Karel Theodoor van Beieren: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4 bytes verwijderd ,  6 jaar geleden
Als verlicht vorst had Karel Theodoor veel belangstelling voor wetenschappen, kunsten en economie. In West-Vlaanderen financierde hij de aanleg van [[Straat (verharde weg)|steenwegen]]. De eerste was klaar in 1752 en verbond de steden [[Brugge]], [[Torhout]], [[Roeselare]] en [[Menen]] met elkaar (de latere [[N32 (België)|N32]]). Langs de steenwegen werden tolbarrières opgericht die genoemd waren naar belangrijke steden in het bezit van Karel Theodoor.
 
Net als zijn beide oudooms [[Johan Willem van de Palts|Johan Willem van Palts-Neuburg]] en Karel Filips was Karel Theodoor een groot muziekliefhebber, die ook zelf een instrument (fluit) bespeelde. De muziekkapel van de keurvorst in zijn residentiestad Mannheim was het beroemdste en ook het grootste (60 muzikanten) hoforkest van zijn tijd in Europa. De [[hofkapelMannheimer van MannheimSchule]] trok daarom veel componisten aan, onder wie [[Wolfgang Amadeus Mozart]]. In de winter van 1780 schreef Mozart in opdracht van de keurvorst een opera, [[Idomeneo]]. De eerste uitvoeringen vonden plaats in het [[Residenztheater]] in München.
 
Op de leeftijd van 71 jaar, in 1795, huwde Karel Theodoor met de 52 jaar jongere [[Maria Leopoldine van Oostenrijk-Este]] (1776–1848), uit dit huwelijk kwamen geen kinderen voort.
7.412

bewerkingen

Navigatiemenu