Bouzouki: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3 bytes verwijderd ,  4 jaar geleden
Versie 44353383 van Uitgaanrukken ongedaan gemaakt. Geen bron gegeven voor dit feit.
(Versie 44353383 van Uitgaanrukken ongedaan gemaakt. Geen bron gegeven voor dit feit.)
 
==Geschiedenis==
HetSommigen is een feitmenen dat de bouzouki [[muziekinstrument|instrument]] geëvolueerd is vanuit de GriekseTurkse "buzuk [[Bağlama]]" in de achterbuurten van [[Athene (stad)|Athene]] waar het gebruikt werd in de [[rebetika]] [[muziek]] in kroegen waar [[hasj]] verkocht werd (''tekes''). De oorsprong van de benaming loopt eigenlijk verder tot het Perzisch "tambur-e bozorg" oftewel 'grote tambura'. De klank -rg is in het GrieksTurks herleid tot -k. Maar ook de oorsprong van dit instrument kan verder getrokken naar de "Pandoura", een instrument uit de Griekse Oudheid. De meeste historici geloven dat de naam van dit en andere instrumenten maar ook klanken en muziektheorie uit de rijke Byzantijnse muziektraditie tijdens de 5-tal eeuwen Ottomaanse overheersing gewoon overgenomen en mettertijd van naam veranderd zijn.
De naam van dit instrument evolueert dus in de loop van de geschiedenis van tamboura, tambourida, trichordon, tambouras, thamboura, tambourin, psaltirion naar bouzouki. Afbeeldingen op miniaturen en wandschilderingen uit de Byzantijnse periode, van instrumenten, leveren iconografisch bewijs hiervan.
De musicoloog Φοίβος Άνωγειανάκης heeft een prachtige studie gepubliceerd over de geschiedenis van dit instrument.{{Bron?||2013|08|08}}
51.908

bewerkingen

Navigatiemenu