Wapen van Berkel en Rodenrijs: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Warhoofd (overleg | bijdragen)
Warhoofd (overleg | bijdragen)
Regel 13: Regel 13:


== Geschiedenis ==
== Geschiedenis ==
Nadat de [[Heerlijkheid (bestuursvorm)|heerlijkheden]] Berkel en Rodenrijs in 1389 werden samengevoegd, is dit wapen voortdurend in gebruik geweest. De bovenste helft is afgeleid van het wapen van de geslacht van Kralingen, tot 1389 de Heren van de heerlijkheid Berkel. De onderste helft is vermoedelijk afgeleid van het wapen van Pieter van den Oudendijk, schout in Berkel en Rodenrijs eind 14e eeuw. De kleuren van de ruiten zijn niet altijd eender weergegeven en de herkomst van de kleuren in het wapen van Berkel en Rodenrijs is onbekend.
Nadat de [[Heerlijkheid (bestuursvorm)|heerlijkheden]] Berkel en Rodenrijs in 1389 werden samengevoegd, is dit wapen voortdurend in gebruik geweest. Het [[schildhoofd]] is afgeleid van het wapen van de geslacht van Kralingen, tot 1389 de Heren van de heerlijkheid Berkel. Het onderste deel is vermoedelijk afgeleid van het wapen van Pieter van den Oudendijk, schout in Berkel en Rodenrijs eind 14e eeuw. De kleuren van de ruiten zijn niet altijd eender weergegeven en de herkomst van de kleuren in het wapen van Berkel en Rodenrijs is onbekend.


==Verwante wapens==
==Verwante wapens==

Versie van 8 feb 2015 12:27

Wapen van Berkel en Rodenrijs (1960)
Wapen van Berkel en Rodenrijs (1816-1960)

Het wapen van Berkel en Rodenrijs werd op 24 juli 1816 aan de Zuid-Hollandse gemeente Berkel en Rodenrijs in gebruik bevestigd. De gemeente is op 1 januari 2007 opgegaan in de gemeente Lansingerland. Het wapen van Berkel en Rodenrijs is daardoor komen te vervallen. In het wapen van Lansingerland zijn de achtpuntige ster en een ruit uit het wapen van Berkel en Rodenrijs opgenomen.[1].

Blazoenering

De blazoenering van het eerste wapen luidde als volgt:

Van zilver beladen met 12 lozanjes van lazuur, staande4,4 en 4; en chef van goud, beladen met een achtpuntige star van lazuur.[2]

N.B. het schild is gekroond met een kroon met 14 parels.

Op 1 februari 1960 is een nieuw wapen verleend, met de ster in rood in plaats van blauw en met 15 ruiten in plaats van 12. De blazoenering van dit wapen luidde als volgt:

In zilver 15 ruiten van azuur, geplaatst 5,5 en 5; het schildhoofd van goud, beladen met een achtpuntige ster van keel. Het schild gedekt met een gouden kroon, gesierd met 14 paarlen.[3]

Geschiedenis

Nadat de heerlijkheden Berkel en Rodenrijs in 1389 werden samengevoegd, is dit wapen voortdurend in gebruik geweest. Het schildhoofd is afgeleid van het wapen van de geslacht van Kralingen, tot 1389 de Heren van de heerlijkheid Berkel. Het onderste deel is vermoedelijk afgeleid van het wapen van Pieter van den Oudendijk, schout in Berkel en Rodenrijs eind 14e eeuw. De kleuren van de ruiten zijn niet altijd eender weergegeven en de herkomst van de kleuren in het wapen van Berkel en Rodenrijs is onbekend.

Verwante wapens