Maurits van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
oké, hier was de brontekst gevolgd
hier ook
Regel 29: Regel 29:
== Huwelijk en gezin ==
== Huwelijk en gezin ==
{{Link stamboom|stamboom=[[Stamboom Maurits van Oranje-Nassau (1968)|Stamboom]]}}
{{Link stamboom|stamboom=[[Stamboom Maurits van Oranje-Nassau (1968)|Stamboom]]}}
Maurits trouwde op 29 mei 1998 in Apeldoorn met [[Marilène van den Broek]] (4 februari 1970). Voor hun huwelijk werd door het Nederlandse parlement toestemming verleend bij wet van 31 maart 1998.<ref>[https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-1998-212.html Rijkswet van 31 maart 1998] houdende het verlenen van toestemming aan prins Maurits van Oranje-Nassau, van Vollenhoven om een huwelijk aan te gaan met Marie-Hélène van den Broek</ref> Hierdoor bleef Maurits destijds deel uitmaken van de Nederlandse lijn voor troonopvolging. Bij besluit van 26 mei 1998 werd besloten dat uit het huwelijk geboren kinderen de achternaam [[Van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven]] zouden dragen.<ref>[https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-1998-310.html Koninklijk Besluit van 26 mei 1998], tot vaststelling van de geslachtsnaam van de kinderen die geboren mochten worden uit het huwelijk van Prins Maurits Willem Pieter Hendrik van Oranje-Nassau, van Vollenhoven met Marie-Hélène Angela van den Broek</ref> De kinderen van Maurits en Marilène bezitten geen adellijke titel. Toen Willem-Alexander koning werd op 30 april 2013, werd Maurits uitgesloten van troonopvolging omdat deze beperkt is tot drie graden van bloedverwantschap.
Maurits trouwde op 29 mei 1998 in Apeldoorn met [[Marilène van den Broek]] (4 februari 1970). Voor hun huwelijk werd door het Nederlandse parlement toestemming verleend bij wet van 31 maart 1998.<ref>[https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-1998-212.html Rijkswet van 31 maart 1998] houdende het verlenen van toestemming aan Prins Maurits van Oranje-Nassau, van Vollenhoven om een huwelijk aan te gaan met Marie-Hélène van den Broek</ref> Hierdoor bleef Maurits destijds deel uitmaken van de Nederlandse lijn voor troonopvolging. Bij besluit van 26 mei 1998 werd besloten dat uit het huwelijk geboren kinderen de achternaam [[Van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven]] zouden dragen.<ref>[https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-1998-310.html Koninklijk Besluit van 26 mei 1998], tot vaststelling van de geslachtsnaam van de kinderen die geboren mochten worden uit het huwelijk van Prins Maurits Willem Pieter Hendrik van Oranje-Nassau, van Vollenhoven met Marie-Hélène Angela van den Broek</ref> De kinderen van Maurits en Marilène bezitten geen adellijke titel. Toen Willem-Alexander koning werd op 30 april 2013, werd Maurits uitgesloten van troonopvolging omdat deze beperkt is tot drie graden van bloedverwantschap.


De kerkelijke huwelijksplechtigheid baarde enig opzien vanwege het feit dat prinses [[Juliana der Nederlanden|Juliana]], prins [[Bernhard van Lippe-Biesterfeld|Bernhard]] en prinses [[Margriet der Nederlanden|Margriet]] tijdens de viering als leden van de [[Nederlandse Hervormde Kerk]] te [[Heilige Communie|communie]] gingen. De Katholieke Kerk verbiedt dat, omdat protestanten het katholieke geloof in de werkelijke tegenwoordigheid van Christus in de gedaanten van brood en wijn verwerpen.
De kerkelijke huwelijksplechtigheid baarde enig opzien vanwege het feit dat prinses [[Juliana der Nederlanden|Juliana]], prins [[Bernhard van Lippe-Biesterfeld|Bernhard]] en prinses [[Margriet der Nederlanden|Margriet]] tijdens de viering als leden van de [[Nederlandse Hervormde Kerk]] te [[Heilige Communie|communie]] gingen. De Katholieke Kerk verbiedt dat, omdat protestanten het katholieke geloof in de werkelijke tegenwoordigheid van Christus in de gedaanten van brood en wijn verwerpen.

