Cité de la Musique: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Linkfix ivm sjabloonnaamgeving / parameterfix
Kippenbot1 (overleg | bijdragen)
Regel 38: Regel 38:
{{DEFAULTSORT:Cite de la Musique}}
{{DEFAULTSORT:Cite de la Musique}}
[[Categorie:Museum in Parijs]]
[[Categorie:Museum in Parijs]]
[[Categorie:XIXe arrondissement]]
[[Categorie:19e arrondissement]]
[[Categorie:Muziekinstrumentenmuseum]]
[[Categorie:Muziekinstrumentenmuseum]]
[[Categorie:Cultuur in Parijs]]
[[Categorie:Cultuur in Parijs]]

Versie van 5 apr 2015 15:05

Cité de la musique

De Cité de la Musique (Frans voor Stad van muziek) is een groep muziekinstellingen gesitueerd in de wijk La Villette, 19e arrondissement in Parijs, Frankrijk. Het werd ontworpen door de architect Christian de Portzamparc en geopend in 1995. Het bestaat uit een amphitheater, een concertzaal met plaats voor 800-1000 mensen, een muziekmuseum met een belangrijke collectie muziekinstrumenten vanaf de 15e tot de 20e eeuw, en tentoonstellingszalen, werkplaatsen en archieven. Het maakt deel uit van de Grands Projets van François Mitterrand, samen met het Parc de la Villette. Door het de Cité de la Musique kreeg La Villette, voormalig wijk van slachthuizen, een nieuwe impuls.[1] Het officiële adres is Avenue Jean Jaurès nr. 221, 75019 Paris.[2]

Philharmonie de Paris

De Philharmonie de Paris is een concertzaal in aanbouw met plaats voor 2400 mensen. Er waren al 20 jaar plannen om de zaal te bouwen. Naar verwachting za de zaal in 2014 klaar zijn. De aankondiging va de bouw werd gedaan op 6 maart 2006 door de Franse minister van cultuur Renaud Donnedieu de Vabres, de burgemeester van Parijs Bertrand Delanoë en de directeur van de Cité de la Musique, Laurent Bayle, tijdens een persconferentie ter gelegenheid van de heropening van de Salle Pleyel, een concertzaal elders in de stad verbonden met de Cité de la Musique.[3] In april 2007 werd aangekondigd dat de hal gebouwd ging worden door Jean Nouvel.

Musée de la Musique

Het muziekmuseum (Musée de la Musique) heeft een collectie van honderden muziekinstrumenten verzameld door het Conservatoire de Paris. De museumcollectie omvat instrumenten die gebruikt werden in de klassieke en volksmuziek vanaf de 15e eeuw tot nu. Het museum heeft luiten, aartsluiten, bijna 200 klassieke gitaren,[4] violen van de Italiaanse vioolbouwers Antonio Stradivari, de familie Guarneri en Nicolò Amati, Franse en Vlaamse klavecimbels; piano's van de Franse pianobouwers Erard en Ignaz Pleyel; en saxofoons van Adolphe Sax. De instrumenten worden tentoongesteld per periode en type. Audio-kastjes worden bij de ingang aan de bezoekers verstrekt om informatie en muziekfragmenten van de instrumenten te kunnen horen.

Galerij

Zie ook

Externe links