Japans hof: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
9 bytes verwijderd ,  5 jaar geleden
k
red.
k (Categorie:Tokio toegevoegd (HotCat.js))
k (red.)
Met de nieuwe grondwet van 1947 werd wederom een nieuwe Wet op de Keizerlijke Huishouding uitgevaardigd. Daarbij werd het Ministerie van de Keizerlijke Huishouding omgedoopt in Bureau van de Keizerlijke Huishouding ( 宮内府 of ''Kunai-fu''), dat voortaan rechtstreeks onder het bureau van de [[Minister-president van Japan|Japanse minister-president]] viel. Het aantal medewerkers werd drastisch verlaagd en de organisatie werd gestroomlijnd.
 
In 1949 werd het Bureau van de Keizerlijke Huishouding opnieuw omgedoopt, dit keer in Agentschap van de Keizerlijke Huishouding ( 宮内庁 of ''Kunai-chō''). Hiermee werd de keizerlijke hofhouding een extern agentschap van het bureau van de minister-president. In 2001 werd het Agentschap tenslotteten slotte onder verantwoordelijkheid van het Japanse Ministerie van Algemene Zaken (Engels: ''Cabinet Office'') gebracht.
 
== Afdelingen ==
Taken van het Agentschap van de Keizerlijke Huishouding zijn het regelen van de keizerlijke huishouding, het waken over de gezondheid en de veiligheid van de keizerlijke familie, de organisatie van reizen, staatsbezoeken en andere openbare optredens, het behoud van de traditionele cultuur en het regelen van de nodige administratieve zaken.
 
TenslotteTen slotte is het Agentschap ook verantwoordelijk voor de over heel Japan verspreide keizerlijke residenties. Bezoekers die bijvoorbeeld het keizerlijke paleis in [[Kioto (stad)|Kyoto]], de keizerlijke villa Katsura of andere plaatsen willen bezichtigen, moeten eerst bij het Agentschap van de Keizerlijk Huishouding een rondleiding aanvragen.
 
== Kritiek op het hof ==
 
Het Japanse hof kreeg vaak kritiek omdat zijhet de leden van de keizerlijke familie van de buitenwereld zou isoleren en verouderde gebruiken in stand wilde houden, in plaats van de monarchie meer toegankelijker te maken. Deze kritiek is afgenomen nadat keizer [[Akihito]] de Japanse monarchie minder elitair presenteerde.
 
Kroonprins [[Naruhito]] bekritiseerde in 2004 de toenmalige Groothofmeester Toshio Yuasa omdat deze zijn vrouw [[Masako Owada]] onder druk zette om een mannelijke nakomeling ter wereld te brengen.
 
Wetenschappers hebben dekritiek laatste jaren kritiekgeuit op het Agentschap van de Keizerlijke Huishouding omdat dit archeologisch onderzoek van tombes uit de [[Kofunperiode]] verhindert door deze als "keizerlijk" te bestempelen. Onderzoek van deze tombes zou veel informatie aan het licht kunnen brengen over de oorsprong van de Japanse beschaving.
 
== Externe link ==

Navigatiemenu