Wu Zetian: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
13 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
redactie
k (interpunctie)
(redactie)
}}
 
Keizerin '''[[Wǔ (武)|Wu]] Zetian''' ([[625]] - [[705]]) was de enige officiële keizerin in de geschiedenis van [[China]]. Ze was keizerin van de [[Tang-dynastie]] van 685 tot 690 en keizerin van de [[Wu Zhou-dynastie]] van [[690]] tot [[705]]. Haar regeerperiode betekende een onderbreking van de [[Tang-dynastie]].
 
== Levensloop ==
Wu Zetian werd in [[624]] geboren in de Chinese stad [[Guangyuan]] als dochter van een koopman. Op haar dertiende werd ze ééneen van de [[Concubinaat|concubines]] van Keizerkeizer [[Tang Taizong|Taizong]]. Ze wasbehoorde echter niet één vantot zijn favorieten en hij schonk haar geen kinderen. Toen hij in [[649]] stierf had het dan ook meer voor de hand gelegen dat ze de rest van haar leven in een [[Boeddhisme|Boeddhistischboeddhistisch]] klooster zou slijten.
 
Ze had geluk want ze werd door de vrouw van Keizerkeizer [[Tang Gaozong|Gaozong]], de opvolger van Tang Taizong, teruggehaald als concubine voor haar man. Hierna begon haar machtsstrijd. Door een aantal [[Plot|intriges]], waarbij ze zelfs ééneen van haar pasgeboren kinderen opofferdezou hebben opgeofferd, wist ze zowel de keizerin als zijn favoriete concubine gedood te krijgen. In [[655]] werd ze zelf de favoriete vrouw van de keizer en daarmee keizerin. Ze trok steeds meer macht naar zich toe en toen haar man Tang Gaozong in [[683]] stierf - er gingen geruchten dat hij vergiftigd was - regeerde zij verder. In [[690]] liet ze zich formeel tot staatshoofd uitroepen en werd zo de eerste en enige regerende keizerin die China ooit gehad heeft.
 
[[Categorie:Keizer van China]]
2.644

bewerkingen

Navigatiemenu