Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
geen bewerkingssamenvatting
'''Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden''' zijn een [[archipel|eilandengroep]] aan de rand van de [[Scotiazee]] in de zuidelijke [[Atlantische Oceaan]] en vormen een onderdeel van de [[Scotiarug]].
 
Het is een [[Britse overzeese gebieden|overzees gebiedsdeel]] onder soevereiniteit van het [[Verenigd Koninkrijk]] dat bestuurd wordt vanuit de [[Falklandeilanden]] (afstand tussen Falklandeilandsde hoofdplaats [[Stanley (Falklandeilanden)|Stanley]] en [[King Edward Point]] op Zuid-Georgia: 1455 km). De archipel wordt ook geclaimdopgeëist door [[Argentinië]]. De eilanden waren mede de inzet tijdens de [[Falklandoorlog]].
 
== Geschiedenis ==
De eilanden werden ontdekt in 1775 door [[James Cook]] tijdens zijn tweede grote reis naar de zuidelijke oceanen, en door hem genoemd naar [[John Montagu|Lord Sandwich]], de vierde [[Earlgraaf van Sandwich]] en op dat moment de baas van de [[Admiraliteit van Engeland]] ([[Lijst van Lord High Admirals en First Lords of the Admiralty of England|First Lord of the British Admiralty]]).
 
Alhoewel de eilanden momenteel geen permanente bewoning kennen, werd [[Zuid-Georgia]] gebruikt als uitvalbasis van de [[walvisvaart]] op het einde van de [[19e eeuw]]. Op dit eiland is dan ook nog de haven te vinden van [[Grytviken]]. Sinds [[1908]] zijn de eilanden in Britse handen en tot [[2001]] hadden de Britten hier een kleine militaire basis gevestigd. Deze basis wordt momenteel nog gebruikt voor permanent wetenschappelijk onderzoek. Tevens is er een biologisch onderzoekstation gevestigd op [[Vogeleiland (Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden)|Vogeleiland]], gelegen aan de westpunt van Zuid-Georgia.
75.228

bewerkingen

Navigatiemenu