Versie van 20 aug 2015 12:18

Maurits
1968
Maurits van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven
Prins van Oranje-Nassau
Periode 1968–heden
Geboren Utrecht
Vader Pieter van Vollenhoven
Moeder Margriet der Nederlanden
Dynastie Oranje-Nassau
Broers/zussen Bernhard, Pieter-Christiaan en Floris
Partner Marilène van den Broek
Kinderen Anastasia Margriet Josephine, Lucas Maurits Pieter Henri en Felicia Juliana Bénedicte Barbara

Maurits Willem Pieter Hendrik, Prins van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven (Utrecht, 17 april 1968) is de oudste zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Hij wordt officieel aangeduid met Zijne Hoogheid Prins Maurits van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven; in de dagelijkse omgang wordt hij kortweg prins Maurits genoemd.

Hij is vernoemd naar Maurits van Oranje, de stadhouder uit de Tachtigjarige Oorlog. Daarom was hij met zijn echtgenote op 20 september 1998 als eregast aanwezig op Mauritius, toen daar werd herdacht dat 400 jaar geleden de bemanning van vijf VOC-schepen als eersten het eiland betraden.

Loopbaan

Prins Maurits als luitenant-ter-zee der derde klasse aan boord van een marineschip

Maurits behaalde in 1987 zijn vwo-diploma en vervulde zijn militaire dienstplicht bij het Korps Mariniers en de Koninklijke Marine. Daarna ging hij economie studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn afstuderen werkte hij bij Luchthaven Schiphol. Vanaf september 2001 werkte hij enkele jaren bij Philips DAP (Domestic Appliances/Personal care) als business manager. Inmiddels is hij als zelfstandig ondernemer verbonden aan het Amsterdamse bedrijf The Source. Daarbij is hij sinds 2011 ambassadeur van het elektrisch rijden.

Huwelijk en gezin

Maurits trouwde op 29 mei 1998 in Apeldoorn met Marilène van den Broek (4 februari 1970). Voor hun huwelijk werd door het Nederlandse parlement toestemming verleend bij wet van 31 maart 1998.[1] Hierdoor bleef Maurits destijds deel uitmaken van de Nederlandse lijn voor troonopvolging. Bij besluit van 26 mei 1998 werd besloten dat uit het huwelijk geboren kinderen de achternaam Van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven zouden dragen.[2] De kinderen van Maurits en Marilène bezitten geen adellijke titel. Toen Willem-Alexander koning werd op 30 april 2013, werd Maurits uitgesloten van troonopvolging omdat deze beperkt is tot drie graden van bloedverwantschap.

De kerkelijke huwelijksplechtigheid baarde enig opzien vanwege het feit dat prinses Juliana, prins Bernhard en prinses Margriet tijdens de viering als leden van de Nederlandse Hervormde Kerk te communie gingen. De Katholieke Kerk verbiedt dat, omdat protestanten het katholieke geloof in de werkelijke tegenwoordigheid van Christus in de gedaanten van brood en wijn verwerpen.

Het echtpaar heeft drie kinderen:

  • Anastasia Margriet Josephine (Anna) (15 april 2001), het eerste achterkleinkind van prinses Juliana en prins Bernhard
  • Lucas Maurits Pieter Henri (26 oktober 2002)
  • Felicia Juliana Bénedicte Barbara (31 mei 2005).

Nevenfuncties

Prins Maurits wordt door koning Willem-Alexander bevorderd tot kapitein-luitenant ter zee en adjudant in buitengewone dienst

Prins Maurits is beschermheer van stichting Cultureel Instituut Maurits van Nassau. Deze stichting wil de gemeenschappelijke geschiedenis van Nederland en Brazilië promoten. Het instituut wil verder de betrekking tussen Nederland en Brazilië verbeteren. Sinds 16 juli 2014 is hij ook beschermheer van SAIL Amsterdam. Daarmee neemt hij over van Koning Willem-Alexander.

Op 1 mei 2013 werd Maurits benoemd tot adjudant in buitengewone dienst van zijn neef koning Willem-Alexander. In deze hoedanigheid kan prins Maurits de koning bijstaan of vertegenwoordigen bij ceremoniële aangelegenheden. De prins is per dezelfde datum ook bevorderd tot kapitein-luitenant ter zee van de Koninklijke Marine en draagt voortaan het monogram van Willem-Alexander op zijn uniform.[3]

Zie de categorie Prince Maurits of Orange-Nassau, van Vollenhoven van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.