Donald Duck (weekblad): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
BotEmpoor (overleg | bijdragen)
k BotEmpoor: redirect opgelost: Verenigde Staten van Amerika
Kfvd (overleg | bijdragen)
Regel 134: Regel 134:
* [http://www.donaldduckweekblad.nl/ De officiële site van het weekblad]
* [http://www.donaldduckweekblad.nl/ De officiële site van het weekblad]
* [http://www.donaldduck.nl/zolder/stamboom De stamboom van de familie Duck]
* [http://www.donaldduck.nl/zolder/stamboom De stamboom van de familie Duck]
* [http://goofy313g.free.fr/calisota_online/trees/ducktrees/index.html Een niet officiëele maar wel zeer uitgebreide stamboom van de familie Duck]


[[Categorie:Nederlands tijdschrift]]
[[Categorie:Nederlands tijdschrift]]

Versie van 17 jun 2006 07:41

ISSN 0165-1293 Donald Duck is een wekelijks verschijnend, Nederlands tijdschrift met stripverhalen van Walt Disney-figuren, met name Donald Duck. Het weekblad wordt uitgegeven in de Benelux door Sanoma.

Donald Duck had in het buitenland al langer een maand- of weekblad zoals Topolino in Italië, Anders And & Co in Denemarken, Micky Maus in Duitsland en Walt Disney's Comics and Stories in Amerika, maar de Nederlandse versie kwam pas op 25 oktober 1952 op de markt. Het eerste nummer werd uitgegeven door Margriet en werd bij elk gezin afgeleverd. Dit eerste nummer was voor de helft in kleur en voor de andere helft in zwart-wit en had 24 pagina's. Het bevatte het verhaal Donald Duck als brandweerman. Abonnees van het tijdschrift Margriet kregen de kans voor 15 cent per nummer ook wekelijks de Donald Duck te ontvangen.

Stripverhalen in het weekblad

Naast Donald Duck verhalen verschenen er ook verhalen van Lizzie, Juultje en Babetje, Katrien Duck, Kwik, Kwek en Kwak, Oom Dagobert, De Zware Jongens, Boris Boef, De Grote Boze Wolf of Midas Wolf, De Kleine Boze Wolf of "Wolfje", Rein Vos, Arend Akelig, Meneer Beer, de Booswichtenclub, Mickey Mouse, Pluto, Goofy, Madam Mikmak, Hortensia Heks, Zwarte Magica, Joe Carioca, Oma Duck, Gijs Gans, Dumbo, Knabbel en Babbel, Buurman Bolderbast, Guus Geluk, Tokkie Tor, Broer Konijn, Hiawatha, Rakker, Karel Paardepoot, de Jonge Woudlopers, De Speurneuzen, Willie Wortel en Otto van Drakenstein in het weekblad. Naast deze Disney-figuren kwamen er ook verhalen van niet Disney-figuren in voor, zoals Tom Poes van Marten Toonder, Douwe Dabbert van Piet Wijn en Thom Roep, De Smurfen van Peyo en stripversies van kinderboeken als Pietje Bell of Dik Trom.

De decors voor de verhalen zijn afwisselend o.a. Duckstad, Gansdorp, het Grote bos of Puindorp, maar dit kan per personage verschillen.

Hoe de familie Duck zich verhoudt tot andere families in Duckstad is zien op de stamboom getekend door Don Rosa en voor het Nederlandse weekblad nagetekend door Michel Nadorp. Deze stamboom zat als extraatje in Donald Duck 23 1995, en bij Oom Dagobert, avonturen van een steenrijke eend deel 53.

Andere verhalen en series in het weekblad

Naast stripverhalen bevat de Donald Duck ook leesverhalen van bijvoorbeeld Paul Biegel, een brievenbus, een moppenpagina en informatieve pagina's over dieren, spreekwoorden of de geschiedenis. Zo is de Nederlandse geschiedenis verteld in de vorm van een stripverhaal in de serie Van nul tot nu. Sinds 1969 verschijnt er een paar keer per jaar ook een krant in de Donald Duck, de Duckstadkrant, vol met nieuwtjes uit Duckstad.

