Speciale trekkingsrechten: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Addbot (overleg | bijdragen)
k Robot: Verplaatsing van 28 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q363958
Update mbt China, criteria voor deelname en externe link toegevoegd
Regel 1: Regel 1:
'''Speciale trekkingsrechten''' zijn certificaten die binnen het [[systeem van Bretton Woods]] in principe inwisselbaar waren tegen goud en die in internationaal verband als betaalmiddel golden. Het nut van speciale trekkingsrechten bestond erin, een gemeenschappelijke basis van betaling te hebben, onafhankelijk van schommelingen van een munt ten opzichte van een andere en zonder een land te bevoordelen door de munt van een land tot internationale standaard te verheffen. Speciale trekkingsrechten waren ook eenvoudiger te verhandelen dan tastbaar goud.
'''Speciale trekkingsrechten''' zijn certificaten die binnen het [[systeem van Bretton Woods]] in principe inwisselbaar waren tegen goud en die in internationaal verband als betaalmiddel golden.


== Functie ==
Nu zijn de speciale trekkingsrechten gebaseerd op de [[Amerikaanse dollar]], de [[euro]], de Japanse [[yen]] en het Brits [[pond sterling]].
Het nut van speciale trekkingsrechten bestond erin, een gemeenschappelijke basis van betaling te hebben, onafhankelijk van schommelingen van een munt ten opzichte van een andere en zonder een land te bevoordelen door de munt van een land tot internationale standaard te verheffen. Speciale trekkingsrechten waren ook eenvoudiger te verhandelen dan tastbaar [[goud]].


De valutacode luidt XDR, alhoewel ook vaak SDR wordt gebruikt (van het Engelse ''Special Drawing Rights'').
De valutacode luidt XDR, alhoewel ook vaak SDR wordt gebruikt (van het Engelse ''Special Drawing Rights'').


== Valuta samenstelling ==
Nu zijn de speciale trekkingsrechten gebaseerd op de [[Amerikaanse dollar]], de [[euro]], de Japanse [[yen]] en het Brits [[pond sterling]].

=== Herziening ===
Ieder vijf jaar bekijkt het IMF of de samenstelling van het mandje valuta in de SDR de economische en financiële verhoudingen in de wereld geflecteerd.<ref name=IMFSDR>{{en}} IMF [http://www.imf.org/external/np/pp/eng/2015/071615.pdf Review of the Method of the Valuation of the SDR, 3 augustus 2015], geraadpleegd op 6 augustus 2015</ref> De laatste herziening ging in op 1 januari 2011.

Om opgenomen te worden in de SDR moet een valuta aan twee belangrijke criteria voldoen:
* ''Export of Gateway'' criterium, dit is het aandeel van de valuta in de wereldhandel.
* ''Freely usable'' criterium, deze maatstaf werd in 2000 toegevoegd en houdt rekening met de mate waarin de valuta wordt gebruikt in het internationale financiële verkeer. Hieronder vallen ook elementen als een vrije wisselkoers, weinig beperkingen op de in- of uitvoer van de valuta en de mogelijkheid om in de valuta vrij te beleggen.

=== China ===
Bij de laatste herziening in 2010 voldeed de [[Volksrepubliek China]] al duidelijk aan het eerste criterium. De land stond op de derde plaats wat internationale handel betreft, na de Eurolanden, de Verenigde Staten, maar voor het [[Verenigd Koninkrijk]] en [[Japan]]. China had in de periode 2005-2009 een aandeel van 8,1%.<ref name=IMFSDR/> Vijf jaar later is het aandeel gegroeid naar 11% en het verschil met de twee leidende economische blokken is verkleind, maar vergroot ten opzichte van Japan en het Verenigd Koninkrijk.<ref name=IMFSDR/>

Met betrekking tot het tweede criterium scoort China slechter. De [[renminbi]] wordt nauwelijks aangehouden in de officiële reserves. Zo'n 64% van de internationale valutareserve wordt in dollars aangehouden, voor 3,9% in ponden en voor de renminbi is dit minder dan 1%.<ref name=IMFSDR/> Verder staan er weinig internationale obligaties uit in deze valuta en is de internationale handel ook beperkt.<ref name=IMFSDR/> Het IMF zal in het najaar van 2016 de herziening afronden.

== Externe link ==
* {{en}} IMF [http://www.imf.org/external/np/exr/facts/sdr.htm SDR Factsheet]

{{Appendix}}
[[Categorie:Valuta]]
[[Categorie:Valuta]]
[[Categorie:Internationale economie]]
[[Categorie:Internationale economie]]

Versie van 6 aug 2015 11:35

Speciale trekkingsrechten zijn certificaten die binnen het systeem van Bretton Woods in principe inwisselbaar waren tegen goud en die in internationaal verband als betaalmiddel golden.

Functie

Het nut van speciale trekkingsrechten bestond erin, een gemeenschappelijke basis van betaling te hebben, onafhankelijk van schommelingen van een munt ten opzichte van een andere en zonder een land te bevoordelen door de munt van een land tot internationale standaard te verheffen. Speciale trekkingsrechten waren ook eenvoudiger te verhandelen dan tastbaar goud.

De valutacode luidt XDR, alhoewel ook vaak SDR wordt gebruikt (van het Engelse Special Drawing Rights).

Valuta samenstelling

Nu zijn de speciale trekkingsrechten gebaseerd op de Amerikaanse dollar, de euro, de Japanse yen en het Brits pond sterling.

Herziening

Ieder vijf jaar bekijkt het IMF of de samenstelling van het mandje valuta in de SDR de economische en financiële verhoudingen in de wereld geflecteerd.[1] De laatste herziening ging in op 1 januari 2011.

Om opgenomen te worden in de SDR moet een valuta aan twee belangrijke criteria voldoen:

  • Export of Gateway criterium, dit is het aandeel van de valuta in de wereldhandel.
  • Freely usable criterium, deze maatstaf werd in 2000 toegevoegd en houdt rekening met de mate waarin de valuta wordt gebruikt in het internationale financiële verkeer. Hieronder vallen ook elementen als een vrije wisselkoers, weinig beperkingen op de in- of uitvoer van de valuta en de mogelijkheid om in de valuta vrij te beleggen.

China

Bij de laatste herziening in 2010 voldeed de Volksrepubliek China al duidelijk aan het eerste criterium. De land stond op de derde plaats wat internationale handel betreft, na de Eurolanden, de Verenigde Staten, maar voor het Verenigd Koninkrijk en Japan. China had in de periode 2005-2009 een aandeel van 8,1%.[1] Vijf jaar later is het aandeel gegroeid naar 11% en het verschil met de twee leidende economische blokken is verkleind, maar vergroot ten opzichte van Japan en het Verenigd Koninkrijk.[1]

Met betrekking tot het tweede criterium scoort China slechter. De renminbi wordt nauwelijks aangehouden in de officiële reserves. Zo'n 64% van de internationale valutareserve wordt in dollars aangehouden, voor 3,9% in ponden en voor de renminbi is dit minder dan 1%.[1] Verder staan er weinig internationale obligaties uit in deze valuta en is de internationale handel ook beperkt.[1] Het IMF zal in het najaar van 2016 de herziening afronden.

Externe link