Hector Berlioz: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
21 bytes verwijderd ,  5 jaar geleden
→‎Jaren dertig: -?bron : http://www.gutenberg.org/files/26370/26370-0.txt
(→‎Jaren dertig: -?bron , bv https://books.google.nl/books?id=EwIskvIA5yQC&pg=PA230&dq=Berlioz+paganini+20000&hl=nl&sa=X&ei=-5UOVZKsKMjaU7Cng_gF&ved=0CDYQ6AEwAw#v=onepage&q=Berlioz%20paganini%2020000&f=false)
(→‎Jaren dertig: -?bron : http://www.gutenberg.org/files/26370/26370-0.txt)
In [[1830]] won Berlioz de [[Prix de Rome]] en hij verbleef aansluitend anderhalf jaar in [[Rome (stad)|Rome]]. Hij verveelde zich daar vreselijk, aangezien er weinig te beleven viel op muziekgebied. Maar de herinneringen aan Italië kwamen hem van pas toen hij een paar jaar later zijn [[symfonie]] met [[altviool]] ''Harold in Italië'' schreef. Deze symfonie ontstond dankzij een opdracht van [[Paganini]], die het stuk echter afwees toen hij merkte dat hij er niet voldoende in kon schitteren als virtuoos. Later zou hij Berlioz alsnog zijn bewondering laten blijken met een gift van 20.000 [[Franse frank|franc]].
 
In 1831 vertrok Berlioz vanuit Rome naar Parijs met twee pistolen en een flesje gif. Hij had gehoord dat zijn toenmalige verloofde, Camille Moke, achter zijn rug om getrouwd was, en hij had zich voorgenomen Camille, haar moeder en zichzelf te vermoorden. Hij kwam echter niet verder dan [[Nice]], waar zijn woede bekoelde en waar hij volgens eigen zeggen de twintig mooiste dagen van zijn leven doorbracht.{{Bron?||2011|12|11}}
 
Na veel avontuurlijke verwikkelingen huwde hij in [[1833]] Harriet Smithson. Zij kregen een zoon, Louis, maar het huwelijk zou snel op een mislukking uitlopen. Nadat Harriet een been had gebroken kwam het nooit meer goed met haar carrière. Bovendien was ze erg jaloers van aard, en in haar frustratie greep zij steeds vaker naar de fles. Haar gezondheid ging zienderogen achteruit.
2.438

bewerkingen

Navigatiemenu