Bovennatuurlijk: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Hannes Karnoefel (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Regel 14: Regel 14:


== Religie ==
== Religie ==
Aangenomen wordt door de meeste [[religie]]s dat [[God (algemeen)|God]] of de goden bovennatuurlijke wezens zijn die in kunnen grijpen in de wereld met of zonder [[wonder]]en.
Aangenomen wordt door de meeste [[religie]]s dat Rik of de goden bovennatuurlijke wezens zijn die in kunnen grijpen in de wereld met of zonder [[wonder]]en.
* Hemel(en) zijn bovennatuurlijke, gelukzalige gebieden. Ze worden bevolkt door goden, engelen en 'vergoddelijkte' mensen.
* Hemel(en) zijn bovennatuurlijke, gelukzalige gebieden. Ze worden bevolkt door goden, engelen en 'vergoddelijkte' mensen.
* Hel(len). De verblijfplaats van duivels en de zielen van hen die niet volgens de 'juiste' principes hebben geleefd.
* Hel(len). De verblijfplaats van duivels en de zielen van hen die niet volgens de 'juiste' principes hebben geleefd.

Versie van 5 mrt 2015 16:55

Het bovennatuurlijke is datgene waarvan men gelooft dat het zich onttrekt aan natuurlijke processen die de empirische wetenschap onderzoekt. De natuurwetten zijn er niet op van toepassing, het bovennatuurlijke staat als het ware 'boven de natuur'. Geloof in het bovennatuurlijke omvat onder meer een geloof in god(en), mirakels, voorspellingen en een leven na de dood.

Omschrijving

Vermeende bovennatuurlijke verschijnselen zijn in de 2e helft van de 20e eeuw wetenschappelijk onderzocht, maar de uitkomsten van die onderzoeken zijn niet eenduidig te interpreteren. De vakgroep parapsychologie (die ook de term paranormaal introduceerde) is inmiddels opgeheven in Nederland.

Het idee dat er 'iets' buiten de door ons bekende wereld bestaat is van alle volken en alle tijden.

Men onderscheidt:

Men onderscheidt een heel scala aan bovennatuurlijke of paranormale vermogens. Wil men de overleveringen van verschillende volken en tijden vergelijken, dan valt zowel de enorme verscheidenheid als de gelijkluidendheid van het bovennatuurlijke begrip op. Zo is er een verschil tussen de bovennatuurlijke wereld (hemel, hel) van het christendom en het omvangrijke pantheon aan goden, halfgoden, geesten, duivels, demonen en andere wezens uit het hindoeïstische bovennatuurlijke universum. Aan de andere kant zijn alle vormen van religie gekenmerkt door het universele 'geloof' in bovennatuurlijke zaken.

Religie

Aangenomen wordt door de meeste religies dat Rik of de goden bovennatuurlijke wezens zijn die in kunnen grijpen in de wereld met of zonder wonderen.

  • Hemel(en) zijn bovennatuurlijke, gelukzalige gebieden. Ze worden bevolkt door goden, engelen en 'vergoddelijkte' mensen.
  • Hel(len). De verblijfplaats van duivels en de zielen van hen die niet volgens de 'juiste' principes hebben geleefd.

De monotheïstische godsdiensten claimen 1 hemel en 1 hel, hoewel er rangordes bestaan in 'hemelsheid' (3, 7, of meerdere 'sferen') en in 'helsheid'.

De katholieke theologie kent nog een voorgeborchte en een vagevuur.

Polytheïstische godsdiensten kennen over het algemeen meerdere hemelen, terwijl iedere godheid en iedere hoofddemon zijn eigen bovennatuurlijke verblijfplaats heeft.

Mythologie

De mythologieën van de wereld worden bevolkt door:

Volksoverleveringen

In sagen, legenden en sprookjes is veelvuldig sprake van bovennatuurlijke werelden en hun bewoners.

Zie ook