Terminator 2: Judgment Day: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pompidombot (overleg | bijdragen)
k →‎Externe links: status artikel loopt nu via Wikidata
→‎Filmmuziek: link naar album
Regel 106: Regel 106:


=== Filmmuziek===
=== Filmmuziek===
{{zie hoofdartikel|Terminator 2: Judgment Day (soundtrack)}}
# "Main Title (Terminator 2 Theme)"
# "Main Title (Terminator 2 Theme)"
# "Sarah on the Run"
# "Sarah on the Run"

Versie van 9 jul 2015 23:01

Terminator 2: Judgment Day
Tagline It's nothing personal
Regie James Cameron
Producent James Cameron
Scenario James Cameron
William Wisher Jr.
Hoofdrollen Arnold Schwarzenegger
Linda Hamilton
Edward Furlong
Earl Boen
Joe Morton
Muziek Brad Fiedel
Montage Mali Finn
Cinematografie Adam Greenberg
Distributie TriStar Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 1 juli 1991
Vlag van Nederland 27 september 1991
Vlag van Frankrijk 16 oktober 1991
Genre Actie
Science-fiction
Speelduur 137 minuten (originele versie)
152 minuten (special edition)
154 minuten (extended special edition)
Taal Engels
Spaans
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Budget $ 94.000.000
Opbrengst $ 519,843,345
Gewonnen prijzen 20 awards (waaronder 4 Oscars)
Overige nominaties 19 nominaties
Voorloper The Terminator
Vervolg Terminator 3: Rise of the Machines
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Terminator 2: Judgment Day (T2) is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 1991, geregisseerd door James Cameron. Het is een vervolg op The Terminator uit 1984 en heeft zelf ook een vervolg: Terminator 3: Rise of the Machines uit 2003.

Verhaal

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

In dit deel van de Terminator-reeks is John Connor twaalf jaar. Zijn moeder Sarah Connor, die in het vorige deel uit 1984 bijna werd vermoord door "Terminator T-800 model 101", zit in een goed beveiligde inrichting. Zij tracht tevergeefs iedereen ervan bewust te maken dat ooit "Judgment Day" (de dag van het laatste oordeel) zal komen: de dag waarop de machines zelfbewust worden en nucleaire raketten op Rusland gooien, omdat ze weten dat de Russen op hun beurt even hard terug zullen slaan naar Amerika. Op die dag zullen meer dan 3 miljard mensen de dood vinden.

Dan worden er twee Terminators teruggestuurd uit de toekomst. Eén is opnieuw een "T-800, Cyberdyne Systems Model 101", dat bestaat uit een hardmetalen skelet (endoskeleton) met daarover levend weefsel. Het andere model is een "T-1000", een meer geavanceerd prototype dat bestaat uit vloeibaar metaal ("mimetic poly alloy") en van vorm kan veranderen. Wanneer dit type verwond wordt, verandert de staat van het metaal van vaste naar vloeibare vorm, dat zich vervolgens weer samenvoegt en ervoor zorgt dat de wond weer verdwijnt. Verder kan dit type ook non-complexe objecten en zelfs mensen imiteren die het fysiek heeft aangeraakt. Zo kan het bijvoorbeeld steekwapens maken van zijn ledematen. Sommige voorwerpen (zoals een bom, vuurwapen of motorblok) zijn dan weer te complex om na te bootsen, aangezien deze bewegende onderdelen en/of chemische stoffen bevatten.

De T-1000 is gestuurd om John Connor te vermoorden tijdens diens jeugd zodat hij later het verzet tegen de machines niet kan leiden. De T-800 daarentegen is een door de mensen opnieuw geprogrammeerd type dat gestuurd wordt om John te beschermen en te dienen. De T-800 vindt John, en brengt hem in veiligheid. Daar hij alles moet doen wat John hem beveelt, gebruikt John hem om zijn moeder uit de inrichting te bevrijden.

John, Sarah en de T-800 besluiten vervolgens om Dr. Miles Bennett Dyson, de directeur Speciale Projecten bij Cyberdyne Systems Corporation, op te zoeken. Deze man is namelijk de uitvinder van Skynet en van geassocieerde technologieën zoals neurale netwerken en microprocessoren, en draagt daardoor zonder het zelf te beseffen de primaire verantwoordelijkheid voor "Judgment Day". Het drietal kan hem overtuigen om zijn levenswerk te vernietigen zodat Skynet nooit gemaakt zal worden. De dokter komt hierbij zelf om het leven.

