Shogun (titel): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
9 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
wl en sp Daimyō
(sp)
(wl en sp Daimyō)
Yoritomo's zoons volgden hem op, maar hierna stierf zijn familie uit. De [[Hojo]]-familie, de familie van Minamoto's echtgenote, kregen als regenten ([[Shikken]]) voor de shogun (meestal jonge mannen uit hoge adellijke families in [[Kyoto (stad)|Kyoto]]) de macht in handen. Ze regeerden vanuit [[Kamakura]], en deze periode heet dan ook wel de [[Kamakuraperiode]].
 
Na de staatsgreep van [[Go-Daigo]] kwam het shogunaat in handen van [[Ashikaga Takauji]] en zijn opvolgers, de [[Ashikaga (clan)|Ashikaga]]-familie ([[1336]]-[[1573]]). De macht van de shogun was echter in deze periode veel minder: de lokale heersers, later [[daimioDaimyo|''daimyō''s]] geheten, werden steeds machtiger, en de macht van de eerste Ashikaga berustte voornamelijk op hun contacten met deze daimio'sdaimyō. Later verdween het centrale gezag in Japan geheel, en hoewel de Ashikaga tot 1573 shogun bleven, was hun positie in de laatste eeuw slechts een papieren macht.
 
In [[1600]] werd Japan, na de [[Slag bij Sekigahara]], herenigd. In [[1603]] werd de nieuwe sterke man, [[Tokugawa Ieyasu]], shogun en dit was het begin van het 265 jaar durend [[Tokugawa-shogunaat]]. In deze tijd was de shogun feitelijk alleenheerser van het land. De keizer zat in een soort 'gouden gevangenschap' in zijn hof in [[Kyoto (stad)|Kyoto]], zonder enige macht, en de shogun in [[Edo (Japan)|Edo]] regeerde het land. De [[Tokugawa-shogunaat|Tokugawaperiode]] in de Japanse geschiedenis staat ook bekend als de [[Edoperiode]].
5.694

bewerkingen

Navigatiemenu