Hooghiemstra (Utrecht): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
22 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
In 1912 werd een pakhuis gebouwd van zes verdiepingen met hoektorentjes, naar een ontwerp van architect [[Marinus Eliza Kuiler|M.E. Kuiler]], die zich daarbij liet inspireren door de Franse ''châteaux de l'industrie''. In 1916 werd het gebouw verhoogd met twee verdiepingen. In de vroege jaren 1920 opende het bedrijf vijf filialen in Midden-Nederland, er werd een fabriek aan de [[Vaartsche Rijn]] aangekocht en er werd begonnen met de productie van pluimveevoer. In 1927 begon de productie van [[havermout]], waarvan het later een van de drie grootste producenten in Nederland werd.
 
Aan de Wittevrouwensingel ontstond een industrieel complex met eigen garages. Wittevrouwensingel 95 was de garage voor de auto's van de vele vertegenwoordigers. Op nummer 99 was het magazijn voor landbouwwerktuigen en kunstmest gevestigd. Op nummer 102 stond de expeditiegarage voor de vele vrachtwagens. Daartussen stonden woningen en kantoren van de fabriek. Na de Tweede Wereldoorlog versnelde de schaalvergroting zich in de scheepvaart en havermout werd minder populair door de nieuwe producten uit de zuivelindustrie. In de jaren 1950 werd Hooghiemstra overgenomen door de [[Cereolfabriek|StichtseCoöperatieve Stichtsche Olie- en Lijnkoekenfabriek (SOL)]], waarna de vestigingen van Hooghiemstra sloten (Wittevrouwensingel en Jutfaseweg) en stopte met de verkoop van havermout.
 
In 1955 werd het terrein verkocht aan ''VRG-papier'', dat hier haar dochterbedrijf, de etikettenfabriek ''[[Avery Dennison|Avery]]'', vestigde. Veel gebouwen op het terrein werden gesloopt, waaronder de villa [[Huis Welgelegen (Utrecht)|Huis Welgelegen]],<ref>[http://www.hetutrechtsarchief.nl/collectie/beeldmateriaal/fotografische_documenten/1910-1920/76084 Gezicht op het voormalige huis Welgelegen Wittevrouwensingel 2 te Utrecht, hier verbouwd tot stalgebouw van de N.V. Utrechtse Fouragehandel en Voederkoekenfabriek v/h J. S. Hooghiemstra (Wittevrouwensingel 100-101 te Utrecht. - Het Utrechts Archief]</ref> die deels verbouwd was tot stal voor de paarden van Hooghiemstra<ref>[http://www.storytrail.nl/content/geschiedenis_van_het_hooghiemstra_in_utrecht Geschiedenis van Hooghiemstra - storytrail]</ref> die de wagens met handelswaar trokken. Er werd een nieuw gebouw van acht verdiepingen in functionele bouwstijl tegen het Hooghiemstra-gebouw aan gebouwd, dat later bekend werd als het Avery-gebouw. In 1972 werd het complex door de gemeente Utrecht aangekocht met de bedoeling het te slopen en een nieuwe weg aan te leggen.
87

bewerkingen

Navigatiemenu