of :@ boos >:-D gemeen
o_O duizelig O_O wijdogig
:-? vragend 9_9 rollende ogen
Zie de categorie Smilies van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.