Vrij huwelijk: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
uit wikilemma [Aletta Jacobs]
AkoopalBot (overleg | bijdragen)
k Robot: automatisch tekst vervangen (-officiele +officiële)
Regel 2: Regel 2:


== Relatie ==
== Relatie ==
Binnen een vrij huwelijk komt niet meer ruzie voor dan bij officiele huwelijken, maar de partners hebben elkaar ook niet nodig om zich goed te voelen<ref>[http://www.express.be/joker/nl/platdujour/wat-voor-soort-huwelijk-hebt-u/127300.htm Express.be]</ref>.
Binnen een vrij huwelijk komt niet meer ruzie voor dan bij officiële huwelijken, maar de partners hebben elkaar ook niet nodig om zich goed te voelen<ref>[http://www.express.be/joker/nl/platdujour/wat-voor-soort-huwelijk-hebt-u/127300.htm Express.be]</ref>.


== Geschiedenis ==
== Geschiedenis ==
[[Aletta Jacobs]] sloot als beroemdste Nederlandse vertegenwoordigster van de [[eerste feministische golf]] reeds in [[1884]] een vrij huwelijk met [[politicus]] [[Carel Victor Gerritsen]] (1850-1905).
[[Aletta Jacobs]] sloot als beroemdste Nederlandse vertegenwoordigster van de [[eerste feministische golf]] reeds in [[1884]] een vrij huwelijk met [[politicus]] [[Carel Victor Gerritsen]] (1850-1905).
Huwelijken waren in Nederland voor de 20e eeuw rolbevestigend en gericht op het krijgen van kinderen of het in de familie houden van bezittingen. Als de vrouw zwanger was voordat zij getrouwd was, werd gesproken van gedwongen huwelijk, waarbij partners 'moeten trouwen' ofwel een 'moetje'. Vrouwen hadden voor die tijd meestal geen inkomen en waren financieel totaal afhankelijk van de man. Voor vrouwen was een vrij huwelijk dus een groot risico. Begin twintigste eeuw begint de emancipatie van de arbeiders en vrouwen. Voor vrijdenkers stond het officiele huwelijk de vrije ontplooiing van de mens in de weg. Tegen het vrije huwelijk ontstond in Nederland veel verzet vanuit de christelijke kerken. 'Wat god verenigt heeft, zal de mens niet scheiden' was een vaak gebruikt argument. Na de sexuele revolutie van na de oorlog kwam het trouwen voor het zogenaamde 'boterbriefje' steeds minder voor. Huwelijken waren veel minder op het krijgen van kinderen gericht dan daarvoor. Onder aanvoering van de vrouwenbeweging kon de vrouw steeds zelfstandiger haar leven leiden. Samenlevingscontracten kwamen daarbij steeds vaker in de plaats van trouwakten.
Huwelijken waren in Nederland voor de 20e eeuw rolbevestigend en gericht op het krijgen van kinderen of het in de familie houden van bezittingen. Als de vrouw zwanger was voordat zij getrouwd was, werd gesproken van gedwongen huwelijk, waarbij partners 'moeten trouwen' ofwel een 'moetje'. Vrouwen hadden voor die tijd meestal geen inkomen en waren financieel totaal afhankelijk van de man. Voor vrouwen was een vrij huwelijk dus een groot risico. Begin twintigste eeuw begint de emancipatie van de arbeiders en vrouwen. Voor vrijdenkers stond het officiële huwelijk de vrije ontplooiing van de mens in de weg. Tegen het vrije huwelijk ontstond in Nederland veel verzet vanuit de christelijke kerken. 'Wat god verenigt heeft, zal de mens niet scheiden' was een vaak gebruikt argument. Na de sexuele revolutie van na de oorlog kwam het trouwen voor het zogenaamde 'boterbriefje' steeds minder voor. Huwelijken waren veel minder op het krijgen van kinderen gericht dan daarvoor. Onder aanvoering van de vrouwenbeweging kon de vrouw steeds zelfstandiger haar leven leiden. Samenlevingscontracten kwamen daarbij steeds vaker in de plaats van trouwakten.


== Getrouwd ==
== Getrouwd ==

Versie van 27 jan 2015 22:23

Een vrij huwelijk is een huwelijk waarbij de twee partners hun eigen gangen gaan, zonder officieel voor de wet getrouwd te zijn. De precieze definitie van het huwelijk is afhankelijk van de historische en culturele context.

Relatie

Binnen een vrij huwelijk komt niet meer ruzie voor dan bij officiële huwelijken, maar de partners hebben elkaar ook niet nodig om zich goed te voelen[1].

Geschiedenis

Aletta Jacobs sloot als beroemdste Nederlandse vertegenwoordigster van de eerste feministische golf reeds in 1884 een vrij huwelijk met politicus Carel Victor Gerritsen (1850-1905). Huwelijken waren in Nederland voor de 20e eeuw rolbevestigend en gericht op het krijgen van kinderen of het in de familie houden van bezittingen. Als de vrouw zwanger was voordat zij getrouwd was, werd gesproken van gedwongen huwelijk, waarbij partners 'moeten trouwen' ofwel een 'moetje'. Vrouwen hadden voor die tijd meestal geen inkomen en waren financieel totaal afhankelijk van de man. Voor vrouwen was een vrij huwelijk dus een groot risico. Begin twintigste eeuw begint de emancipatie van de arbeiders en vrouwen. Voor vrijdenkers stond het officiële huwelijk de vrije ontplooiing van de mens in de weg. Tegen het vrije huwelijk ontstond in Nederland veel verzet vanuit de christelijke kerken. 'Wat god verenigt heeft, zal de mens niet scheiden' was een vaak gebruikt argument. Na de sexuele revolutie van na de oorlog kwam het trouwen voor het zogenaamde 'boterbriefje' steeds minder voor. Huwelijken waren veel minder op het krijgen van kinderen gericht dan daarvoor. Onder aanvoering van de vrouwenbeweging kon de vrouw steeds zelfstandiger haar leven leiden. Samenlevingscontracten kwamen daarbij steeds vaker in de plaats van trouwakten.

Getrouwd

Hoe vrij mensen elkaar binnen een relatie laten is aan henzelf. Een vrij huwelijk kan ook opgevat worden als het elkaar vrij laten binnen het huwelijk, maar wel zo dat het als niet beklemmend wordt ervaren. Binnen een vrij huwelijk gunnen de gehuwden elkaar de pleziertjes met een ander en het houdt hun huwelijk spannend. Gehuwden kunnen de partner ook seksueel vrij laten. Een andere uiterste vorm van een vrij huwelijk is polygamie. Een huwelijk van meer dan twee personen is voor de Nederlandse wet niet toegestaan.

Samenwonend

Een vrij huwelijk kan ook betekenen dat mensen samenleven alsof ze getrouwd zijn maar dat niet officieel vastleggen.