Verenigde Arabische Emiraten: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 23: Regel 23:
| landcode = ARE
| landcode = ARE
| tel = 971
| tel = 971
| CIAkaart = UAEOMCmap.png
| CIAkaart = AmirMoniri.com
| portaal2 = Verenigde Arabische Emiraten
| portaal2 = Verenigde Arabische Emiraten
}}
}}

Versie van 15 sep 2015 08:35

دولة الإمارات العربية المتحدة
Al-ʾImārāt al-ʿArabiyyah al-Muttaḥidah
Verenigde Arabische Emiraten
Basisgegevens
Talen Arabisch
Hoofdstad Abu Dhabi
Regeringsvorm Federatie van emiraten
Religie Islam (76%), Hindoeïsme (15%), Christendom (9%)
Oppervlakte 83.666 km² (11% water)
Inwonertal 4.106.427 (2005)
8.264.070 (2010) (99/km²)
Overige
Volkslied Arabic Emirati Tahiat Alalam
Motto الله ثم الوطن ,ثم الرئيس, Allāh, al-Waṭan, ar-Raʾīs (God dan het vaderland dan de president)
Munteenheid VAE-dirham (AED)
UTC +4
Nationale feestdag 2 december
Web | Code | Tel. .ae | ARE | 971
Topografie
Verenigde Arabische Emiraten
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken
Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) (Arabisch: دولة الإمارات العربية المتحدة, Al-ʾImārāt al-ʿArabiyyah al-Muttaḥidah) is een land in Azië dat aan Saoedi-Arabië en Oman grenst. Het land omvat zeven emiraten, namelijk Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah. De Verenigde Arabische Emiraten zijn rijk aan olie, maar tussen de verschillende emiraten is deze olie ongelijk verspreid. Abu Dhabi is verreweg het grootst in oppervlakte en bezit ook verreweg de meeste olie. De Verenigde Arabische Emiraten behoren tot de Arabische Liga.

Geschiedenis

Zie Geschiedenis van de Verenigde Arabische Emiraten voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Rond 1830 werden Dubai en Abu Dhabi overgenomen door de Bani Yas-stam uit de Liwa-oase. Deze overname werd geleid door de Al Maktoem-familie die tot op dit moment nog steeds over de emiraten regeert. In 1892 tekenden zeven emiraten een verdrag met het Verenigd Koninkrijk, waarbij zij aangaven geen relaties met anderen dan de Britse overheid aan te gaan. Pas in 1971 vertrokken de Britse troepen uit de Perzische Golf en op 2 december 1971 werden de Verenigde Arabische Emiraten onafhankelijk. Gedurende die periode waren de Emiraten bekend als de Verdragsstaten. Op dat moment omvatte deze unie nog maar zes emiraten; in 1972 trad Ras al-Khaimah als zevende toe.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ook Qatar en Bahrein in de Unie opgenomen zouden worden, maar men is er niet in geslaagd om hierover een overeenkomst te sluiten, zodat Qatar en Bahrein apart en onafhankelijk gebleven zijn.

Sinds de jaren negentig van de twintigste eeuw worden de verschillende emiraten in bijzonder hoog tempo gemoderniseerd.

Bevolking

In 1989 werd van de bevolkingsaantallen van de respectieve sjeikdommen de volgende schatting gemaakt: Dubai 674.100 inw., Abu Dhabi 928.000 inw., Sharjah 400.400 inw., Ras al-Khaimah 130.000 inw., Fujairah 63.000 inw., Ajman 76.000 inw. en Umm Al Qaywayn 27.000 inw.

De belangrijkste steden zijn Dubai en de hoofdstad Abu Dhabi (600.000 inw. in 2013[1]). Bijna 80% van de bevolking woont in steden. De bevolking bestaat uit Arabieren en, voornamelijk in de kustgebieden, Iraniërs, Indiërs, Pakistani, Beloetsjen en Afrikanen. In de emiraten werken veel gastarbeiders uit andere Arabische landen en Azië. Tijdens en na de Golfoorlog (1991) hebben veel buitenlanders de VAE verlaten.

Taal

De officiële taal is Arabisch. Het Engels geldt als handelstaal.

Religie

De bevolking hangt overwegend de soennitische islam aan. De islam is er staatsgodsdienst.[2] Er zijn verder belangrijke sjiitische, christelijke (9 %) en hindoeminderheden (15 %).[2] De katholieken van de Verenigde Arabische Emiraten ressorteren onder het Apostolisch vicariaat Zuid-Arabië.

Bestuurlijke indeling

Zie Emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Kaart van de Verenigde Arabische Emiraten
 Dubai
 Sharjah
 Ajman
Tank van het leger van de VAE

De Verenigde Arabische Emiraten zijn onderverdeeld in 7 emiraten:

Staatsinrichting

Politiek

Het presidentschap en het premierschap van de VAE zijn toegewezen aan respectievelijk de Al Nahyan-stam van Abu Dhabi en de Al Maktoem-stam van Dubai. De Hoge Raad, die bestaat uit de leiders van de zeven emiraten en gekozen vertegenwoordigers van de Raad van Ministers, en in totaal veertig leden heeft, heeft de taak de voorgestelde wetten te bekijken. Er is een federaal rechtsstelsel, waartoe alle emiraten zijn toegetreden behalve Dubai en Ras al-Khaimah. Sheikh Zayed bin Sultan Al Nayhan was de president van de unie vanaf de oprichting tot zijn dood op 2 november 2004. Het Federaal Hooggerechtshof verkoos de volgende dag zijn zoon, Khalifa bin Zayed Al Nayhan, tot president.

