Prinses van Asturiëprijs: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
aangepast, na overleg op OP, zie daarvoor onder kopje 'sculptuur'
aangepast na overleg op OP: zie bij kopje 'ingesteld door wie?'
Regel 5: Regel 5:
De prijs wordt in verschillende categorieën uitgereikt, zoals kunst, literatuur, wetenschap en sport.
De prijs wordt in verschillende categorieën uitgereikt, zoals kunst, literatuur, wetenschap en sport.


De prijs is ingesteld op 24 september 1980 door de toen 12-jarige Spaanse kroonprins [[Felipe VI van Spanje|Felipe]]. Na diens troonsbestijging werd de naam van de prijs aangepast, aangezien de troonopvolger vrouwelijk werd, in de persoon van [[Leonor van Spanje|Leonor]]. De uitreikingsceremonie vindt steeds plaats in [[Oviedo (stad)|Oviedo]], de hoofdstad van het Prinsdom Asturië.
De prijs is ingesteld op 24 september 1980. De toen 12-jarige Spaanse kroonprins [[Felipe VI van Spanje|Felipe]], de prins van Asturië, werd bij die gelegenheid erepresident van de stichting. Na diens troonsbestijging nam zijn dochter en troonopvolgster [[Leonor van Spanje|Leonor]] (sinds de troonopvolging van haar vader prinses van Asturïë) het erepresidentschap over en werd de naam van de prijs dienovereenkomstig aangepast. De uitreikingsceremonie vindt steeds plaats in [[Oviedo (stad)|Oviedo]], de hoofdstad van het Prinsdom Asturië. Een sculptuur, speciaal ontworpen door de beroemde Spaanse schilder en beeldhouwer [[Joan Miró]], wordt jaarlijks uitgereikt aan de winnaars.
Een sculptuur, speciaal ontworpen door de beroemde Spaanse beeldhouwer [[Joan Miró]], wordt jaarlijks uitgereikt aan de winnaars.


==Categorieën==
==Categorieën==

Versie van 24 jun 2015 16:50

Uitreikingsceremonie van de (toenmalige) Prins van Asturiëprijs in 2010

De Prinses van Asturiëprijs (Spaans: Premios Princesa de Asturias; Asturisch: Premios Princesa d'Asturies) is een prestigieuze internationale prijs die elk jaar in de Spaanse autonome regio Asturië wordt uitgereikt door de Prinses van Asturiëstichting.

De prijs wordt in verschillende categorieën uitgereikt, zoals kunst, literatuur, wetenschap en sport.

De prijs is ingesteld op 24 september 1980. De toen 12-jarige Spaanse kroonprins Felipe, de prins van Asturië, werd bij die gelegenheid erepresident van de stichting. Na diens troonsbestijging nam zijn dochter en troonopvolgster Leonor (sinds de troonopvolging van haar vader prinses van Asturïë) het erepresidentschap over en werd de naam van de prijs dienovereenkomstig aangepast. De uitreikingsceremonie vindt steeds plaats in Oviedo, de hoofdstad van het Prinsdom Asturië. Een sculptuur, speciaal ontworpen door de beroemde Spaanse schilder en beeldhouwer Joan Miró, wordt jaarlijks uitgereikt aan de winnaars.

Categorieën

Embleem van de Prinses van Asturiëstichting

Kunst (Arte)

Mensheid en communicatie (Humanidades y Comunicación)

Internationale samenwerking (Cooperación Internacional)

Literatuur (Letras)

Sociale wetenschappen (Ciencias Sociales)

Technisch en wetenschappelijk onderzoek (Investigación Científica y Técnica)

Vrede en harmonie (Concordia)

Sport (Deportes)

Externe links

Zie de categorie Prince of Asturias Awards van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.