Animatie (media): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
k Wijzigingen door 82.75.40.213 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door ErikvanB
k DimiTalen heeft de pagina Animatie naar Animatie (media) hernoemd: Nood aan een doorverwijzing voor o.a. animatie als vrijetijdsvoorziening
(geen verschil)

Versie van 3 feb 2015 10:00

Animatie
Een geanimeerde afbeelding van een galopperend paard.
Eerste film Humorous Phases of Funny Faces (1906)
Subgenres Tekenfilm, stereoscopische film
Kenmerkende personen Charles-Émile Reynaud, Ting Huan, Joseph Plateau, William George Horner, J. Stuart Blackton
Gerelateerd Cut-outanimatie, klei-animatie, stop-motion, motion capture, squigglevision
(en) Genre-overzicht op IMDb
Categorie met een overzicht van films
Portaal  Portaalicoon   Film
Deze animatie beweegt met 10 frames per seconde. Deze animatie beweegt met 2 frames per seconde. Dit is traag genoeg om de afzonderlijke frames te kunnen zien.
Deze animatie beweegt met 10 frames per seconde.
Deze animatie beweegt met 2 frames per seconde. Dit is traag genoeg om de afzonderlijke frames te kunnen zien.

Animatie is de illusie van beweging door het na elkaar afspelen van verschillende stilstaande beelden, zogenaamde frames. Dit komt in het dagelijkse leven het meeste voor op het internet, in tekenfilms en tekenfilmseries en animatiefilm. Grafische computerformats zoals GIF, MNG, SVG en Flash zorgen voor de animaties op computers en het internet.

Vroege animatieapparaten

De vroegere primaire animatieapparaten waren achtereenvolgens de zoötroop, een uitvinding die bestaat uit een rechtopstaande cilinder met verticale sleuven. Wanneer de cilinder wordt rondgedraaid, kun je door de sleuven de plaatjes zien, die aan de binnenzijde van de cilinderwand zijn gemonteerd. Doordat de plaatjes steeds maar kort zijn te zien, lijkt het alsof de afbeeldingen in elkaar overvloeien, waardoor de illusie van bewegende beelden ontstaat. De twee uitvinding die daarop volgden, waren de thaumatroop en de phenakistiscoop. De thaumatroop bestaat uit een aan twee zijden bedrukt vlak waaraan aan de zijkanten touwtjes bevestigd zijn. Door de touwtjes snel tussen de vingers te rollen, wordt afwisselend de voor- en achterkant van het vlak zichtbaar. Indien dit snel genoeg gebeurt, lijkt het alsof beide afbeeldingen samensmelten. De phenakistiscoop bestaat uit twee schijven die op eenzelfde as zijn bevestigd. De eerste schijf heeft een reeks gleuven aan de rand, terwijl op de tweede schijf tekeningen van een bepaalde actie zijn geplaatst op concentrische cirkels. Wanneer men het toestel voor een spiegel houdt en door de gleuven kijkt terwijl men de schijven voldoende snel laat draaien, krijgt men de illusie van bewegende beelden.

Animatiefilm

Een animatiefilm is de algemene naam voor filmopnamen waarin geen levende acteurs optreden, maar, in plaats daarvan, getekende figuren (tekenfilm), of levenloze materie (zoals kleifiguurtjes), die worden gefilmd in de enkelbeeldtechniek. Dat wil zeggen dat de beelden één voor één worden opgenomen. Bij het achter elkaar plaatsen van de beelden in een film geven deze dan, indien het juist gebeurt, de illusie van beweging. Om een volledig vloeiende beweging te maken zijn 24 frames per seconde nodig. Er zijn ook animaties met 10 of 12 frames per seconde, maar met zo'n animatie bereikt men geen volledig vloeiende beweging.

Enkele pioniers van het genre waren Winsor McCay en Eadweard Muybridge.

Animatie beleeft nieuwe hoogtijdagen omdat computers veel techniek overnemen. Het is altijd al een kunstvorm geweest waarin techniek een belangrijke rol speelde.

De huidige generatie animatiefilmmakers maakt veel gebruik van de computer. Hierdoor is een heel nieuw animatiefilmgenre ontstaan genaamd 3D-computeranimatie. De film Toy Story van Pixar en Disney is de eerste computergegenereerde avondvullende film. Enkele andere voorbeelden van computergegenereerde films zijn Shrek en Ice Age.

Succesvolle producenten van computeranimatie zijn Pixar Animation Studios, DreamWorks Animation Studios en Blue Sky Studios.

Zie ook

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Animation op Wikimedia Commons.