Signaal Imbosch: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Wwikix (overleg | bijdragen)
cat
Regel 34: Regel 34:


== Trivia ==
== Trivia ==
Signaal Imbosch is voor Nederlandse begrippen zeer [[Dominantie (geografie)|dominant]]; het dichtstbijzijnde hogere punt bevindt zich pas op 75 km afstand: de [[Melchenberg]] (134 m) <ref>[http://de.wikipedia.org/wiki/Melchenberg Melchenberg op Duitse Wikipedia]</ref>, in het [[Duitsland|Duitse]] [[Münsterland]]. De [[Topografische prominentie|prominentie]] bedraagt 98 m, de ''key col'' is de [[IJssel]]-aftakking bij [[Westervoort]].
Signaal Imbosch is voor Nederlandse begrippen zeer [[Dominantie (geografie)|dominant]]; het dichtstbijzijnde hogere punt is de op 75 km afstand gelegen Melchenberg (134 m)<ref>[http://de.wikipedia.org/wiki/Melchenberg Melchenberg op Duitse Wikipedia]</ref> in het [[Duitsland|Duitse]] [[Münsterland]]. De [[Topografische prominentie|prominentie]] bedraagt 98 m, gemeten vanaf de [[IJssel]]-aftakking bij [[Westervoort]].


{{Appendix|1=Bronnen|2=
{{Appendix|1=Bronnen|2=

Versie van 21 mrt 2015 19:42

Signaal Imbosch
RD-steen Signaal Imbosch.
Hoogte 109,9 m
Coördinaten 52° 2′ NB, 5° 60′ OL
Ligging Gelderland, Nederland
Signaal Imbosch (Nederland)
Signaal Imbosch
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen
Bospad naar de top van Signaal Imbosch.

Signaal Imbosch is een heuvel van 109,9 meter hoogte (volgens de Rijksdriehoeksmeting) in de gemeente Rheden in het Nationaal Park Veluwezoom. Het is het hoogste punt van de Veluwe, van de provincie Gelderland en tevens het hoogste punt van het Europese deel van Nederland buiten Zuid-Limburg.

Ligging

Signaal Imbosch bevindt zich op het zuidelijk deel van het stuwwalcomplex Veluwe. Het is een onopvallende zandheuvel op een 100 meter hoog gelegen plateau dat grenst aan het Rozendaalsche veld en het Herikhuizerveld met de Posbank. Het is een voormalig zandverstuivingsgebied dat tegenwoordig met grove dennen is bebost.

De naam

Het Signaal Imbosch dankt zijn naam aan het noordelijker gelegen Imbosch. De naam "Imbosch" is waarschijnlijk afgeleid van de bijenvolken ("immen") die vroeger daarheen werden gebracht als de heide bloeide. Het signaal duidt op een plek waar de Rijksdriehoeksmeting een signaalpost had opgericht. Tot in de jaren zestig van de twintigste eeuw stond op dit hoge punt een signaalpunt van de eerste orde: een licht- en meetopstand boven de steen, bedoeld voor meting van omliggende eerste en tweede orde punten, zoals ook de Torenberg dat was. Het Signaal Imbosch moet niet worden verward met de 2 km noordelijker gelegen Imboschberg (86,7 m)

Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog was het verboden gebied (Sperrgebiet) omdat de Duitsers hier een geavanceerd radiopeilstation met de codenaam Teerose II hadden gebouwd, dat samen met Teerose I in Terlet, Teerose III in de gemeente Rozendaal en commandobunker Diogenes bij Fliegerhorst Deelen deel uitmaakte van een luchtverdedigingssysteem van de Luftwaffe. De reden was de hoogte; alle drie de Teerose-stellingen werden gebouwd op heuveltoppen van minstens 100 meter boven NAP. Het doel was het inmeten van vijandelijke vliegtuigen op hun radioverkeer. Na de capitulatie werden de radiopeilstations ontmanteld. Van de Teerose II-stelling resteren nog enkele betonnen fundamenten in het bos, 400 m westelijk van de top.

Ruïnes van radiopeilstation Teerose II.

Beklimming

Signaal Imbosch kan te voet beklommen worden. Vanaf de parkeerplaats Tafelberg, een kilometer ten noorden van de Posbank loopt een ruiterpad noordwestwaarts het bos in richting de Rheder- en Worthrhederheide. Na 1 kilometer, na een zandige verbreding van het pad, leidt een smal bospaadje naar rechts omhoog, waarover na 100 meter de top wordt bereikt. Op de top bevindt zich een steen van Rijksdriehoeksmeting. Door de bomen is er geen uitzicht.

Trivia

Signaal Imbosch is voor Nederlandse begrippen zeer dominant; het dichtstbijzijnde hogere punt is de op 75 km afstand gelegen Melchenberg (134 m)[1] in het Duitse Münsterland. De prominentie bedraagt 98 m, gemeten vanaf de IJssel-aftakking bij Westervoort.