Tekenaars die werken voor de Donald Duck

Bekende Nederlandse tekenaars die meewerken aan de Donald Duck zijn bijvoorbeeld Daan Jippes, Mau Heymans, zijn broer Bas Heymans, Ben Verhagen, Sander Gulien, Boudewijn Simons Wilma van den Bosch en Michel Nadorp.

Codes in de stripverhalen

In alle verhalen van Donald Duck en andere Disney-figuren staat een code, bijvoorbeeld H99105. Dit betekent dat het een Nederlands verhaal is uit 1999 en dat het het 105e verhaal is van dat jaar. Een "H" wil niet altijd zeggen dan de strip in Nederland is gemaakt, deze worden ook getekend in de Comicup studio in Spanje. Een D betekent dat het uit Denemarken komt, WDC staat voor Walt Disney Comics and Stories, het Amerikaanse maandblad. Een S betekent dat het een Amerikaans verhaal is speciaal gemaakt voor de buitenlandse markt en een I dat het verhaal uit Italië komt.

De geschiedenis van Donald Duck weekblad

De Donald Duck begon in 1952 met 24 pagina's afgewisseld in kleur en zwart-wit. Nummer 10 uit 1954 was het eerste nummer dat geheel in kleur werd uitgegeven. eind 1958 kwam het eerste blad met 32 pagina's uit. Het zou heel lang duren voor de Donald Duck weer dikker werd. Er kwamen wel dikkere nummers uit bij bijzondere gelegenheden. Zo was het feestnummer van 1977 om te vieren dat Donald Duck 25 jaar bestond maar liefst 84 pagina's dik. In 1989 werd de Donald Duck 40 pagina's. Dat duurde niet zo lang want in het 50-jarige jubileum jaar van Donald Duck (2002) werd het verhoogd tot 44 pagina's.

In 1971 kwam het 1000ste nummer uit. in 1991 het 2000ste en in 2000 het 2500ste nummer.

Donald Duck had in 2004 ongeveer 302.000 abonnees.

Uitgaven buiten het weekblad

Naast Donald Duck weekblad verschenen er ook andere uitgaven met Disney-figuren in Nederland. In 1971 begon men met de eerste serie pockets, deels in kleur en deels zwart-wit. Deze werd stopgezet in 1975 maar werd in 1977 hervat met een tweede serie. Deze stopte in 1991 om plaats te maken voor een pocketserie geheel in kleur die voor het eerst verscheen in 1992. In 1996 verscheen het dikkere broertje van de pockets, de dubbelpocket. Inmiddels staat er bij de pockets op de achterkant ook een tekening net zoals bij de dubbelpockets, geen gezicht maar een echte tekening van de neefjes, oom Dagobert en oom Donald.

In 1975 begon de uitgever van Donald Duck een album-serie uit te geven met alleen maar verhalen van Carl Barks, deze serie was zo'n succes dat in 1977 begonnen werd met een zelfde albumserie speciaal voor Carl Barks-verhalen waarin Dagobert Duck een belangrijke rol speelde. Deze series heten respectievelijk De beste verhalen van Donald Duck en Oom Dagobert, avonturen van een steenrijke eend. Sinds nummer 31 worden de verhalen in de Dagobert Duck-albums niet meer geschreven door Carl Barks maar door andere tekenaars en sinds nummer 53 worden er verhalen in gezet van Don Rosa.

Andere uitgaven zijn de sinds 1987 verschijnende Donald Duck extra (als opvolger van het blad Stripgoed), dat langere verhalen bevat, en Katrien dat sinds 1999 verschijnt en speciaal gericht is op meisjes en iedere maand verschijnt.

Daarnaast zijn er nog de BIG FUN mega pockets en de mini pocket. Verder zijn in de loop der tijd ook andere series uitgebracht waaronder: DuckTales, Diney Comix en Duck power.

