Sprokkelen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
35 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
WPCleaner v1.36 - Link naar doorverwijspagina aangepast. Help mee! - Wetboek van Strafrecht
k (WPCleaner v1.36 - Link naar doorverwijspagina aangepast. Help mee! - Wetboek van Strafrecht)
Vooral tijdens het [[ancien régime]] was het sprokkelen streng gereglementeerd. Ook arme mensen kregen geen kans om op de landgoederen hout bijeen te garen, want dit viel onder het exclusieve recht van de heer of grondbezitter. De straffen die op sprokkelen stonden waren soms barbaars.
 
Ook tegenwoordig wordt sprokkelen zonder toestemming als een [[misdrijf]] gezien en wel als een vorm van [[Diefstal#Stroperij|stroperij]]. Artikel 314 van het Nederlandse [[Wetboek van Strafrecht (Nederland)|Wetboek van Strafrecht]] luidt letterlijk:
 
:''Hij die, zonder geweld of bedreiging met geweld tegen personen, geheel of ten dele aan een ander toebehorende klei, bagger, ongesneden veen, zand, aarde, grind, puin, mestspeciën, zoden, plaggen, heide, helm, wier, riet, biezen, mos, onbewerkt en niet vervoerd hak- of sprokkelhout, ongeplukte of afgevallen boomvruchten of bladeren, te veld staand gras of te veld staande of na de oogst achtergebleven veldvruchten wegneemt, met het oogmerk om zich die voorwerpen wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan stroperij, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een maand of geldboete van de tweede categorie''.
139.877

bewerkingen

Navigatiemenu