Etymologie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
46 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
Wijzigingen door Stijn2612 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Larsb99
Geen bewerkingssamenvatting
k (Wijzigingen door Stijn2612 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Larsb99)
Iemand die etymologie bedrijft is een '''etymoloog'''. Etymologen werken vaak bij uitgeverijen van [[woordenboek]]en en [[encyclopedie]]ën.
 
Bekende Nederlandse etymologen zijn [[Jan de Vries (taalkundige)|Jan de Vries]] (1890-1964) en [[Nicoline van der Sijs]] (1955). Bekende Belgische etymologen zijn [[Albert MANDCarnoy]] (1878-1961) en ==De[[Jean etymologieHaust]] van het woord ''etymologie''==(1868-1946).
 
==De etymologie van het woord ''etymologie''==
"Etymologie" is oorspronkelijk een [[Samenstelling (taalkunde)|samenstelling]] van het [[Grieks]]e ''étymon'' (ἔτυμον) "oorspronkelijke vorm van een woord", dat weer is afgeleid van het [[bijvoeglijk naamwoord|bijvoeglijke naamwoord]] ''étymos'' (ἔτυμος) "werkelijk, waar", en ''logos'' (λόγος) "leer, wetenschap". Het woord werd bekend door ''Etymologiae'' van bisschop [[Isidorus van Sevilla]], een [[encyclopedie|encyclopedisch]] werk waarin hij informatie over allerlei zaken probeerde te relateren aan de oorspronkelijke betekenis van een woord. Zijn werk werd eeuwenlang veel geraadpleegd.
 
169.890

bewerkingen

Navigatiemenu