Bouzouki: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(Versie 44353343 van Uitgaanrukken ongedaan gemaakt. Geen bron gegeven.)
 
==Geschiedenis==
SommigenHet menenis een feit dat de bouzouki [[muziekinstrument|instrument]] geëvolueerd is vanuit de TurkseGriekse "buzuk [[Bağlama]]" in de achterbuurten van [[Athene (stad)|Athene]] waar het gebruikt werd in de [[rebetika]] [[muziek]] in kroegen waar [[hasj]] verkocht werd (''tekes''). De oorsprong van de benaming loopt eigenlijk verder tot het Perzisch "tambur-e bozorg" oftewel 'grote tambura'. De klank -rg is in het TurksGrieks herleid tot -k. Maar ook de oorsprong van dit instrument kan verder getrokken naar de "Pandoura", een instrument uit de Griekse Oudheid. De meeste historici geloven dat de naam van dit en andere instrumenten maar ook klanken en muziektheorie uit de rijke Byzantijnse muziektraditie tijdens de 5-tal eeuwen Ottomaanse overheersing gewoon overgenomen en mettertijd van naam veranderd zijn.
De naam van dit instrument evolueert dus in de loop van de geschiedenis van tamboura, tambourida, trichordon, tambouras, thamboura, tambourin, psaltirion naar bouzouki. Afbeeldingen op miniaturen en wandschilderingen uit de Byzantijnse periode, van instrumenten, leveren iconografisch bewijs hiervan.
De musicoloog Φοίβος Άνωγειανάκης heeft een prachtige studie gepubliceerd over de geschiedenis van dit instrument.{{Bron?||2013|08|08}}
21

bewerkingen

Navigatiemenu

Persoonlijke instellingen

Naamruimten

Varianten