Het weekblad als muze

De impact van het weekblad in de Nederlandse samenleving, wordt o.a. verwoord in het werk van diens tekstdichters. Bob Bouber zong ooit: "Ze hebben zomaar zonder tact, het mooiste van me afgepakt ... Ik wil mijn Donald Duckie van ze terug" en cabaretier Harrie Jekkers verhaalde over hoe hij en zijn broer streden om elke week als eerste de Donald Duck te lezen.

Belangrijke data in het weekblad

1952 Donald Duck weekblad begint in oktober aan zijn bestaan als bijlage van de Margriet. Het weekblad heeft elke week 24 pagina's, afgewisseld in kleur en zwart-wit. Dit jaar heeft slechts 10 nummers.
1954 Het weekblad verschijnt geheel in kleur. Om dit te vieren wordt de stunt van 1,5 jaar geleden herhaald en krijgt iedereen een extra Donald Duck in kleur.
1955 Eerste avontuur van een niet-Disneyfiguur, Tom Poes van Marten Toonder, maakt zijn intrede (vanaf nummer 40, met een aankondiging in nummers 37 en 39).
1958 De Donald Duck gaat van 24 naar 32 pagina's.
1961 Het blad krijgt een nieuw logo.
1971 De eerste serie Donald Duck pockets verschijnt, half in kleur half in zwart-wit.
1969 De Duckstadkrant begint zijn verschijning in het weekblad.
1971 Het 1000ste nummer van Donald Duck verschijnt (nummer 50).
1975 Eerste album van De beste verhalen van Donald Duck, een album-serie met alleen maar verhalen van Carl Barks.
1976 Mickey Mouse krijgt een eigen blad genaamd Mickey Maandblad, maar dit blad stopt in 1989 wegens te weinig animo. Het logo van het weekblad Donald Duck verandert; de letters worden voorzien van een schaduwrand.
1977 Twee jaar na dat de eerste serie pockets stopte begint een nieuwe serie. Weer half in kleur en half in zwart-wit.
1977 Donald Duck bestaat een kwart eeuw. Om dit te vieren wordt de dikste Donald Duck ooit uitgegeven. (84 pagina's).
1984 Donald Duck zelf bestaat 50 jaar en dat wordt gevierd in zijn weekblad. De letters van het Donald Duck-logo krijgen een extra rand mee; dit wordt tot op heden gehandhaafd.
1987 Donald Duck extra is de nieuwe naam van het blad Stripgoed, dat voornamelijk Italiaanse stripverhalen publiceerde
1989 Donald Duck heeft voortaan 40 bladzijden.
1991 Het 2000ste nummer verschijnt.
1992 Donald Duck weekblad viert zijn 40 jarig bestaan. Bij het feestnummer wordt een extra nummer uitgegeven en er vindt een prijsvraag plaats
1992 De tweede serie pockets stopt om plaats te maken voor de derde serie die in zijn geheel in kleur verschijnt.
1994 Donald wordt 60, met veel aandacht in het weekblad.
1996 De eerste Donald Duck dubbelpocket verschijnt.
1999 De uitgeverij van Donald Duck begint met een klein zusje voor Donald Duck genaamd Katrien, genoemd naar Donalds vriendin met vooral verhalen van Donalds neefjes Kwik, Kwek en Kwak en Katriens nichtjes Lizzy, Juultje en Babetje.
2000 Het 2500ste nummer verschijnt.Alle abonnees ontvangen als cadeau een herdruk van de eerste aflevering uit 1952.
2002 Donald Duck bestaat 50 jaar. dat wordt gevierd met een grote prijsvraag in vier delen en het feestnummer telt 50 bladzijden.
2002 Donald Duck gaat van 40 naar 44 pagina's.
2003 Mickey wordt 75 jaar. Veel aandacht hiervoor in het weekblad, zelfs een speciaal nummer.
2004 Donald Duck zelf wordt 70 jaar. Ook weer met veel aandacht in het weekblad.

Externe links