Water injection dredger: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
13 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k
Een '''WID''' ('''Water Injection Dredger''' oftewel '''water injectie baggerschip''') verplaatst bodemmateriaal. Deze doet dit door water onder lage druk in de bodem te spuiten. Onder lage druk omdat men niet wil dat het bodemmateriaal in de omlggende wateren explodeerd. Het water moet rustig in suspensie gebracht worden. Het wordt geinjecteerd met behulp van een lange arm met een balk aan het einde, een T-vormige constructie die aan een schip vastzit aan het uiteinde en die met een kabel die vastzit dicht bij het mondstuk van de constructie naar beneden gehezen kan worden zodat de bovenkant van de T boven de bodem hangt. In dit stuk zitten een aantal gaten. Hierdoor wordt het water de bodem in gespoten. Het bodemateriaal wordt in suspensie gebracht. Vervolgens wordt het verplaatst door de zwaartekracht van een hoger naar een lager gelegen gebied (hier graven ze soms afvoerkanalen voor), wordt het afgevoerd door een natuurlijke stroming of het wordt weggespoten door een tweede waterinjectie maar dan op minder grotere diepte. Bij waterinjectie moet men goed rekening houden met de stromingen (zoals het getij) om te zorgen dat het materiaal niet in een verkeerd gebied terecht komt.
WID
 
Een WID (Water Injection Dredger oftewel water injectie baggerschip) verplaatst bodemmateriaal. Deze doet dit door water onder lage druk in de bodem te spuiten. Onder lage druk omdat men niet wil dat het bodemmateriaal in de omlggende wateren explodeerd. Het water moet rustig in suspensie gebracht worden. Het wordt geinjecteerd met behulp van een lange arm met een balk aan het einde, een T-vormige constructie die aan een schip vastzit aan het uiteinde en die met een kabel die vastzit dicht bij het mondstuk van de constructie naar beneden gehezen kan worden zodat de bovenkant van de T boven de bodem hangt. In dit stuk zitten een aantal gaten. Hierdoor wordt het water de bodem in gespoten. Het bodemateriaal wordt in suspensie gebracht. Vervolgens wordt het verplaatst door de zwaartekracht van een hoger naar een lager gelegen gebied (hier graven ze soms afvoerkanalen voor), wordt het afgevoerd door een natuurlijke stroming of het wordt weggespoten door een tweede waterinjectie maar dan op minder grotere diepte. Bij waterinjectie moet men goed rekening houden met de stromingen (zoals het getij) om te zorgen dat het materiaal niet in een verkeerd gebied terecht komt.
Voorstanders van water injectie zijn van mening dat dit een natuurlijke manier van baggeren is terijl hun tegenstanders het hier niet mee ens zijn. Wel is het zo dat bij baggeren (op welke manier dan ook) veel vissers komen kijken omdat alle vis afkomt op al het loskomende voedsel maar ook dit kan als positief of negatief worden gezien.
 
19.235

bewerkingen

Navigatiemenu