Glottogonie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
112 bytes verwijderd ,  5 jaar geleden
→‎Antropologisch en archeologisch bewijs: neanderthaler niet "eerder" dan moderne mens
k (Wijzigingen door 83.85.77.99 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Addbot)
(→‎Antropologisch en archeologisch bewijs: neanderthaler niet "eerder" dan moderne mens)
De vraag of taal op één plaats is ontstaan blijft moeilijk te beantwoorden. Voorlopig houden de meeste wetenschappers het bij de stelling dat de huidige talen voortkomen uit één stamtaal, omdat ook de huidige menselijke populatie verondersteld wordt af te stammen van één gemeenschappelijke Oost-Afrikaanse voorvader. Geschreven taal is veel later ontstaan dan gesproken taal.
 
== Antropologisch en archeologisch bewijs ==
Taal kan pas ontstaan als de menselijke vormgeving ver genoeg gevorderd is:
* Het vocaal apparaat (het [[strottenhoofd]], de [[Mond (orgaan)|mond]], de [[Tong (anatomie)|tong]], ... ) heeft zich pas echt kunnen ontwikkelen na het rechtop lopen, zo'n 2,5 miljoen jaar geleden.
* De schedelinhoud, en meer bepaald de ontwikkeling van de "taalcentra" in de hersenen ([[centrum van Broca]] en het [[centrum van Wernicke]]). Sommige onderzoekers schatten op grond daarvan een "taalvermogen" mogelijk vanaf ca 1,5 miljoen jaar geleden, al is dat daarna nog verder geëvolueerd.
* Zo wijzen metingenMetingen op [[neanderthaler]]-schedels wijzen uit dat deze nog niet zo goed uitgerust waren als die van de latere ''homo sapiens''. Sommige wetenschappers, zoals [[Philip Lieberman]], gaanstellen zelfsdat zoverdit teeen stellenrol datspeelde bij het verdwijnen van de Neanderthalermens misschien het gevolg is van zijn gebrekkig taalvermogen, in vergelijking met zijn sapiens-concurrenten.
* Echte taal, ''"denken en spreken"'', vergelijkbaar met wat wij daar in de [[21e eeuw|21ste eeuw]] onder verstaan, wordt dus gesitueerd rond 200.000 jaar geleden, toen de ''[[Mens|homo sapiens]]'' ontstond.
 
9.648

bewerkingen

Navigatiemenu