De T-1000 bestaat echter nog wel, en achtervolgt het vluchtende drietal. Het komt tot een confrontatie in een fabriek, waarbij de T-1000 uiteindelijk wordt verslagen wanneer hij in een smeltoven belandt. Ten slotte is de T-800 van mening dat ook hij vernietigd moet worden, omdat er zich ook in hem een microchip bevindt die anders kan worden gebruikt om Skynet te maken. Ook hij laat zich in de smeltoven zakken en vergaat.

Rolverdeling

Acteur Personage Opmerkingen
Hoofdrollen
Schwarzenegger, Arnold Arnold Schwarzenegger The Terminator/T-800 The Terminator; model T-800, is op verzoek van John Connor in 2029 teruggekeerd naar de jaren 90, om John Connor te beschermen. De T-800 is door het verzet opnieuw geprogrammeerd om zich tegen Skynet te keren, in plaats van ervoor te werken.
Hamilton, Linda Linda Hamilton Sarah Connor Sarah Connor is de moeder van John Connor. Ze is vanwege het opblazen van een fabriek (in Terminator 1, omdat een Terminator-machine haar wilde vernietigen) opgesloten in een inrichting. Ze wil ontsnappen uit de inrichting, wanneer bekend wordt dat de Terminator weer actief is.
Furlong, Edward Edward Furlong John Connor John Connor woont bij zijn pleegouders. Skynet heeft de T-1000 in 2029 naar Connor gestuurd om hem te doden. Connor wordt beschermd door een geherprogrammeerde T-800, door zichzelf gezonden in het jaar 2029, om hem te beschermen.
Patrick, Robert Robert Patrick T-1000 De T-1000 probeert John Connor te vernietigen omdat hij later belangrijk wordt voor het verzet tegen de machines. De T-1000 is een geavanceerde robot, die bestaat uit vloeibaar metaal. Hij is in staat non-complexe voorwerpen en mensen te imiteren.
Boen, Earl Earl Boen Dr. Peter Silberman Een medewerker van de psychiatrische inrichting.
Morton, Joe Joe Morton Dr. Miles Bennett Dyson De directeur Speciale Projecten bij Cyberdyne Systems Corporation, die bezig is met het bouwen van een supercomputer. Deze computer zal vernietigd moeten worden om Judgment Day te voorkomen.
Merkerson, S. Epatha S. Epatha Merkerson Tarissa Dyson De vrouw van Miles Bennett Dyson.
Guerra, Castulo Castulo Guerra Enrique Salceda De man die diverse wapens heeft die Sarah en John nodig zullen hebben.
Cooksey, Danny Danny Cooksey Tim

Achtergrond

Productie

Op 9 oktober 1990 werd begonnen met de opnames. Op 4 april 1991 werden ze afgerond. De film was een zeer groot succes. Terminator 2 bracht wereldwijd bijna 520 miljoen dollar op, tegenover een budget van 100 miljoen dollar. Schwarzenegger ontving 15 miljoen dollar voor zijn rol als de Terminator. In totaal zei hij 700 woorden in de film, waardoor hij dus 21.428 dollar per woord ontving, een extreem hoog bedrag.

Michael Biehn zou oorspronkelijk de rol van de T-1000 op zich nemen. Co-schrijver William Wisher Jr. heeft een cameo in de film. Hij is de man met de spiegelreflexcamera die te zien is wanneer de T-800 door de winkelruit naar buiten valt. Daarnaast heeft stuntcoördinator Joel Kramer ook een cameo, namelijk in de inrichting.

De computereffecten werden verzorgd door Industrial Light & Magic, een bedrijf dat werd opgericht door Star Warsregisseur George Lucas, en Rhythm and Hues Studios. ILM huurde voor de drie minuten film waarin deze computereffecten te zien zijn zo'n dertig extra medewerkers in.

Het geluid van het geweer van de T-800 (gespeeld door Schwarzenegger) is afkomstig van een kanon. In totaal zijn er meer dan 200 verschillende wapens te zien in de film. Het geluid dat de T-1000 maakt wanneer hij transformeert is opmerkelijk genoeg gemaakt door een condoom over een microfoon heen te schuiven.

