Wapen van Hellevoetsluis: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 19: Regel 19:
==Verwante wapens==
==Verwante wapens==
<gallery>
<gallery>
Bestand:Nieuw Helvoet wapen.svg|Het [[wapen van Nieuw Helvoet]]
Bestand:Nieuw Helvoet wapen.svg|Het [[wapen van Nieuw-Helvoet]]
Bestand:Nieuwenhoorn wapen.svg|Het [[wapen van Nieuwenhoorn]]
Bestand:Nieuwenhoorn wapen.svg|Het [[wapen van Nieuwenhoorn]]
</gallery>
</gallery>

Versie van 2 mrt 2015 20:38

Het wapen van Hellevoetsluis (sinds 1961)

Het wapen van de gemeente Hellevoetsluis bestaat uit de voormalige wapens van Hellevoetsluis, Nieuw-Helvoet en Nieuwenhoorn. Het is op 11 september 1961 bij Koninklijk Besluit aan de nieuwe gemeente Hellevoetsluis toegekend naar aanleiding van een gemeentelijke herindeling in 1960, waarbij Nieuw-Helvoet en een deel van Nieuwenhoorn bij de gemeente Hellevoetsluis werden gevoegd. Het vervangt het wapen uit 1816.

Blazoen

Wapen van 1816

Het wapen van Hellevoetsluis (1816 - 1961)

Het blazoen van het wapen dat op 24 juli 1816 is toegekend, luidt

Van lazuur beladen met een driemastschip van goud, varende op een zee van zilver en chef van keel beladen met een Agnus Dei van zilver

Wapen van 1961

Het blazoen van het huidige wapen luidt

Gedeeld : I in azuur een driemaststchip van goud, varende op een zee van zilver; het schildhoofd van keel beladen met een Agnus Dei van zilver, II Doorsneden : a in sinopel een linker (ridder)spoor van goud, gegespt van zilver en geriemd van natuurlijke kleur; b in keel een hoorn van zilver, gesierd en geband van goud. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels.

N.B.:

  • De heraldische kleuren in het schild zijn azuur (blauw), zilver (wit), sinopel (groen) en goud (geel).
  • In de heraldiek zijn links en rechts gezien vanuit de persoon die achter het schild staat; voor de toeschouwer zijn deze dus verwisseld.

Betekenis

De Agnus Dei en het zee kunnen als symbolen voor de hemel (Agnus Dei), en de Hel worden gezien, waar tussendoor het schip en haar bemanning moet varen. Het ridderspoor in goud met de punten naar beneden gericht is het wapen van Nieuw-Helvoet, de zilveren jachthoorn met gouden ringen eromheen getrokken is het wapen van Nieuwenhoorn. De polder Oude- en Nieuwe Struiten had waarschijnlijk een ooievaar of een struisvogel als wapen. [1]

Verwante wapens

Referenties

  1. Heraldry of the World: Gemeentewapen Hellevoetsluis