Paardenmelk: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Dexbot (overleg | bijdragen)
k Bot: Removing Link GA template
Regel 25: Regel 25:
* {{de}} [http://www2.uni-jena.de/biologie/ieu/DOWNLOAD/Stutenmilch-dietetischewirkungen.pdf PDF-bestand over de bestanddelen van paardenmelk en prepublicatie verslag van drie kleine onderzoeken bij verschillende aandoeningen]
* {{de}} [http://www2.uni-jena.de/biologie/ieu/DOWNLOAD/Stutenmilch-dietetischewirkungen.pdf PDF-bestand over de bestanddelen van paardenmelk en prepublicatie verslag van drie kleine onderzoeken bij verschillende aandoeningen]
* [http://www.skepsis.nl/paardenmelk.html Stichting Skepsis over paardenmelk]
* [http://www.skepsis.nl/paardenmelk.html Stichting Skepsis over paardenmelk]
* {{nl}} Samenstelling paardenmelk per 100 ml [http://www.dekrachtvan.nl/informatie/samenstelling-van-paardenmelk/samenstelling-paardenmelk-per-100ml/]


== Referenties ==
== Referenties ==

Versie van 27 feb 2015 15:32

Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Lactatie bij een fokmerrie
Paardenmelkerij in Nederland
Drinkend veulen
Het melken van een paard in Kirgizië

Paardenmelk is melk van paarden. Paardenmelk wordt als voedingsmiddel gedronken, zowel door veulens als ook door mensen. Daarnaast bestaan er lichaamsverzorgingsproducten zoals crèmes en lotions op basis van deze melk.

Productie

Paardenmelk voor menselijke consumptie wordt geproduceerd in paardenmelkerijen. Met een prijs van ongeveer € 7.50 per liter is paardenmelk aanzienlijk duurder dan koemelk, dit komt doordat het melken van paarden arbeidsintensiever is en er veel minder melk verkregen wordt.

Samenstelling

Het melkvet in paardenmelk bevat relatief veel vetzuren met een middellange keten (8, 10 en 12 koolstofatomen), dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de vetfractie in moedermelk, die voornamelijk uit lange-keten vetzuren bestaat (vooral ketens van 16 en 18 koolstofatomen).[1] Het bevat circa 5,8 tot 7,0% lactose, iets méér dan koemelk (4,4 tot 4,9%) en ongeveer evenveel als moedermelk, ook bevat het lactoferrine.

Onderzoek

Er is nog slechts weinig wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd over de effecten van het drinken van paardenmelk.

In één artikel[2] is sprake van drie onderzoeken aan de Universiteit van Jena met kleine aantallen patiënten waar bij de behandeling van ontstekingsziekten van de dikke darm[3] en bij eczeem een gering effect werd gevonden. Deze onderzoeken zijn nog niet in vakliteratuur gepubliceerd (2006). Het artikel over het effect bij darmontstekingen werd bekritiseerd omdat het onderzoek niet echt dubbelblind geweest zou zijn: de patiënten konden gewoon proeven of zij moedermelk of paardenmelk kregen. Er werden wel subjectieve klachtenverminderingen gemeld maar bij de analyse van de bloedwaarden werd geen aantoonbaar verschil vastgesteld.

Bij mensen met een koemelkallergie kan paardenmelk een goede vervanger zijn voor koemelk, al zijn er ook mensen die allergisch zijn voor paardenmelk.

Tradities

Paardenmelk wordt traditioneel veel gedronken in landen in Centraal-Azië, zoals Mongolië, Kirgizië en Kazachstan. Er wordt veelal een gefermenteerde, licht mousserende drank van gemaakt die arak of koemis genoemd wordt. Naast deze licht alcoholische drank wordt er ook een gedestilleerde drank van gemaakt; araca.

Externe links

Referenties

  1. (en) Breckenridge WC, Kuksis A. Molecular weight distributions of milk fat triglycerides from seven species. (1967) J Lipid Res 8:473-478. PMID 6049672 volledige artikel.
  2. (de) PDF-bestand over klinisch onderzoek naar paardenmelk bij neurodermitis
  3. (de) R. Schubert, C. Kahle, E. Kauf, I. Hobert, J. Hofmann, B. Gruhn, R. Häfer, H. Vogelsang. Interventionsstudie zur Wirksamkeit der Stutenmilch als Diätetikum für Patienten mit chronisch-entzündlichen Darmerkrankungen Vortrag zum 39. DGE-Kongress 14.-15.03.2002 in Jena