De stem van Edward Furlong als John Connor is na de opnamen opnieuw ingesproken, omdat Furlong de baard in de keel kreeg tijdens de opnamen. Alleen de scène waarin de Terminator en Connor praten over "waarom mensen huilen" is het originele stemgeluid behouden.

De opnames brachten soms lastige situaties met zich mee. Tijdens de lift-scène liep actrice Linda Hamilton (Sarah Connor) een blijvende gehoorbeschadiging op, omdat ze haar oordopjes was vergeten in te doen na een bezoek aan het toilet. Edward Furlong, die vanwege zijn leeftijd toen nog vrij klein was, had een kleinere motor nodig tijdens de motorscènes dan zijn stuntman. Een aantal van 11 camera's was nodig om de explosie van het Cyberdyne-gebouw vast te leggen. Om Schwarzeneggger er uit te laten zien als de Terminator duurde soms wel 5 uur.

Linda Hamiltons tweelingzus, Leslie, had ook een paar kleine rollen in de film, te weten voor de scènes waarin twee Sarahs nodig waren (zoals de scène waarin de T-1000 zich vermomt als Sarah). De scène waarin de bovenkant van de vrachtwagen eraf valt omdat de brug waar hij onderdoor rijdt te laag is, was oorspronkelijk niet gepland. Omdat eenmaal op locatie bleek dat de brug te laag was, besloot Cameron tot het toevoegen van deze stunt aan het script. De stunt waarin de T-800 met de motor in de afvalwatergoot terechtkomt is uitgevoerd door stuntman Peter Kent.

In totaal is er voor ongeveer 3500 meter aan film opgenomen. Minder dan 1% is gebruikt voor de uiteindelijke film.

Ontvangst

Terminator 2 was met zijn budget van 100 miljoen dollar destijds de duurste film ooit gemaakt. De film was net als zijn voorganger een succes, en bracht alleen in de Verenigde Staten al $204,8 miljoen op. De wereldwijde opbrengst bedroeg 519.843.345 dollar.

De film was jarenlang de R-gewaardeerde film die het meeste opbracht tijdens het openingsweekend. Een R-film is een film waarvoor wordt geadviseerd dat iemand onder de zeventien die niet mag zien zonder een volwassene. In 2003 brak The Matrix Reloaded het record.

De film kreeg vooral positieve reacties van critici.

Invloed op andere media

  • Vlak na de première werd er een speciaal Terminator-stripverhaal geschreven, met in de hoofdrol Jason van FoxTrot.
  • In Wayne's World, een film uit 1992, parodieërt Robert Patrick de film Terminator 2 door een foto van John Connor omhoog te houden en te vragen "Hebben jullie deze jongen gezien?".

Versies

Er bestaan drie versies van de film: de bioscoopversie, een "Special Edition" van de film voor Laserdisc, VHS and dvd en een "Extended Special Edition". Deze laatste is alleen verkrijgbaar als easter egg op de Ultimate Edition-dvd. In de "Special Edition" zie je dat John vraagt of hij iets kan leren. Waarop de Terminator antwoordt dat hij een leerprocessor heeft. John Conner vindt deze processor in het hoofd van de Terminator en zorgt ervoor dat de Terminator kan leren om meer "menselijk" te zijn. Dit verklaart ook waarom de Terminator vraagt waarom mensen huilen, ook al zie je hem lachen.

Filmmuziek

Zie Terminator 2: Judgment Day (soundtrack) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
  1. "Main Title (Terminator 2 Theme)"
  2. "Sarah on the Run"
  3. "Escape from the Hospital (and T1000)"
  4. "Desert Suite"
  5. "Sarah's Dream (Nuclear Nightmare)"
  6. "Attack on Dyson (Sarah's Solution)"
  7. "Our Gang goes to CyberDyne"
  8. "Trust Me"
  9. "John and Dyson into Vault"
  10. "SWAT Team Attacks"
  11. "I'll Be Back"
  12. "Helicopter Chase"
  13. "Tanker Chase"
  14. "Hasta La Vista, Baby (T1000 Freezes)"
  15. "Into the Steel Mill"
  16. "Cameron's Inferno"
  17. "Terminator Impaled"
  18. "Terminator Revives"
  19. "T-1000 Terminated"
  20. "It's Over ('Good-Bye')"

