Vergrijzing: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
35 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
Neutraler red.
(Neutraler red.)
De term '''vergrijzing''' is een aspect van een verandering in de bevolkingssamenstelling. Deze term wordt gebruikt om aan te geven dat het aandeel van ouderen in de bevolking stijgt en daardoor een stijging van de gemiddelde leeftijd veroorzaakt (zie ook [[Veroudering (mens)|veroudering]]). Vergrijzing is zichtbaar in de vorm van de [[Bevolkingspiramide|bevolkingspiramide]]. Een periode van vergrijzing gaat vaak gepaard met [[bevolkingsdaling]]. In de nabije toekomst zullen steeds meer regio’s en gemeenten te maken krijgen met teruglopende aantallen inwoners en huishoudens. In sommige regio’s, zoals Zuid-Limburg, is dit nu al het geval.<ref>[http://www.rivm.nl/bibliotheek/digitaaldepot/Krimp_en_ruimte.pdf 2006-Krimp en ruimte van het RPB]</ref><ref>[http://www.ruimtemonitor.nl/kennisportaal/default.aspx?pid=34&indicatorid=3806&themeId=65&id=2&homepage Bevolkingskrimp in Nederland 2005-2025]</ref><ref>[http://www.ruimtemonitor.nl/kennisportaal/default.aspx?menucomid=23&pid=34&id=3807&themeId=65 Huishoudenskrimp in Nederland 2005-2025]</ref>
 
Niet alleen [[westerse wereld|westerse]] landen hebben te maken met dit proces. In Japan zal hetde alsverandering eerstevan toeslaande enbevolkingssamenstelling hevigerzelfs sterker zijn dan in de meeste andere landen. In China hebben bevolkingspolitiek, voorkeur voor jongens en [[abortus]] gezorgd voor een mannenoverschot. De meeste ontwikkelingslanden zullen met het verschijnsel te maken krijgen, volgens projecties van de VN.
 
De term verwijst naar [[grijs]], de kleur die als symbool van ouderdom wordt gezien wegens de associatie met grijze haren.
68.912

bewerkingen

Navigatiemenu