Hiëratisch schrift: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Invulling parameters sjabloon
Regel 28: Regel 28:
[[Categorie:Schriftsysteem]]
[[Categorie:Schriftsysteem]]
[[Categorie:Oud-Egyptisch schrift]]
[[Categorie:Oud-Egyptisch schrift]]

[[sv:Hieroglyfer#Hieratisk skrift]]

Versie van 12 feb 2015 08:56

Een voorbeeld van een hiëratisch.

Hiëratisch schrift is het schrift dat de Egyptenaren gebruikten op papyrus in plaats van hiërogliefen om de dingen makkelijker op te schrijven. Hiëratisch komt van het Griekse "Hieros" wat heilig betekend.

Hiëratisch

Hiëratisch werd met inkt geschreven op papyrus. Het is een vlugschrift en werd gebruikt om heilige boodschappen op te schrijven. Zoals papyrri met teksten over goden of het boek der doden.

De tekens die werden geschreven in het hiëratisch wijken niet af van de Egyptische hiërogliefen, maar zijn minder gedetailleerd. In vergelijking met Demotisch, dat werd afgeleid van het hiëratisch, zijn de tekens beter te herleiden tot hiërogliefen.

Administratieve teksten, heilige teksten en inscripties werden meestal geschreven in het hiëratisch.

Historie

Het ontstond al vroeg, rond 2800 v. Chr., dus tijdens de 1e Dynastie van Egypte[bron?].

Vanaf de 7e eeuw v. Chr. werd de functie van het hiëratisch als schrift voor alledaags gebruik en administratieve taken vervangen door het demotisch schrift. De priesters bleven het hiëratisch schrift gebruiken.[1]

Ontdekking

Thomas Young en Athanasius Kircher ontdekten de verwantschap tussen Egyptische hiërogliefen en hiëratisch. De Fransman Jean Francois Champollion ontcijferde ook het hiëratisch.[2]

Zie ook

Bronnen en referenties