Prijzen en nominaties

jaar prijs categorie genomineerde(n) uitslag
1991 Best Cinematography Award - Adam Greenberg genomineerd
1992 ASCAP Award Top Box Office Films Brad Fiedel gewonnen
Academy Award Beste geluidseffecten Gary Rydstrom, Gloria S. Borders gewonnen
Beste visuele effecten Dennis Muren, Stan Winston, Gene Warren Jr., Robert Skotak
Beste make-up Stan Winston, Jeff Dawn
Beste geluid Tom Johnson, Gary Rydstrom, Gary Summers, Lee Orloff
Beste cinematografie Adam Greenberg genomineerd
Beste filmmontage Conrad Buff IV, Mark Goldblatt, Richard A. Harris
Saturn Award Beste actrice Linda Hamilton gewonnen
Beste regisseur James Cameron
Beste optreden door een jonge acteur Edward Furlong
Beste sciencefictionfilm -
Beste special effects Stan Winston
Beste acteur Arnold Schwarzenegger genomineerd
Beste make-up Stan Winston, Jeff Dawn
Beste mannelijke bijrol Robert Patrick
Beste script James Cameron, William Wisher Jr.
Eddie Award Beste filmmontage Mark Goldblatt, Conrad Buff IV, Richard A. Harris genomineerd
ASC Award Outstanding Achievement in Cinematography in Theatrical Releases Adam Greenberg genomineerd
Award of the Japanese Academy Beste buitenlandse film - genomineerd
BAFTA Film Award Beste geluid Lee Orloff, Tom Johnson, Gary Rydstrom, Gary Summers gewonnen
Beste visuele effecten Stan Winston, Dennis Muren, Gene Warren Jr., Robert Skotak
Beste productieontwerp Joseph C. Nemec III genomineerd
Golden Screen - - gewonnen
Hugo Award Beste dramatische presentatie - gewonnen
MTV Movie Award Beste actiescène de L.A. freeway chase. gewonnen
Best Breakthrough Performance Edward Furlong
Beste vrouwelijke optreden Linda Hamilton
Beste mannelijke optreden Arnold Schwarzenegger
Beste film -
Meest aantrekkelijke vrouw Linda Hamilton
Beste filmlied "Guns N' Roses" genomineerd
Beste schurk Robert Patrick
Readers' Choice Award Beste film in een buitenlandse taal James Cameron gewonnen
People's Choice Award Favoriete film - gewonnen
Bradbury Award - James Cameron gewonnen
Young Artist Award Best Young Actor Co-starring in a Motion Picture Danny Cooksey genomineerd
2001 OFCS Award Best DVD Special Features - genomineerd
Video Premiere Award Best DVD Menu Design Van Ling genomineerd
2003 DVDX Award Best Games and Interactivities Chris Brown genomineerd
Best Menu Design Van Ling

Trivia

  • Sarah Connor zegt in de film dat het menselijk lichaam 215 botten heeft. Echter, een gemiddelde volwassene heeft 206 botten, en dit varieert vaak zelfs nog per persoon.
  • In de Spaanse versie van de film werd de uitspraak "Hasta la vista, baby" vervangen door "Sayonara, baby!".
  • Op de "Lijst van de 100 grootste helden en slechteriken in films", opgesteld in 2003 door The American Film Institute, staat de Terminator op nummer 48 in de lijst van helden, maar ook op nummer 22 van de lijst van slechteriken. De Terminator is daarmee het enige personage dat in beide lijsten staat.
  • Wanneer de Terminator vertelt over de geschiedenis van Skynet aan Sarah Connor, leest hij dit op vanaf een briefje dat is bevestigd op de voorruit van de auto.
  • Schwarzenegger zei tijdens de opnamen dat hij nooit meer voor slechterik zou willen spelen in een film. In 1997 deed hij dit echter weer, in de film Batman & Robin.
  • De fictieve datum waarop Judgment Day zou plaatsvinden, 29 augustus 1997, was de 48ste verjaardag van de ontploffing van de eerste Russische atoombom.

Externe links