Urbano Rattazzi: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
14 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
WPCleaner v1.35 - Link naar doorverwijspagina aangepast. Help mee! - Turijn
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|right|Urbano Rattazzi. '''Urbano Pio Francesco Rattazzi''' (Alessandria, 29 juni...')
 
k (WPCleaner v1.35 - Link naar doorverwijspagina aangepast. Help mee! - Turijn)
 
==Levensloop==
Hij studeerde rechten in [[Turijn (stad)|Turijn]] en begon in 1838 een loopbaan als advocaat. In 1848 werd hij lid van het Parlement van [[Piëmont]] en beschouwde zichzelf als democraat-liberaal. Door zijn kracht in het debat werd hij in augustus 1848 minister van Volksvoorlichting, maar vond het mandaat maar niets en trad na enkele dagen al af. In december 1848 werd hij minister van Binnenlandse Zaken en dit tot in maart 1849. Van februari tot maart 1849 was hij eveneens premier van Piëmont.
 
Hij verliet de democraten om toe te treden tot de gematigde liberalen en vormde een centrumlinkse groep. Deze groep vormde een coalitie met de centrumrechtse groep van [[Camillo Benso di Cavour]]. In november 1852 vormden deze twee groepen een regering onder leiding van Cavour. Rattazzi werd parlementsvoorzitter, maar stopte met dit mandaat toen hij in 1853 minister van Justitie werd en later minister van Binnenlandse Zaken. In deze laatste functie was hij verantwoordelijk voor een aantal hervormingsmaatregelen, zoals de onderdrukking van kloosterorden, gedeeltelijke secularisatie en vermindering van de invloed van religieuze groepen. Dit zorgde voor een zeer slechte relatie met de klerikalen en impopulariteit in de publieke opinie. In 1858 trad hij af als minister, maar werd in 1859 opnieuw minister van Binnenlandse Zaken.
144.863

bewerkingen

Navigatiemenu