Staat der Alawieten: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
40 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox historisch land | Naam in Landstaal=''État des Alaouites''<br />دولة جبل العلويين‎ | Status = Staat binnen het Frans Mandaat...')
 
De '''Staat der Alawieten''' ([[Frans]]: ''État des Alaouites'', [[Arabisch]]: دولة جبل العلويين‎ / ''Dawlat Jabal al-‘Alawiyyīn'') of '''Alawietenterritorium''' ([[Frans]]: ''Territoire des Alaouites'') was een Frans [[mandaatgebied]] dat overeenkomt met de bergachtige noordelijke kuststrook van het huidige [[Syrië]]. Het gebied had, net als de omliggende gebieden in het [[Midden-Oosten]], tot de [[Eerste Wereldoorlog]] toebehoort aan het [[Ottomaanse Rijk]] en werd in [[1920]] door de de [[Volkenbond]] toegewezen aan [[Frankrijk]], evenals de andere delen van het huidige Syrië en [[Libanon]]. De Staat der Alawieten was dus een onderdeel van het [[Frans Mandaat Syrië|Frans Mandaat voor Syrië en Libanon]], dat, om tegemoet te komen aan de religieuze verdeeldheid van het gebied, verdeeld was in verschillende districten. In de Staat der Alawieten vormden de [[Alawieten]], een [[sjiisme|sjiitische]] afsplitsing, de belangrijkste geloofsgemeenschap.
 
In [[1930]] werd de naam van het gebied gewijzigd in het '''Gouvernement Latakia'''. In [[1936]] ging het gebied[[Latakia (gouvernement)|gouvernment Latakia]] op in de [[Syrische Republiek]] die in [[1945]] onafhankelijk van Frankrijk werd en tegenwoordig de naam [[Arabische Republiek Syrië]] draagt.
 
[[Categorie:Geschiedenis van Syrië]]

Navigatiemenu