Tjeerd van der Zwan: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
686 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
bronnen
(http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/06/20/van-der-zwan-nieuwe-burgemeester-heerenveen.html)
(bronnen)
| website =
}}
'''Tjeerd Jan van der Zwan''' ([[Rheden (plaats)|Rheden]], [[19 januari]] [[1954]]) is een[[burgemeester]] Nederlandsvan [[burgemeesterHeerenveen_(Gemeente)|Heerenveen]].
 
Van 1976 tot 1981 studeerde hijVan der Zwan aan de Lerarenopleiding Ubbo Emmius in [[Leeuwarden (stad)|Leeuwarden]] waarna hij 2e graads bevoegd was voor het lesgeven in geschiedenis en Nederlands.<ref name="interview">[http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/achtergrond/achtergrond/thialf-blijft-het-centrum-van-de-schaatssport.9172525.lynkx Interview met Tjeerd van der Zwan] Binnenlands bestuur 11 oktober 2013</ref> Daarna heeft hij tot 1984 geschiedenis gestudeerd aan de [[Rijksuniversiteit Groningen]] maar die opleiding niet afgemaakt. In 1985 werd hij in [[Lelystad]] docent geschiedenis en Nederlands en daarnaast werd hij stafmedewerker van het [[Landelijk Bureau Racismebestrijding]]. In [[1990]] werd Van der Zwan namens de [[Partij van de Arbeid (Nederland)|PvdA]] gekozen als lid van de [[gemeenteraad]] van Lelystad. Enkele jaren later werd hij [[wethouder]] en [[locoburgemeester]] in dezelfde gemeente. Op 11 mei 2007 is Van der Zwan geïnstalleerd als burgemeester van [[Achtkarspelen]]. In juni 2011 volgde zijn benoeming tot burgemeester van [[Heerenveen (gemeente)|Heerenveen]]. Op 1 januari 2014 werd de gemeente [[Boornsterhem]] opgeheven waarbij een deel aan Heerenveen werd toegevoegd en op die datum werd Van der Zwan de waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Heerenveen. Een half jaar later werd hij daar alsnog benoemd tot de burgemeester.
 
In [[1990]] werd Van der Zwan namens de [[Partij van de Arbeid (Nederland)|PvdA]] gekozen als lid van de [[gemeenteraad]] van Lelystad. Enkele jaren later werd hij [[wethouder]] en [[locoburgemeester]] in dezelfde gemeente. Op 11 mei 2007 is Van der Zwan geïnstalleerd als burgemeester van [[Achtkarspelen]]. In juni 2011 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Heerenveen en later dat jaar werd hij verkozen tot Friese politicus van het jaar.<ref name="interview" /> Op 1 januari 2014 werd de gemeente [[Boornsterhem]] opgeheven waarbij een deel aan Heerenveen werd toegevoegd en op die datum werd Van der Zwan de waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Heerenveen. Een half jaar later werd hij daar alsnog benoemd tot de burgemeester.
 
Naast burgemeester is Van der Zwan lid van het algemeen bestuur van [[Veiligheidsregio Fryslan]], lid van de [[Vereniging van Nederlandse Gemeenten]] en voorzitter van de [[Vereniging van Friese gemeenten]].<ref>[https://www.heerenveen.nl/tjeerdvanderzwan.html Pagina gemeente Heerenveen over burgemeester Van der Zwan] geraadpleegd 20 september 2015</ref>
 
{{StartOpvolging}}
295

bewerkingen

Navigatiemenu