Ephel Dúath: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Robbot (overleg | bijdragen)
k Robotgeholpen doorverwijzing: Sauron - Koppeling(en) gewijzigd naar Sauron (personage)
Regel 14: Regel 14:


[[Categorie:Gebergte in werk van Tolkien]]
[[Categorie:Gebergte in werk van Tolkien]]

[[en:Mordor#Geography]]
[[pl:Lista gór i wzgórz Śródziemia#Ephel Dúath]]

Versie van 26 apr 2015 05:08

Durthang, een fort in de Schaduwbergen.

De Ephel Dúath (Nederlands: Schaduwbergen, Engels: Mountains of Shadow) is een bergrug is in de fictieve wereld Midden-aarde van J.R.R. Tolkien.

De naam Schaduwbergen moet niet te verward worden met de Ered Wethrin uit de Eerste era. Eigenlijk betekent Ephel Dúath, letterlijk vertaald uit het Sindarijns Haag van Schaduw (Engels: Outer Fences of dark Shadow). De bergketen vormt een afscheiding tussen de landen Gondor in het westen en Mordor, het Land van het Kwaad, in het oosten.

Cirith Ungol

De Cirith Ungol (Nederlands: Spinnenpas) is de enige begaanbare pas over de bergen. In de pas houdt Shelob zich schuil. Deze plaats werd door de Dúnedain versterkt door de Toren van Cirith Ungol en Minas Ithil in de Morgulvallei. Aan het noordeinde waar tussen de Ephel Dúath en de Ered Lithui een natuurlijke doorgang is: de Cirith Gorgor, werd ook een versterking aangebracht: de Morannon. Aan het einde van de Derde Era ten tijde van de Oorlog om de Ring zijn al deze versterkingen in handen van de Vijand gevallen.

Durthang

Durthang (Nederlands: Duistere dwang, Engels: Dark oppression) is een oud fort in de noordelijk deel van de Schaduwbergen en kijkt uit over de Carach Angren, de pas tussen Udûn en het Plateau van Gorgoroth. Waarschijnlijk is dit fort, net als de toren van Cirith Ungol en de Torens van Tanden gebouwd door de Númenoreanen en later door troepen van Sauron bezet.