In de Verenigde Arabische Emiraten heerst geen politieke vrijheid. Activisten die meer democratie willen, kunnen worden gearresteerd.[3]

Economie

Wolkenkrabbers in Dubai.
Zie economie van de Verenigde Arabische Emiraten voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het land is een belangrijke producent van aardolie. Sinds 1967 is het lid van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC). Binnen de OPEC staan de Verenigde Arabische Emiraten in de top vijf van grootste olieproducerende landen. Abu Dhabi is veruit de belangrijkste producent binnen de VAE, verder wordt olie geproduceerd in Dubai en Sharjah. Hieronder een figuur met productiedata vanaf 1970 (alle cijfers in 1000 vaten per dag)[4]:

Omschrijving 1970 1980 1990 2000 2010
Ver. Arab. Emiraten 780 1.702 1.763 2.175 2.324

Dankzij de olieopbrengsten hebben de VAE een hoog geïndustrialiseerde economie. Volgens verschillende ontwikkelingsmeters, zoals de HDI en bnp, maakt deze het land tot een van de meest ontwikkelde landen in de wereld. Met $168 miljard in 2006, zijn de VAE tweede van alle Arabische Golfstaten na Saoedi-Arabië, derde in het Midden-Oosten, en 38ste in de wereld (vóór Maleisië).

Er zijn verschillende schattingen over de groei van het bnp van het land, maar alle beschikbare statistieken geven aan dat de VAE een van de snelst groeiende economieën ter wereld hebben. Volgens een recent verslag van het ministerie van Financiën en Industrie is het bnp in 2006 met 35% gestegen tot $175 miljard, tegenover $130 miljard in 2005.

Hoewel de VAE minder afhankelijk worden van natuurlijke grondstoffen als bron van inkomen, spelen aardolie en aardgas nog steeds een grote rol in de economie, zeker in Abu Dhabi. Een grote opleving in de bouw, een zich uitbreidende industrie en een snel groeiende dienstensector helpen de VAE met het diversifiëren van hun economie. Over het hele land zijn er nu bouwprojecten in uitvoering ter waarde van $350 miljard. Voorbeelden van die projecten zijn de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld geopend in 2010, de internationale luchthaven Al Maktoum International Airport, die de duurste ooit gebouwde luchthaven zal worden, en de drie Palmeilanden, de grootste kunstmatige eilanden ter wereld. Nog een dergelijk project is de Dubai Mall, dat 's werelds grootste winkelcentrum is.

Gastarbeiders

In de Verenigde Arabische Emiraten werken grote groepen gastarbeiders, die uit de hele regio komen. Er werken veel westerse expats die vaak goede banen hebben. Aan de onderzijde van de arbeidsmarkt werken veel gastarbeiders uit Zuid-Azië. Zij werken vaak onder erbarmelijke omstandigheden en hebben nauwelijks rechten[5].

Onderwijs

Bestand:American University of Sharjah (AUS) 4.jpg
De Amerikaanse Universiteit van Sharjah

Het onderwijs valt tot en met het voortgezet niveau onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Onderwijs. Het bestaat uit basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. De openbare scholen worden gesubsidieerd door de regering, het leerplan is afgestemd op de ontwikkelingsdoelstellingen en -waarden van de VAE. De onderwijstaal in de openbare scholen is Arabisch, met Engels als tweede taal. Er zijn ook veel particuliere scholen die internationaal gewaardeerd worden. Onderwijs in de openbare scholen is kosteloos voor de burgers van de VAE, terwijl de kosten voor particuliere scholen uiteenlopen.

Het wetenschappelijk onderwijs valt onder het ministerie van Wetenschappelijk Onderwijs. Dit ministerie is ook verantwoordelijk voor het toelaten van studenten tot de onderwijsinstellingen, deze bevatten ook de vijf grootste instellingen van wetenschappelijk onderwijs: de Universiteit van de VAE, de Zayed universiteit, het Medisch College van de Golf, de universiteit van Sharjah en de Hogere Colleges van Technologie. Er zijn ook vele andere particuliere universiteiten en hogescholen in het land, o.a. de Amerikaanse Universiteit van Sharjah. Ook universiteiten van andere landen hebben campussen geopend in de VAE.

De VAE hebben de laatste tijd interesse getoond voor het verbeteren van onderwijs en onderzoek. Tot de onlangs opgerichte instellingen behoren de CERT onderzoekscentra en het Masdar Instituut voor Wetenschap en Technologie.

Bijzonderheden

Door de olieproductie van de Emiraten hoeven de inwoners geen belasting te betalen. De overheid betaalt de ziektekosten en de kosten van universitaire studies, ook voor inwoners van de VAE die in het buitenland studeren.

Zie de categorie Verenigde Arabische Emiraten van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.