Palm (lengtemaat): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
286 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(svg)
Geen bewerkingssamenvatting
[[Bestand:Measurements of the hand.svg|thumb|Maten van de hand, waarbij 3 de palm is]]
De palm is een oude lengtemaat die afgeleid is van de breedte van de [[handpalm]] aan de binnenzijde (vier vingers). In de scheepvaart werd met behulp van deze maat de omvang van het masthout aangeduid. Zo sprak men bijvoorbeeld van een 'mast van 20 palm omtrek'.
 
Men kende de ''kleine palm'', die ongeveer 3 cm was, en de ''grote palm'', die ongeveer 9,6 cm was.
 
Toen in [[1820]] het [[metriek stelsel]] werd ingevoerd, werd de palm gelijkgesteld aan 10 cm, dus een tiende van een meter (toen nog [[El (lengtemaat)|el]] genoemd) oftewel 10 [[Duim (lengtemaat)|duimen]] (de oude naam voor centimeter). In 1869 werden de oude benamingen afgeschaft en werd de naam ''palm'' vervangen door de naam ''[[decimeter]]''. Waar men echter nog sprak van een vierkante palm bedoelde men 1 dm². Een kubieke palm stond voor 1 dm³ ofwel 1 liter.
 
In het [[Oude Rome]] was de ''palmus minor'' (of ¼ [[pes]]) gelijk aan circa 74 mm, de ''palmus major'' (¾ pes) aan circa 222 mm.<ref>{{fr}} [http://books.google.nl/books?id=lFv18l6zIisC&pg=PA793 Palme] in de ''[[Encyclopédie|Encyclopédie ou dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers]]'', p. 793.</ref><ref>William Smith & Charles Anthon, ''A New Classical Dictionary of Greek and Roman Biography, Mythology, and Geography'' (New York, 1851), p. 1025.</ref> In delen van Europa en het [[Middellandse Zeegebied]] was de palm vroeger gebaseerd op de lengte van de hand in plaats van de breedte.
7

bewerkingen

Navigatiemenu